Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Poproszę o pomoc

Poproszę o pomoc

anuszka87 10:42, 06 kwi 2016

Witam. Co tu radzicie posadzic. Myślałam o iglakach , na stoku trawa, po lewej stronie kwiaty, na przodzie zielenina kanapkowa.

Witam. Jestem tu nowa proszę o podpowiedz co wymyslec z tymi miejscami..co tam zasadzić ? Kwiaty mile widziane..
W tym prostokącie obtczonym murkiem myślałam częściowo posadzic różne iglaki częściowo kwiaty i przedni kawałek zielenina kanapkowa
anuszka87 10:44, 06 kwi 2016

Gardenarium 10:47, 06 kwi 2016

Od strony płotu, żywopłot, żeby przykryć płot. nadać wymiaru.

Potem pomyśl o przysłonięciu murku. Wszystko powinno być duże, bo zarówno płot jaki i murek przytłaczają. Na zieleninę zrób oddzielny warzywnik w skrzyniach.

Instagram Ogrodowiska
malgorzata_s... 10:54, 06 kwi 2016

Pod płotem zasadziłabym jakiś zielony ekran, czyli szmaragdy albo cisy. Przed nimi trawy i hortensje bukietowe. Trawy kanapkowe to chyba mały zielnik ?
Oddzieliłabym obwódką bukszpanową.Przy samym murku trawki np. turzyca evergold tak aby troszkę go przysłoniła.Za nimi można jakieś foremne iglaki w kulkę cięte.Dopiero między to byliny kwitnące.
Gardenarium 10:55, 06 kwi 2016

1. śliwa wiśniowa
2. hortensje Vanille Fraise
3. miskant Morning Light
4. pienne trzmieliny, iglaki na pniu, inne coś np. kolumnowe żółte cisy
5. runianka w niej białe tulipany 100 szt i np różowe Burgundy
6. Irga Mooncreeper po całości, niech przykryje brzydki murek
7, strzyżony równo żywopłot zimozielony z cisa, Smaragdów lub grabu.

a ten różowy pasek to żurawki Berry Smoothie lub berberysy Bagatelle, co kto woli.

Instagram Ogrodowiska
malgorzata_s... 10:56, 06 kwi 2016

No proszę nawet z rysunkiem już masz
Gardenarium 10:57, 06 kwi 2016

To samo prawie myślałyśmy, nie zgapiłam wpisu bo już piszę to od kilku minut.
Kwitnące odpadają, chyba że cebulowe.
Bukszpan odpada z powodu murku. Jest okropny murek nie bukszpan

Instagram Ogrodowiska
malgorzata_s... 11:00, 06 kwi 2016

Gardenarium napisał(a)
To samo prawie myślałyśmy, nie zgapiłam wpisu bo już piszę to od kilku minut.
Kwitnące odpadają, chyba że cebulowe.
Bukszpan odpada z powodu murku. Jest okropny murek nie bukszpan

Twoja szkoła Danusiu To ja już trzeci rok się uczę i weszło mi w krew
Gardenarium 11:03, 06 kwi 2016

Propozycja skośna z drzewami kolumnowymi np. wiśnia Amanogawa lub inne, niekoniecznie kwitnące. Skosne bukszpany formowane, murek widoczny nie wchodzi w grę, nie ma takiej opcji. Przykryty irgą, albo wywalony całkiem.
To krzywe drzewo też wywalone, bo szpeci ogród.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 11:06, 06 kwi 2016

Możesz zacząć od takiej bazy i resztę zrobić geometrycznie.

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies