Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przerwa na kawę... » Edycja postu

Przerwa na kawę...

inka74 08:15, 26 cze 2016

1umbra wsadzona. Sukces! Jeszcze rabatka musi zyskać wypełniacze. Druga umbra znalazła już swoje miejsce tylko inna roślinka musi znaleźć nowego właściciela...
inka74 08:42, 26 cze 2016

Wczoraj pojechałam po rośliny na obwódki a wróciłam... Oczywiście z różą i z lawendą francuską białą. Róża jest z grupy Castle, zwie się Eze Palace i jest po prostu urocza. Lawendę na zimę będę musiała wykopać bo ta akurat nie zimuje.

W związku z nową różą pięciornik zmienia miejsce, trochę mnie tu wkurza. Po wykopaniu okazał się być całkiem dużym okazem.

Ciurkadełko cicho szemrze. Zgubiłam gdzieś do niego końcówki, fontanny nie ma a tylko powoli woda wypływa.

A tu ostatnia róża. Kompletnie nieudany zakup. Miała być żółta z czerwonymi końcówkami a jest pomarańczowa. Ja nic w ogródku nie mam w tym kolorze ;( na dodatek mączniaka łapie i już dwa opryski miała bez rezultatu. Chyba mamy ogródek wzbogaci się o 2 nowe róże. No zgrzytają mi one tu strasznie.
inka74 09:19, 26 cze 2016

Trzykrotka szaleje. Jakby mi ktoś wcześniej powiedział, że to tak szybko się rozrasta - nie uwierzyłabym. Z jednej malutkiej sadzonki mam w tej chwili po 3 latach dwie kępy po 50 cm min. w podstawie.

A tu efekt wczorajszego planowanego wypadu do sklepu. Obwódka z żurawek. Najpierw miałam hakone w koszu, ale mam tu 1 sztukę trawy, która absolutnie w tym miejscu nie rośnie. Nie wiem dlaczego. I nie wiem co to za trawa. Wygląda jak hakone. Przez 2 lata nie zmieniła znacznie swoich rozmiarów. Potem w koszyku miałam funkie, mam tu jedną stanowiłyby więc naturalne powielenie ale nie chciałam,aby tak pstro było. W końcu kupiłam żurawki lime marmelade. Mam je na rabacie obok, bardzo je lubię. Nie wykluczam jeszcze opcji zmiany, ponieważ jak je wsadziłam to teraz bije jasnym kolorem. Odcięcia brak. Kiedyś myślałam tu o obsydiankach, może to lepsze by było.

Oprócz obwódki wsadziłam kalinę angielską, którą formuje na mini drzewko. Widziałam takie w ogrodniczym tylko cena zabiła mnie na miejscu po prostu. Kalinę kupiłam w formie normalnego krzaka z wyraźnym przewodnikiem. Boki ciachnęłam, resztę upalikowałam i zobaczymy co będzie dalej. Dwa miesiące przeżyła w doniczce po operacji. Może przetrwa. Aby je zgrać ze sobą trzeba było kilka roślinek przesunąć... Tak, standard w ogrodzie.

Magnolia z powojnikiem wygląda jakby znów kwitła.
inka74 11:09, 26 cze 2016

Magnolia Genie ewidentnie dobre warunki dla siebie dostała. Rośnie jak na drożdżach. Wszystkie nowe liście ma piękne duże, stare z którymi ją kupiłam nie są takie ładne. Albo mróz albo szkodniki je podziurawiły i zdeformowały. Najbrzydsze usunęłam.
Przyznaję się też bez bicia - mimo wszelkich przesłanek przeciw, przycięłam ją delikatnie formująco. Zależy mi na zwartym kolumnowym jej pokroju a taki podobno ma naturalnie. Na razie rośnie. W połowie czerwca ostatni kwiatek zrzuciła.
inka74 11:21, 26 cze 2016

Dla Ewy - katalpa/surmia Aurea u mnie też zaczęła kwitnąć

Monka 11:31, 26 cze 2016

inka74 napisał(a)
Dla Ewy - katalpa/surmia Aurea u mnie też zaczęła kwitnąć

A u mnie katalpa nie kwitnie i muszę ją przyciąć , czy Ty przycinasz swoją?
inka74 11:34, 26 cze 2016

Miłorząb Mariken w końcu się rozwinął. Kilka gałązek na samych końcach mu podmarzło ale ogólnie ładniutki jest. Najbardziej lubię go w jesiennych barwach żółtych
inka74 11:37, 26 cze 2016

Monka napisał(a)

A u mnie katalpa nie kwitnie i muszę ją przyciąć , czy Ty przycinasz swoją?

Obie tnę Moniko w marcu po mrozach. Nanę mocno tylko główne zostawiam gałązki, Aureę formująco. Jak masz odmianę Nana to ta akurat nie kwitnie.
inka74 11:48, 26 cze 2016

Róża Swany mnie zdrażniła. U większości na zdjęciach w kopczykach - u mnie wersja pełzająca, 5 cm od ziemi nie odstaje, standardowo pączkiem do ziemi. No to ją podwiązałam. Teraz ją widać Przynajmniej przy podlewaniu nie będę jej lala po liściach i kwiatach. Na marginesie - śmieciuch straszny z niej jest.

Za gorąco jest na jakąkolwiek pracę w ogródku. Wczoraj dopiero po 18 coś udało się zrobić...
inka74 14:40, 26 cze 2016