Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zagubiona...

Zagubiona...

Gosiaczek1 15:11, 21 kwi 2016

Witam wszystkich. Od jakiegoś czasu "spaceruję" po Waszych ogrodach i cieszę swoje oko. Chciałam spróbować swoich sił w zaprojektowaniu i urządzeniu swojego. Niestety okazuje się to wcale nie takie łatwe. Im więcej oglądam i czytam tym bardziej czuję się zagubiona i nie wiem od czego zacząć, a przede wszystkim na co zdecydować się.
Mój "ogród" to 1000 m pola do popisu. Z tył ogrodu rośnie na całej długości żywopłot. Nie od razu Rzym zbudowano, czy jak to tam szło. Postanowiłam, że chociaż spróbuję zagospodarować chociaż kawałek mojego ogródka.
Chciałabym na tyłach zrobić ogródek owocowo-warzywny i "zasłonić" go rabatą. Nie mam do końca pomysłu jak to zrobić. Podoba mi się ogród Luki-ego, bukszpany i żurawki tylko nie wiem czy dam radę.
Wstawiam zdjęcie tego kawałka, widok z tarasu. Za wszelkie sugestie bardziej doświadczonych ode mnie będę wdzięczna. Konsekwentnie marzy mi się obsadzenie całej działki, ale od czegoś trzeba zacząć

Tak to wygląda. Po prawej stronie jest garaż. A po lewej mini ogródek z ubiegłego roku, który ma być powiększony. Zaczęliśmy już zdejmować darń, potem przyjedzie czas na obsadzenie
Kindzia 18:11, 21 kwi 2016

Witaj

Ja wprawdzie słaba jestem z projektowania papierowego, ale wysłonić warzywnik możesz na wiele sposobów. Zależy co preferujesz...możesz wzdłuż posadzić świerki serbskie, albo cisy, albo graby(ciąć na żywopłot) zostawiając przejście. Możesz postawić pergolę, jako przejście i wzdłuż zabudować kratki na całej długości a na nich puścić róże pnące z powojnikami(wtedy będzie bardziej ażurowo)...

Powodzenia
19:41, 21 kwi 2016
witaj

Kindzia dobrze radzi ....musisz sama zdecydować jakie to maja być rośliny i jak wysoko ma być ta przegroda.

musisz to przemyśleć tez z uwagi na cień jaki daje żywopłot jak będzie za dużo cienia w warzywniku to z warzyw dorodnych nici

nie wiem czy na tym etapie bym oddzielała czymś wysokim warzywnik ? raczej wolałabym zaprojektować całą rabatę a na tyłach jej plecach posadzić krzewy ozdobne np hortensje bukietowe ...wymieszane np z kalinami ..albo azalie czy rododendrony itp.

masz idealny moment na rozplanowanie ogrodu ...ale ja bym od razu planowała całość ...a przynajmniej cały tył na raz rozplanować ...potem będziesz robić po kawałku ale linie rabat i żywopłoty musisz zaplanować wszystkie ...bo potem będzie tylko gorzej

pobuszuj po watkach zgromadż sobie widoczki które ci się podobają ..wtedy będzie łatwiej

a najlepiej zacznij od poradnika
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/55-poradnik-jak-zaprojektowac-i-zalozyc-ogrod-cz-1-sprzatanie

w tym dziale jest dużo przydatnych artykułów oraz zdjęć z których mozna czerpać inspirację

powodzenia
Lukasz2013 12:40, 24 kwi 2016

Witaj na ogrodowisku
Gosiaczek1 17:02, 24 kwi 2016

Kindzia Dziękuję za sugestie , przez moment również myślałam o pergolach i posadzeniu np. powojników lub róż. Tylko nie wiem czy to dobry pomysł zasłaniać warzywnik tak wysoko.

eee_taam
Dziękuję za poradnik Tak właśnie chciałabym zaplanować całość, aby każdy kawałek ogrodu nie był z innej bajki. Wiem, że bardzo długa droga przede mną.

