Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z rzeźbą » Edycja postu

Ogród z rzeźbą

Basia_KRK 10:40, 15 maj 2020

Zana napisał(a)

A co do tiarellek, to ja mam chyba odmianę Pink Skyrocket i jest totalnie bezproblemowa. Rośnie już od kilku lat w jednym miejscu, czasami nawet nie zetnę wiosną a one nic sobie z tego nie robią.

Cześć Anula Mam pytanie o Twoją tiarellę Pink Skyrocket, jak ona się ma w tym roku? Jakie będzie dla niej najlepsze stanowisko? Czy na jednym z ostatnich zdjęć, to właśnie tiarella przy kuli cisowej?
Agania 11:15, 15 maj 2020

Zana napisał(a)

THX

Na hostowej cieszynianki, co roku troszkę więcej

I miodunki, mam trochę siewek, muszę poprzesadzać. Szkoda, żeby się zmarnowały:

Cieszyniankę w końcu zdobyłam, mam nadzieję, że się zadomowi
Miodunki cieszą mnie zawsze jestem pewna, że znajdziesz siewczkom nowe fajne miejscóweczki
Tej wąskolistnej nie znałam
Basia_KRK 14:48, 17 maj 2020

Zana napisał(a)
Ależ Ci można pozazdrościć tych zapachów. Czy możesz powiedzieć jakie masz paprocie na ostatnim zdjęciu? Czy one w sezonie też tak pionowo stoją? Poszukuję paproci ca. 70-80 cm wysokiej, albo i nawet wyższej, ale żeby była pionowa w pokroju. Doradzisz coś?

Zana, przeklejam pytanie z wątku Andrzeja (Ogród w mieście-ogrodzie) - czy udało Ci się znaleźć taką paproć, aby była wysoka i pionowa w pokroju? Mam u siebie pióropusznik strusi, ale rozłazi się okropnie, muszę go zamienić na coś pionowego
Zana 20:04, 17 maj 2020

Jeju, dwa tygodnie mnie tu nie było, a minęły jakby to niemal wczoraj było. Czy macie czasami poczucie bycia chomikiem w kołowrotku? Bo ja mam. I wcale mi się to nie podoba. Kto urządził tak ten pędzący świat? Jak to kto? My sami. Dobra, filozofem nie jestem i rozprawy na ten temat tu pisać nie będę.
Dwa dosyć trudne zawodowe tygodnie za mną, może teraz będzie ciut oddechu.
Zdjęcia sprzed tygodnia, w ten weekend nie byliśmy na działce, inne zajęcia nas pochłonęły.

Magnolia Sunsation mnie zachwyca. Jolanko zawsze o Tobie myślę jak na nią patrzę. Co prawda bidula jeszcze nie znalazła swojego docelowego miejsca, zakwitła skromnie, ale kwiaty ma cudowne

Zana 20:13, 17 maj 2020

Magara napisał(a)

Eeeeee, nie rycz, miało powiać optymistycznym przesłaniem - to mówię ja, która z reguły widzi szklankę do połowy pustą

W zależności od okoliczności mam różne widzenia z tą szklanką - albo..., albo....
Dzisiaj przy okazji drobnej wycieczki krajoznawczej kupiłam sześć sztuk kocimiętki Purrsian blue, jakoś tak od razu szklanka jest do połowy pelna.

Obrazek z wycieczki, słoneczka niestety nie było, ale jaka moc tego koloru

antracyt 20:16, 17 maj 2020

Zana napisał(a)
Jeju, dwa tygodnie mnie tu nie było, a minęły jakby to niemal wczoraj było. Czy macie czasami poczucie bycia chomikiem w kołowrotku? Bo ja mam. I wcale mi się to nie podoba. Kto urządził tak ten pędzący świat? Jak to kto? My sami. Dobra, filozofem nie jestem i rozprawy na ten temat tu pisać nie będę.
Dwa dosyć trudne zawodowe tygodnie za mną, może teraz będzie ciut oddechu.
Zdjęcia sprzed tygodnia, w ten weekend nie byliśmy na działce, inne zajęcia nas pochłonęły.

Magnolia Sunsation mnie zachwyca. Jolanko zawsze o Tobie myślę jak na nią patrzę. Co prawda bidula jeszcze nie znalazła swojego docelowego miejsca, zakwitła skromnie, ale kwiaty ma cudowne

Bardzo mi się podoba ta magnolia. Maślana z nutką różu.
Zana 20:19, 17 maj 2020

mrokasia napisał(a)

Tiaaaa, ból tworzenia , dobrze ujęte.
No więc, zebrałam się w sobie i zajrzałam w tę paszczę lwa . Wykopałam wszystko poza limkami i dereniami. I wtedy się zaczęło . Kończyłam przy latarce trzymanej przez eMa ale i tak nie zdążyłam. W każdym razie najgorsze czyli posadzenie bukszpanów mam za sobą .

Czytam, że będzie powtórka z jarząbków .

No znowu mam zaległości jak stąd do Japonii. Mam nadzieję nadrobić. Po jarząbki pojechałam wczoraj, ale okazało się, że to miernoty straszne. Aż się zdziwiłam, że w takiej ponoć renomowanej szkółce takie coś sprzedają. Tyle, że się przy okazji innych ładnych roślinek naoglądałam. I nic nie kupiłam!

Zana 20:29, 17 maj 2020

galgAsia napisał(a)
Eee, porycz sobie Od czasu do czasu dobrze jest przepłukać kanaliki łzowe, to nie jest powód do wstydu. Ja sobie pozwalam na ryki np. na filmach. Dziś wieczorem sobie poryczałam podczas "Na terytorium wroga". To nie wstyd, to wentyl bezpieczeństwa.
Anulka, buźka Damy radę

Chwilowo nie ryczę, nie mam czasu Ale nerwy mną targają.

Nowo nabyty dereń w stanie bezlistnym raczej nie będzie tym dereniem, którym powinien być zgodnie z opisem na metce. Miał być Cherokee Princess, a tu nagle kwiatki są różowe a księżniczka kwitnie na biało. No i listki raczej będą dwukolorowe. To dopiero niespodzianka. A w ogóle to te kwiatuszki takie tyci tyci malusieńkie, ledwo co je widać.

Zana 20:39, 17 maj 2020

jolanka napisał(a)
A ja w ramach tego „radzenia” sobie w obecnej sytuacji musiałam dzisiaj odpisać na 50 maili. I do tego musiała być w nich tez „treść”. Właśnie skończyłam.

Serdeczne wyrazy współczucia! Mam nadzieję, że taka akcja raczej z tych "jednorazowych".

W tym roku nie wyrywam kwiatostanów, bardzo mi się podobają

Zana 20:43, 17 maj 2020

anpi napisał(a)
Cudne kuleczki cisowe przytoczyłaś Podobają mi się z ciemiernikami. Wędrówki z roślinami...znam to,a kwitnące szafirki też niedawno dzieliłam i przesadzałam. Sporo dalej kwitnie, a z pourywanych niechcący, powstał bukiecik Niektóre jeszcze leżą..., ale następnej wiosny będzie pięknie...mam nadzieję

Kulki z ciemiernikami powinny być fajnym zimozielonym akcentem. I to dobrze, bo u mnie takowych za mało.

Ciągle coś się z ziemi wygrzebuje