Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przerwa na kawę... » Edycja postu

Przerwa na kawę...

inka74 09:32, 22 wrz 2016

Capri - Tantau
Kupiona na początku sierpnia 2016. Wyprostowana, ok. 70 cm, ogromny kwiat, płatki wewnątrz pofalowane, kolor nierówny, pąki bardzo ciemne, pomarańczowe aż do prawie czerwonych, kwiat po rozwinięciu morelowo-kremowy, zewnętrzne płatki pozostają z ciemniejszymi naleciałościami. Pachnie, ładnie, dosyć mocno. Dosyć długo trzyma kwiat - ponad tydzień.

lojalna_ 09:45, 22 wrz 2016

Tak masz sie czym pochwalic
inka74 09:48, 22 wrz 2016

Johann Wolfgang von Goethe - Tantau

Prosta, strzelista (na razie) róża kupiona w lipcu. Piękny kolor i kształt kwiatu w stylu ciemny róż z magentą, może odrobinę bordo (telefon przy niej szaleje, nie można uchwycić koloru tak jak przy Young Lycidas) - u mnie niestety bardzo nietrwałego. Maks. 3 dni. ładny zapach, średnio mocny. Wysokość na razie koło 70 cm. Po wsadzeniu w miejsce docelowe po zaledwie tygodniu wypuściła 2 nowe łodygi w intensywnie bordowym kolorze, teraz znów z pąkami. Rośnie na patelni, słońce cały dzień, zobaczymy w następnym roku jak się będzie zachowywać.
inka74 10:01, 22 wrz 2016

lojalna_ napisał(a)
Tak masz sie czym pochwalic

nie bardzo ale Łucja mnie straszy setką a tu wcale nie jest to takie niemożliwe, zapieram się nogami i rękami ale już w myślach kombinuję jak i gdzie następne wsadzić bo już min. na 5 sztuk miejsce by było potrzebne. Dziewczyny tak czarują swoimi, że nowe chciejstwa mi do głowy przychodzą. To jest okropne po prostu...
inka74 10:32, 22 wrz 2016

Ostatnia na dziś...

James Galway - Austin

Totalne zaskoczenie, kupiona na początku sierpnia w 5 litrowej doniczce za tylko 15 zł bo zabiedzona była a odwdzięczyła się pięknymi, rozetowymi, pudrowo - różowymi kwiatami. Płatki pofalowane jak koronkowe, na początku brak zapachu, w opisach jest, że powinna trochę pachnąć. Podobno bardzo duża rośnie (wręcz pnąca) i może być w półcieniu (tak na stronie i katalogu Austina w rekomendacjach jest). Piszę może, bo to dopiero za rok, dwa się fizycznie dowiem. Teraz kurdupel 40 cm. Tak mnie zaskoczyła, że zakwitła, że nie zanotowałam sobie ile czasu kwiat miała ;(

MarzenaG 12:34, 22 wrz 2016

no faktycznie piękna kolekcja różana i nie tylko
Anda 12:42, 22 wrz 2016

inka74 napisał(a)
Moja lista róż - kolejność jak rosną i kolorystycznie subiektywna:

Jasne różowe pudrowe:
1. James Galway
2. Royal Copenhagen
3. Giardina

Różowe + róż z morelą, brzoskwinią
4. Sister Elizabeth
5. Princess Alexandra of Kent
6. Boscobel (z morelą)
7. Augusta Luise
8. Leonardo da Vinci
9. Stadt Storm

Fiolet i lila:
10 Lavender Ice
11. Minerva
12. Heidi Klum

Magenta:
13. Young Lycidas
14. J.W. von Goethe

Malina z bordo:
15. Munstead Wood
16. Isabell Renaissane (u mnie nie jest czerwona)
17. Heatcliff
18. Ascot
19. Tess of the d'Urbervilles
20. Tradescant
21. Gospel

Kremowe:
22. Waltz
23. White New Dawn
24. Jan Paweł II
25. Swany
26. Claire Austin

Cytrynowo kremowe:
27. Nina Renaissance
28. Pilgrim

Żółte, morelowe, pomarańczowe:
29. Bernstain
30. Eze Palace
31. Teasing Georgia
32. Crown Princess Margareta
33. Port Sunlight
34. Capri
35. Lady of Shallot

Ceglaste:
36. Summer Song
37. Benjamin Britten

To tyle markowych plus 3x Fairy różne, 2 razy NN od mojej mamy najstarsze 4 letnie, 1x NN cytrynowa od szwagierki, 3x NN z B, 3x niskie NN na pniu doniczkowe, 2x na pniu pomarańczowe, 1x niska biała i 1x jabłkowa na przetwory

Razem 56 sztuk, z tego dużo jak widać nn z darów i nie tylko, zanim zaczęłam czytać o różach. Jest co wymienić w razie czego.

EDIT - po zastanowieniu Goethe powędrowała do magent a Gospel bardziej do malinowego bordo choć tu mam obiekcje, muszę poczekać na inne kwiaty bo na razie Gospel nie uraczyła mnie zbyt mocno Goethe i Young Lycidas bardzo podobne w kolorystyce u mnie jak zaczęłam porównywać na zdjęciach

Powtorze liste, coby sie nie wracac
Niezla kolekcja
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 12:45, 22 wrz 2016

Boscobel sliczna. Juz kiedys wpadla mi w oko. Bede ja obserwowac u Ciebie
Swietne opisy robisz. Wiecej takich
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
inka74 13:49, 22 wrz 2016

MarzenaG napisał(a)
no faktycznie piękna kolekcja różana i nie tylko

Marzenko sama widziałaś, że wszystko w trakcie przebudowy ))
inka74 13:54, 22 wrz 2016

Anda napisał(a)
Boscobel sliczna. Juz kiedys wpadla mi w oko. Bede ja obserwowac u Ciebie
Swietne opisy robisz. Wiecej takich

wrzucę, wrzucę tylko chwilę czasu więcej niż przy obiedzie złapię... kilka mimo młodości ładnie się prezentuje i nieźle zapowiada. Boscobel jest absolutnie boska jak dla dla mnie Wyprzedziła Young Lycidas i Summer Song (ta teraz łysa i kret ją okrąża)