Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród na jutro...

Ogród na jutro...

lancome007 09:54, 08 cze 2016

Witam wszystkich,

Nigdy się nie zajmowałam ogrodnictwem, raz może jak byłam mała posadziłam drzewko z tatą. Teraz przez tydzień musiałam zgłębić ten temat, już nawet trochę kojarzę rośliny Wokół domu pewna firma (nie mająca nic wspólnego z ogrodnictwem, bo niestety takie firmy miały kolejki na sierpień) robi nam wyrównanie terenu, zasianie trawnika i obłożenie krawężnikami tujek Smaragd, położenie wzdłuż tuj agrowłókniny i zasypanie kamieniem. Tuje są posadzone wokół domu, oprócz przodu domu od ulicy. Dodatkowo postanowiliśmy z mężem stworzyć rabaty:
- rabata nr 1 strona południowa, wzdłuż jednego dłuższego boku działki, równa prostokątna rabata tuz przed tujami, obłożona krawężnikiem, szerokość od ogrodzenia do krawężnika 2m (cały czas słońce)
- rabata nr 2 strona wschodnia, wzdłuż krótkiego boku działki przed domem gdzie jeszcze nic nie jest posadzone, szerokość od ogrodzenia do krawężnika 1,5m (do ok południa słońce, potem cień)
- rabata nr 3 róg łączący powyższe rabaty o ramieniu trójkąta ok 6-7m, wykończony delikatna falistą linią kostki granitowej (ciągle słońce)
- rabata nr 4 ostatnia rabata tuż przed domem z przodu działki od strony wschodniej (do ok południa słońce, potem cień)

Nie zlecaliśmy projektu ogrodu, bo myślałam, że sama to zrobię... Byliśmy w szkółkach, poznałam rośliny, porobiłam zdjęcia z nazwami, poprzeglądałam zdjęcia na internecie i wiem jakie rośliny chciałabym mieć, ale już 4 noc z rzędu siedzę przed komputerem i nie mam pojęcia jak usadzić te rośliny aby ładnie wyglądały. Po prostu się na tym nie znam i brakuje mi czasu - mając niemowlaka w domu nie ma go zbyt dużo

Chciałabym głównie z iglaków (bo nie będę miała dużo czasu na „opiekowanie” się ogrodem, odpadają więc rośliny cebulowe) najchętniej rosliny których nie trzeba przykrywać na zimę (chyba że kilka), jakiej 1-2 drzewka liściaste, chciałabym na każdej rabacie inny kolor wprowadzić np. na jednej biel z różem, na drugiej odcienie niebieskiego, a na innej czerwień; nie mamy cienia na posesji zwłaszcza potrzebny jest za domem, aby bawiące się dziecko nie było ciągle na słońcu (tam też będzie altanka), z przodu domu nie chcemy się zasłaniać wysokimi tujami.

Rośliny, które chciałabym mieć, podobają mi się:
- kulki Danica, teddy i karłowate sosny BREPO (jaka będzie ich wys?), VARELLA,
- berberys żółty GOLDALITA, berberys BAGATELLE
- azalia japońska, irga czerwona, dereń
- KONIECZNIE: Hortensja bukietowa Magical Moonlight, hortensja bukietowa vanilla fraise, Hortensja wiechowata Sweet Summer, Hortensja ogrodowa NIKKO BLUE
- kostrzewa sina, turzyca_muskegonska, trawa pampasowa różowa i biała, i trawy których nazw nie znam zaznaczone różowym na zdjęciach (czy coś się z nimi robi na zimę?)
- tawuła japońska różowa, Tawułka Arendsa Brautschleier, Tawułka Arendsa ‘Diamant’, Tawułka chińska Purpurlanze, tawułkajapońska_mainz, funkie,
- świerk CONICA, świerk RAINBOW, DEAZIS WHITE, iglaki różna szczepione na pniu, kosodrzewina MUGHO MUGHUS, świerk serbski NATA, sosna syberyjska, jałowiec blue carpet, tuja smaragd gold, jakiś niższy klon z czerwonymi liścmi (czy są tylko wysokie?),

Z przodu domu przy wejściu myślałam, aby na rabacie nr 4 wzdłuż polbruku posadzić kulki na przemian danicę i berbeys goldalita, zaś na samych rogach świerk conica. Nie mam pomysłu co umieścić pod oknem kuchennym? Gdzie np. te hortensje posadzić? I czy się sadzi roślinę niższą, wyższą, niższą, wyższą, czy to nie ma znaczenia? I czy z tyłu rabaty sadzi się wyższe krzaczki a z przodu niższe?

Proszę, pomóżcie, doradźcie co obok czego można posadzić, bo jutro lub max pojutrze przychodzi ta brygada, która chce już zakończyć robotę, a ja jeszcze nie mam planu ((
lancome007 09:57, 08 cze 2016

zdjęcia których nie udało mi się od razu wgrać

BasiaLT 10:12, 08 cze 2016

Witaj
Ślicznie u ciebie. Ogród już taki dorosły. Super masz rośliny. Z przyjemnością będę zaglądać.
Karol99 10:30, 08 cze 2016

Kulki Teddy sobie odpuść, potem robią się okropne. Lepiej posadzić np. Golden Globe albo Tuffet. Trawy pampasowe na pewno przy mroźniejszej zimie zmarzna i konieczne jest ich zabezpieczanie. Trawka zaznaczona to miskant chiński "Variegatus". Berberysy są fajne i bezproblemowe. Polecę jeszcze derenie, pecherznice. Tawuły japońskie są tez jak najbardziej okej. Iglaki wcale nie są tak mało problematyczne jak wszyscy myślą. Na przykład przy tujach konieczne jest podlewanie, nawet jeżeli są juz stare to przy suchym lecie potrafią bardzo odchorowac.
Świerka Conica uwielbia przedziorek i stale będziesz musiała go pryskac. Zamieniłbym go na inna roślinę.

Z drzew liściastych mało wymagających są klony zwyczajne w bardzo ciekawych odmianach (Globosum, Princeton Gold), graby, brzozy, śliwy wiśniowe, miłorząby.

Moim zdaniem musisz na spokojnie poczytać o wymaganiach każdej z roślin. Nie możesz na juz założyć ogrodu, bo po jakimś czasie wszystkie błędy i tak wyjdą. Z doświadczenia powiem, że projekt ogrodu powinien być przemyslany. Określ jaki styl ogrodu lubisz, wiejski czy może angielski? Taki miszmasz nie jest wcale dobry i nie osiągniesz efektu jak posadzić pojedyncze drzewka. Rośliny sądzi się plamami, ale też kontrastując ze sobą. Poczytaj sobie dekalog Danusii.

Pozdrawiam
Karol99 10:35, 08 cze 2016

I jeszcze, zapomniałem dodać.
Pytasz czy rośliny sadzi się od najwyżej czy nie ma to znaczenia. Najlepiej sadzić piętrami. Wysokie rośliny na końcu i coraz niższe bliżej. Nie będzie miało sensu jeżeli za świerkiem posadzisz tuje. One z czasem zostaną przez niego zagluszone. Co jakiś czas można przełamać to piętrowe sadzenie, ale z reguły tej zasady należy się trzymać.
lancome007 10:58, 08 cze 2016

BasiaLT napisał(a)
Witaj
Ślicznie u ciebie. Ogród już taki dorosły. Super masz rośliny. Z przyjemnością będę zaglądać.

Nie, nie to nie mój ogród, tylko jakies zdjęcia przykładowe co mi się podoba, które zresztą znalazłam tu na forum. Ja własnie coś takiego chciałabym mieć, ale nie mam pojęcia co jak ze sobą zestawić
Gardenarium 16:03, 08 cze 2016

Nie można wklejać nie swoich zdjęć, są wśród nich moje zdjęcia z realizacji. Tego nie można robić, można do nich linkować, a zdjęcia z ogrodowiska mozna jak najbardziej cytować z odpowiedniego wątku

Jak widzisz zostałaś niesłusznie posądzona o posiadanie tego ogrodu, a to zlepki z różnych ogrodów.

BasiaLT napisał(a)
Witaj

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies