Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przerwa na kawę... » Edycja postu

Przerwa na kawę...

Anda 08:24, 22 lip 2019

Fajne zakupy i świetne zmiany na rabacie

Ja też tak mam, że urobię się w ogrodzie, a nikt oprócz mnie tego nie widzi.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Gosiek33 09:00, 22 lip 2019

Jak pokażesz to my widzimy
inka74 11:55, 22 lip 2019

Johanka77 napisał(a)
Fajne zakupy!
Widzę ze u Ciebie w tym sezonie jak w ulu Iwonka
Rewolucje na rabatach, a życie towarzyskie że hoho!

Miłego dnia! Macham!
Asia - jakoś tak w tym roku dziewczyny większą chęć do spotkań wykazują. W ubiegłym ciężko było znaleźć termin.

A w ogrodzie - norma, Praca nigdy się nie kończy. Jak już myślę, że wszystko zrobione, ze nic już tak totalnie nic to gdzieś jadę, coś podpatrzę i nowa praca się szykuje.
inka74 11:57, 22 lip 2019

Gosiek33 napisał(a)
Weszłam na listę palczatek i dopiero teraz zgłupiałam, bez pomacania każdej trudno zdecydować się na jedną odmianę. Ile ich widziałaś?
a gdzie ty tą listę palczatek znalazłaś? Ja to w sobotę w ogóle takiej rośliny znaleźć nie mogłam. Ta na ogródku w ZP była ładna bo miała w miarę szerokie liście i końce tylko takie fioletowo-niebieskie.
inka74 12:00, 22 lip 2019

Anda napisał(a)
Fajne zakupy i świetne zmiany na rabacie

Ja też tak mam, że urobię się w ogrodzie, a nikt oprócz mnie tego nie widzi.
Bo "ramy" w większości zostają te same. Jak zmienisz nawet 1/3 roślin na rabacie to ty tylko pamiętasz, że coś tam innego było. Pozostałe osoby ogólne wrażenie odbierają a nie każdą roślinkę z osobna. Przynajmniej nie na naszych typach nasadzeń mieszanych. Może bardziej widać zmiany na nasadzeniach jednorodnych ale nie na na moim misz masz.
Kasia_CS 12:03, 22 lip 2019

inka74 napisał(a)
I dereń cousa Teutonia - lekko muszę go wyprostować. Tu przy płocie będzie rabatka. Zniknie bajzel na wjeździe.

super egzemplarz! Kurcze, mam smaka na jakiegoś derenia kousa.. coraz bardziej.. i w ogóle to zaczyna mi świtać, żeby jakieś derenie IH posadzić w pobliżu mojego lewego grabka

Czyli co, będziesz tu kostkę ściągać?

Zakupki fajne bardzo. A wiesz, że jakoś tę palczatkę zawsze omijałam jak czytałam ofertę ZP, a patrzę, że to całkiem ciekawa trawka- i na suche!! To już brzmi dla mnie ekstra
(listę palczatek masz w ofercie na stronie ZP)
inka74 12:03, 22 lip 2019

Gosiek33 napisał(a)
Jak pokażesz to my widzimy
Chyba palcem musiałaby. Ja się u Ewy skupiam na pięknych zdjęciach a nie na zmianach, przyznaję się bez bicia.

W sumie nie raz już tak miałam, że to, co mnie lekko drażni - innym się podoba i na na odwrót - to czym ja się zachwycam - to dla innych jest takie sobie. Kwestia indywidualnych upodobań. Nie ma tak, aby wszystkim jednakowo sią podobało.
inka74 12:15, 22 lip 2019

Kasia_CS napisał(a)

super egzemplarz! Kurcze, mam smaka na jakiegoś derenia kousa.. coraz bardziej.. i w ogóle to zaczyna mi świtać, żeby jakieś derenie IH posadzić w pobliżu mojego lewego grabka

Czyli co, będziesz tu kostkę ściągać?

Zakupki fajne bardzo. A wiesz, że jakoś tę palczatkę zawsze omijałam jak czytałam ofertę ZP, a patrzę, że to całkiem ciekawa trawka- i na suche!! To już brzmi dla mnie ekstra

Dereń lekko krzywy ale go wyprostuję. Tak, będę kostkę ściągać. Miałam donice kupować ale ściągnięcie kostki taniej wyjdzie tylko koszt krawężników a donice to z 800 zł by wyszły. I trzeba malować. A tak - ściągnięcie kostki to już pikuś przy układaniu tyłu. Ten płot to mnie dobija, muszę go zasłonić. Jeszcze sąsiad obciął tuje. Pytałam się, czy mogę je delikatnie wyrównać to nie, ujął się honorem i tak je opitolił do łysego. I teraz mam taki średnio ciekawy widok bo je nie otrzepał więc wszystko brązowe jest i ciągle leci do mnie na rabaty ;(((

Lubię derenie. Uwielbiam Ivory Halo w połączeniu ze Strong Anabelle. Wygląda tak świeżo, delikatnie. Idealnie zgrana zieleń i biel.

To tak 1/3 zakupów, reszta już po rabatach rozłożona )) i jeszcze jest całkiem spora partia z tyłu za domem, czeka na dobicie listew przy kostce i dołożenie ziemi.
tulucy 12:38, 22 lip 2019

Ja już chyba nigdzie więcej nie jeżdżę znowu mam doniczek... A te wasze derenie piękne, i Twój i Izy... Ehhh

Z tujami za płotem to ja sobie w nogę sama strzeliłam. Teraz nie mogę nic sąsiadce powiedzieć, bo będzie że się czepiam w odwecie, że mi odmówiła wiadomo czego... Mogłam najpierw o tujach gadać... Mądry Polak po...
inka74 12:50, 22 lip 2019

Przywiozłam 24 doniczki z ZP i z drogi powrotnej, miałam jeszcze z 15-20 sztuk skitrane z tyłu za domem. Nadal po 1,5 dnia sadzenia mam ponad połowę na stanie i tylko 1/2 rabaty wąskiej do obsadzenia, trochę na tyłach do zmian, za płotem tło do zrobienia i rabatę na wjeździe pod płotem w planach ;((( wyprawy ogrodowe są mega niebezpieczne.
Właśnie się zorientowałam, że posadziłam wiązówkę, która lubi wilgoć obok palczatki, która lubi sucho. Ech... a tak ładnie razem wyglądały.