Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przerwa na kawę... » Edycja postu

Przerwa na kawę...

Zagajanka 22:46, 20 wrz 2016

Ja info o nowościach DA dostałam mailingiem i też Ci powiem wcale mnie nie porwały.
jolanka 23:06, 20 wrz 2016

inka74 napisał(a)
3 nowości na sezon 2016/17 od Austina:
1. Roald Dahl (brzoskwiniowa, ale tak jakbym już te kwiaty gdzieś widziała)
2. Imogen - jasna kremowo lemoniadowa, trochę jak połączenie guzikowych kwiatów Sister Elizabeth z kolorem Pilgrima
3. Bathsheba - jak Summer Port ciemny brzoskwiniowo morelowy środek i jasne boki, tylko wersja climbing.

Nie powaliły na zdjęciu ani z opisu. Za to zwróciłam uwagę na Mayflower, Harlow Carr, Darcey Bussell, Grace, Emma Hamilton.

Cudne climbingi ale przy tych szerokich widać, że to kilka sztuk.

Ładna róża niska Sweet Rose.

Darceya mam, ma piekne kwiaty ale troche mi trudno dopasować do innych trochę choruje - mączniak- w tym roku to trudno powiedzieć czy to norma czy przypadek

Musze zobaczyc te nowości
tulucy 07:52, 21 wrz 2016

U mnie Darcey nic nie złapała. rośnie w ciężkim miejscu, ale ciągle wypuszza jakiś pąk.
Obejrzałam sobie w sieci te nowości - faktycznie w temacie "skąd my to znamy"
OlgaKol 17:00, 21 wrz 2016

anna_t napisał(a)
Juz dostalas katalog?? To ja pare dni po Tobie zamawialam jej doczekac sie nie moge kiedy dostane
Dzisiaj kupilam od Karoli williama shekspira i first lady a po funkie pojechalam

Witam,
U mnie William Shakespeare to porażka w porównaniu pozostałych moich "gwiazd" (Lady of Shalott, the Pilgim, Gaham Thomas i Chalotte) - kwiat ładny, ale krzew nie specjalny - niski i bardzo się rozkłada na boki, poza tym stacił już wszystkie liście, gdzie pozostałe kwitną nieprzerwanie. W tym roku będę go likwidować.
U mnie, on popostu nie pasuje do pozostałych, ale u Ciebie może akurat dopasuje się do otoczenia.
inka74 22:36, 21 wrz 2016

A mi się u ciebie William podobał. No tak to już z różami jest. Każdy chyba własne typy ulubione i te, które u niego dobrze rosną ma.
anna_t 22:43, 21 wrz 2016

OlgaKol napisał(a)

Witam,
U mnie William Shakespeare to porażka w porównaniu pozostałych moich "gwiazd" (Lady of Shalott, the Pilgim, Gaham Thomas i Chalotte) - kwiat ładny, ale krzew nie specjalny - niski i bardzo się rozkłada na boki, poza tym stacił już wszystkie liście, gdzie pozostałe kwitną nieprzerwanie. W tym roku będę go likwidować.
U mnie, on popostu nie pasuje do pozostałych, ale u Ciebie może akurat dopasuje się do otoczenia.

william

jutro wrzucę u siebie juz posadzonego.wyglada na zwarty...
zmartwiłaś mnie
inka74 00:12, 22 wrz 2016

Moja lista róż - kolejność jak rosną i kolorystycznie subiektywna:

Jasne różowe pudrowe:
1. James Galway
2. Royal Copenhagen
3. Giardina

Różowe + róż z morelą, brzoskwinią
4. Sister Elizabeth
5. Princess Alexandra of Kent
6. Boscobel (z morelą)
7. Augusta Luise
8. Leonardo da Vinci
9. Stadt Storm

Fiolet i lila:
10 Lavender Ice
11. Minerva
12. Heidi Klum

Magenta:
13. Young Lycidas
14. J.W. von Goethe

Malina z bordo:
15. Munstead Wood
16. Isabell Renaissane (u mnie nie jest czerwona)
17. Heatcliff
18. Ascot
19. Tess of the d'Urbervilles
20. Tradescant
21. Gospel

Kremowe:
22. Waltz
23. White New Dawn
24. Jan Paweł II
25. Swany
26. Claire Austin