Lukasz2013 Miło, że wpadłeś przywitać się
Gosiaczek1 18:10, 24 kwi 2016

Zrobiłam inwentaryzację ogrodu. Nie ma tego za wiele, ale wklejam zdjęcia co już rośnie
Małe iglaczki (nie znam nazwy)nie wyglądają imponującą, dostałam kiedyś sadzonki i udało mi się je rozmnożyć, muszą dojść do siebie po przesadzaniu.

Pęcherznica

Dwie wierzby zwisające

Dwie ogromne tuje i wierzba mandżurska

No i nowe nabytki,kupowane pod wpływem chwili. Tak wiem nie ta kolejność, najpierw plan Powojniki marzyły mi się przy tarasie, aby osłonić się choć trochę od sąsiadów

Jedna hosta

I dzisiejsze zakupy, moje pierwsze targi ogrodnicze i moje "łupy"

Luki 09:35, 30 kwi 2016

Gosiu miło mi bardzo czytać wstęp niestety troszkę zimnej wody potrzeba bo żurawki i bukszpany to tylko kropla w możu potrzeb. Jeżeli chcesz założyć ładny kompleksowy ogród etapami to pierwsze co musisz zrobić to wyzbyć się takich przypływów chwili. Wiem to trudne bo ja nadal z tym walczę, ale takie pojedyncze zakupy nic nie wnoszą, a utrudniają późniejszą pracę. Jeżeli chcesz cieszyć się kwiatami to zacznij od zakupu jakiś donic na taras czy przed wejście i obsadzaj sezonowo, aby mieć gdzieś tą pociechę z kwiatów i roślin. Takie kompozycje można zmieniać nawet 5 razy w roku, więc zawsze chwilę zapomnienia można wykorzystać na donice
Zakłądam teraz ogród i niestety większa część kosztów to żywopłoty i drzewa czyli szkielet ogrodu, ale do tego trzeba planu by nie przesadzić z czasem z ilością czy wielkością danego drzewa bo może się okazać, że za 10 lat będzie zbyt wielkie na ogród. Nie mówię tu już o innych kosztach jak przygotowanie terenu podjazdy kostki inne konieczne budowle, może system nawadniania czy inne takie.
Wypełnienie rabata czyli byliny i jakaś drobnica to już mniejszy koszt i może być dosadzany stopniowo rabata po rabacie zgodnie z planem, a niestety takie dwie żurawki czy jedna hosta nie zbudują Ci ogrodu.
Czepiam się tych pojedynczych zakupów głównie dlatego bo sam to robiłem i nadal czasem mi się zdarzy a wiem, że to zło dla porządkowanego ogrodu

Tak jak pisałem, jeżeli chcesz podejść do tematu kompleksowo zrób sobie plan działki, później wyznacz sobie ich kształt, fale, linie proste(możliwości mnóśtwo), miejsce na jakiś taras, może miejsce dla dziecka i huśtawkę, na warzywnik. Wszystko co będzie niezbędne by ogród spełniał wasze oczekiwania, miejsce na sezonowy basen też może być ładnie wplecione w ogród. Następnie żywopłoty, warzywnik można odgrodzić żywopłotem liściastym lub też zimozielonym.
Zrób sobie listę roślin, które koniecznie chciałabyś mieć. Projektowanie całości nie jest niestety takie proste, ale jak widać na forum wiele osób jeżeli bardzo chce i się zaangażuje potrafi stworzyć kompletny projekt ogrodu z pomocą z forum, ale trzeba dać też coś od siebie, nikt niestety całościowego gotowca nie zrobi, chyba że zrobi to za ciebie projektant np Danusia, ale to wtedy inna kolej rzeczy

Znajdź sobie ogrody czy inspiracje, które najbardziej Ci pasują i działaj i nie będzie to łatwa praca, ale po czasie może przynieść duże efekty.
Na moim drugim wątku robię siostrze ogród na niewielkiej działce z bardzo skromnym budżetem jak na to co sobie zaplanoałęm, ale mówię Ci, że się da tylko trzeba chcieć
Uszy do góry