AgataP
13:54, 23 mar 2016

Dołączył: 20 cze 2014
Posty: 7774
Małgosia prosiła o przepis na ciasto czekoladowe więc oto on:
1 i 3/4 szklanki przesianej mąki
1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka soli
1 i 1/2 szklanki cukru ( ja daję tylko 1 szklankę)
110g gorzkiej czekolady ( mój wybór Wedel)
szklanka mleka
3/4 kostki masła
3 duże jaja
łyżeczka wanilii ( ja czasem zastępuję cukrem waniliowym)
Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. W jednym rondelku roztop masło, a w drugim zagotuj szklankę wody. Umieść nad gotującą się wodą małą miseczkę i włóż do niej czekoladę. Gdy się rozpuści, odstaw miseczkę, by czekolada przestygła. Przesiej mąkę. Wsyp do dużej miski. Dodaj sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, sól, cukier.
Do miski z pozostałymi składnikami wlej czekoladę, mleko i masło. Wymieszaj łyżką. Ubijaj mikserem przez minutę. Wbijaj jajka do małej miseczki, dodaj wanilię, wlej do ciasta. Ubijaj mikserem przez trzy minuty, cały czas zgarniając masę z brzegów naczynia. Wylej do formy ( ja używam tortownicy o średnicy 26-28 cm). Piecz ok 45-50 min. Test patyczkiem proponuję
Gdy ostygnie, kroję na trzy warstwy - krem to już dowolność.
Może być z mascarpone, może być z jogurtu z żelatyną deserową, może być frużelina z owoców leśnych, może być dodatkowo przełożony białym biszkoptem, może być w formie babeczek. Wszystkie opcje przerobiłam i wszystko wychodzi, ciasto jest pyszne
i nie ma z nim problemów.
przepis autorstwa Marty Gessler
1 i 3/4 szklanki przesianej mąki
1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka soli
1 i 1/2 szklanki cukru ( ja daję tylko 1 szklankę)
110g gorzkiej czekolady ( mój wybór Wedel)
szklanka mleka
3/4 kostki masła
3 duże jaja
łyżeczka wanilii ( ja czasem zastępuję cukrem waniliowym)
Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. W jednym rondelku roztop masło, a w drugim zagotuj szklankę wody. Umieść nad gotującą się wodą małą miseczkę i włóż do niej czekoladę. Gdy się rozpuści, odstaw miseczkę, by czekolada przestygła. Przesiej mąkę. Wsyp do dużej miski. Dodaj sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, sól, cukier.
Do miski z pozostałymi składnikami wlej czekoladę, mleko i masło. Wymieszaj łyżką. Ubijaj mikserem przez minutę. Wbijaj jajka do małej miseczki, dodaj wanilię, wlej do ciasta. Ubijaj mikserem przez trzy minuty, cały czas zgarniając masę z brzegów naczynia. Wylej do formy ( ja używam tortownicy o średnicy 26-28 cm). Piecz ok 45-50 min. Test patyczkiem proponuję

Gdy ostygnie, kroję na trzy warstwy - krem to już dowolność.
Może być z mascarpone, może być z jogurtu z żelatyną deserową, może być frużelina z owoców leśnych, może być dodatkowo przełożony białym biszkoptem, może być w formie babeczek. Wszystkie opcje przerobiłam i wszystko wychodzi, ciasto jest pyszne

przepis autorstwa Marty Gessler

____________________
Z Pszenicznej...
Z Pszenicznej...