Cytrynowo kremowe:
27. Nina Renaissance
28. Pilgrim

Żółte, morelowe, pomarańczowe:
29. Bernstain
30. Eze Palace
31. Teasing Georgia
32. Crown Princess Margareta
33. Port Sunlight
34. Capri
35. Lady of Shallot

Ceglaste:
36. Summer Song
37. Benjamin Britten

To tyle markowych plus 3x Fairy różne, 2 razy NN od mojej mamy najstarsze 4 letnie, 1x NN cytrynowa od szwagierki, 3x NN z B, 3x niskie NN na pniu doniczkowe, 2x na pniu pomarańczowe, 1x niska biała i 1x jabłkowa na przetwory

Razem 56 sztuk, z tego dużo jak widać nn z darów i nie tylko, zanim zaczęłam czytać o różach. Jest co wymienić w razie czego.

EDIT - po zastanowieniu Goethe powędrowała do magent a Gospel bardziej do malinowego bordo choć tu mam obiekcje, muszę poczekać na inne kwiaty bo na razie Gospel nie uraczyła mnie zbyt mocno Goethe i Young Lycidas bardzo podobne w kolorystyce u mnie jak zaczęłam porównywać na zdjęciach
inka74 09:27, 22 wrz 2016

Krótko o co niektórych... bo i są u mnie krótko

Berstein Rose - Tantau
Kupiona chyba 2 lata temu, ostatnią zimę przetrwała tylko pod lekkim kopczykiem. Niska - u mnie do ok. 50-70 cm, dosyć szeroko się rozrosła ale nie stworzyła na razie bardzo rozbudowanego krzaczka, powtarza kwitnienie. Piękny bursztynowy kolor kwiatu. Prawie nie pachnie niestety. Tylko w cieplejsze dni lekki delikatny zapach.

inka74 09:28, 22 wrz 2016

Boscobel Austina
Jedna z moich ulubionych róż. Kupiona w tym roku na początku sierpnia. Przez cały sierpień non stop miała kwiaty. Pięknie pachnie, praktycznie zawsze niezależnie od pogody czuć jej intensywny zapach. Kwiaty bardzo zmienne. W pąku kolor bardziej morelowy, po rozwinięciu różowy, delikatny, z kremowymi przebłyskami. Nie śmieci zbyt mocno, kwiaty bardzo długo utrzymują się na krzaczku. Moja młoda, nie wszystkie kwiaty trzyma pionowo w górę. Około 80- 90 cm. Wysoka, prosta. Teraz też znów w pąkach.

OlgaKol 09:32, 22 wrz 2016

inka74 napisał(a)
Moja lista róż - kolejność jak rosną i kolorystycznie subiektywna:

Jasne różowe pudrowe:
1. James Galway
2. Royal Copenhagen
3. Giardina

Różowe + róż z morelą, brzoskwinią
4. Sister Elizabeth
5. Princess Alexandra of Kent
6. Boscobel (z morelą)
7. Augusta Luise
8. Leonardo da Vinci
9. Stadt Storm

Fiolet i lila:
10 Lavender Ice
11. Minerva
12. Heidi Klum

Magenta:
13. Young Lycidas
14. Gospel

Malina z bordo:
15. Munstead Wood
16. Isabell Renaissane (u mnie nie jest czerwona)
17. Heatcliff
18. Ascot
19. Tess of the d'Urbervilles
20. Tradescant
21. J.W. von Goethe

Kremowe:
22. Waltz
23. White New Dawn
24. Jan Paweł II
25. Swany
26. Claire Austin

Cytrynowo kremowe:
27. Nina Renaissance
28. Pilgrim

Żółte, morelowe, pomarańczowe:
29. Bernstain
30. Eze Palace
31. Teasing Georgia
32. Crown Princess Margareta
33. Port Sunlight
34. Capri
35. Lady of Shallot

Ceglaste:
36. Summer Song
37. Benjamin Britten

To tyle markowych plus 3x Fairy różne, 2 razy NN od mojej mamy najstarsze 4 letnie, 1x NN cytrynowa od szwagierki, 3x NN z B, 3x niskie NN na pniu doniczkowe, 2x na pniu pomarańczowe, 1x niska biała i 1x jabłkowa na przetwory

Razem 56 sztuk, z tego dużo jak widać nn z darów i nie tylko, zanim zaczęłam czytać o różach. Jest co wymienić w razie czego.

Niezła kolekcja - gratuluję