Margarete
14:34, 21 mar 2016
Dołączył: 04 mar 2013
Posty: 14372
Składniki :
1 duża polędwiczka wieprzowa
200 g pieczarek
1 paczka gotowego ciasta francuskiego
1 cebula
4-5 cienkich plastrów szynki dojrzewającej
1 jajako
ostra musztarda
sól, pieprz, zioła prowansalskie
olej do smażenia
Poledwiczkę myje, pozbawiam błon i doprawaim sola, pieprzem, ziołami. Rozgrzewam olej na patelni. Obsmażam poledwiczke na rumiano z każdej strony, nawet z boków aby mięso po upieczeniu pozostało soczyste. Uwaga! Pryska!
Odkładam do ostygnięcia, jednoczesnie z polędwiczki wypłynie nadmiar wody. Na tę sama patelnię dolewam odrobinke świeżego oleju i na tej patelni szklę cebulke pokrojoną w kostkę. Gdy cebulka sie lekko podsmazy dokładam porcjami pieczarki starte uprzednio na tarce jarzynowej. Sole, pieprzę i podsmażam tak długo az cała woda z pieczarek odparuje. Odstawiam do przestudzenia. Rozładam na blacie płat ciasta francuskiego po srodku układam na nim 4-5 plastrów szynki (ja uzywam szynkę szwardzwaldzką z Lidla)na tym kłade poledwiczke, którą jeszcze dokładnie smaruje musztardą. Ponieważ płat ciasta jest na ogół za duzy w porównaniu do wielkosci polędwiczki wiec wcześniej ostrym nożem odcinam z ciasta wąskie paski dla ozdoby (krateczki) całego dania. Na wierzch polędwiczki nakładam farsz ze smazonych pieczarek.
Ciasto zawijam formując walec. Nakłuwam lekko widelcem żeby w trakcie pieczenia para mogła uchodzić ze środka. Na wierzchu dla ozdoby przyklejam paski z ciasta robiąc wzór "w skosna krateczkę". Całośc smaruję za pomocą pędzelka rozbitym jajkiem dla ładnego koloru.
Na blasze układam papier do pieczenia i na nim układam polędwiczki w cieście. Piekę około 30-35 minut w dobrze rozgrzanym piekarniku 180-200 stopni z termoobiegiem. Uwaga ! trzeba pilnować żeby sie nie spaliła albo w trakcie wyłączyc termoobieg!
Podawać na ciepło lub na zimno.
Smacznego !
1 duża polędwiczka wieprzowa
200 g pieczarek
1 paczka gotowego ciasta francuskiego
1 cebula
4-5 cienkich plastrów szynki dojrzewającej
1 jajako
ostra musztarda
sól, pieprz, zioła prowansalskie
olej do smażenia
Poledwiczkę myje, pozbawiam błon i doprawaim sola, pieprzem, ziołami. Rozgrzewam olej na patelni. Obsmażam poledwiczke na rumiano z każdej strony, nawet z boków aby mięso po upieczeniu pozostało soczyste. Uwaga! Pryska!
Odkładam do ostygnięcia, jednoczesnie z polędwiczki wypłynie nadmiar wody. Na tę sama patelnię dolewam odrobinke świeżego oleju i na tej patelni szklę cebulke pokrojoną w kostkę. Gdy cebulka sie lekko podsmazy dokładam porcjami pieczarki starte uprzednio na tarce jarzynowej. Sole, pieprzę i podsmażam tak długo az cała woda z pieczarek odparuje. Odstawiam do przestudzenia. Rozładam na blacie płat ciasta francuskiego po srodku układam na nim 4-5 plastrów szynki (ja uzywam szynkę szwardzwaldzką z Lidla)na tym kłade poledwiczke, którą jeszcze dokładnie smaruje musztardą. Ponieważ płat ciasta jest na ogół za duzy w porównaniu do wielkosci polędwiczki wiec wcześniej ostrym nożem odcinam z ciasta wąskie paski dla ozdoby (krateczki) całego dania. Na wierzch polędwiczki nakładam farsz ze smazonych pieczarek.
Ciasto zawijam formując walec. Nakłuwam lekko widelcem żeby w trakcie pieczenia para mogła uchodzić ze środka. Na wierzchu dla ozdoby przyklejam paski z ciasta robiąc wzór "w skosna krateczkę". Całośc smaruję za pomocą pędzelka rozbitym jajkiem dla ładnego koloru.
Na blasze układam papier do pieczenia i na nim układam polędwiczki w cieście. Piekę około 30-35 minut w dobrze rozgrzanym piekarniku 180-200 stopni z termoobiegiem. Uwaga ! trzeba pilnować żeby sie nie spaliła albo w trakcie wyłączyc termoobieg!
Podawać na ciepło lub na zimno.
Smacznego !
____________________
Małgorzata OGRÓD MARZEŃ......a może tylko......MARZENIE O OGRODZIE
Małgorzata OGRÓD MARZEŃ......a może tylko......MARZENIE O OGRODZIE