Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w remoncie » Edycja postu

Ogród w remoncie

Margerytka40 17:13, 29 sty 2021

Wysoko klon Princeton Gold, z drugiej strony sosny. Dołem pewnie będzie epimedium, paprocie, tawułki. Może jeszcze coś ale to się zobaczy.
Ciekawe co M wybierze
Magleska 17:18, 29 sty 2021

Asia podczytuję cały czas
piękne rodki wybrałaś
Margerytka40 17:41, 29 sty 2021

Magleska napisał(a)
Asia podczytuję cały czas
piękne rodki wybrałaś

Fajnie, że Ci się podobają. Trochę poczekam na efekt bo nim urosną to wiadomo
Mariposa 17:45, 29 sty 2021

magnolia napisał(a)

nie zastąpi jednak stipy.
Stipa jest bardzo cienka i wzniesiona, a sabińska jest szersza niż wyższa. Ona nie przenika się tak z innymi roslinami.
Ja tez szukam czegoś do zastąpienia dla stipy- lubię ja bardzo, ale czasem jak wylegnie to dusi wszytsko wokół. W tym sezonie wciąć ją wycinałam, podpierałam, a i tak oblepiała wszystko wokół. Efekt przenikania trochę daje się zrobić śmiałkiem ( ale do wyższych roslin tylko), brizą ( do ok lipca super to wygląda), trzcinnikiem Cheja-do, molinią, buteluą

No właśnie, to wyleganie wielkich kęp też mnie nieco złościło. Popatrzę na te inne propozycje traw, nie znam. Dziękuję za podpowiedzi
Mariposa 17:48, 29 sty 2021

Asiu, rodki piękne, będzie tam cudnie
Czerwony rododendron to raczej nie, ale może tam z tyłu jeszcze coś, co nawiązywałoby do red barona kolorystycznie? tak delikatnie, małym akcentem? tak mi się skojarzyło, ale wiesz, że się nie znam, wiec nie sugeruj się tym zbytnio
Margerytka40 17:54, 29 sty 2021

Mariposa napisał(a)
Asiu, rodki piękne, będzie tam cudnie
Czerwony rododendron to raczej nie, ale może tam z tyłu jeszcze coś, co nawiązywałoby do red barona kolorystycznie? tak delikatnie, małym akcentem? tak mi się skojarzyło, ale wiesz, że się nie znam, wiec nie sugeruj się tym zbytnio

Zobaczę jak się to ułoży wszystko. Znasz mnie, nie odpuszczę nim nie będzie jak chcę. Tam dalej nie ma aż tyle słońca więc RB odpada ale może i co# czerwonego tam wymyślę. Czerwone do półcienia.
Roocika 19:24, 29 sty 2021

Asia, ładne rodki wybrałaś
Obejrzałam Twój cały wątek Ogród po remoncie prezentuje się przepięknie
Bardzo Cię podziwiam za tą determinację, umiejętności w zestawieniach i konsekwencję, po cichu zazdroszczę
Kasya 19:28, 29 sty 2021

Margerytka40 napisał(a)
To mój zestaw

Nie podpisane ?
April 19:41, 29 sty 2021

magnolia napisał(a)

ja ją tnę jak już zetnę seslerie a jest na tyle ładnie, że łażę po ogrodzie i mnie świerzbi co by to zdziałać. Zwykle to jest koniec marca/kwiecień. jak sa młode sadzonki to czasem nie ścinam wcale.Czyli nie najwcześniej, ale w drugim rzucie.
The beatles to moim zdaniem trawa do trudnego cienia. Najładniej wygląda tam gdzie ma sucho, cień/półcień. Wtedy jest ładna, co 2-3 sezony zwykle odcinam jej kawałek i rośnie powoli dalej. da sobie radę pod krzewami/drzewami.
Tam gdzie miała dobrze, była paskudą po 1 sezonie.
Tnę je tak jak sabińskie-czyli kolejne wyjście w ogród

Magnolio dziękuję za podzielenie się swoim doświadczeniem.
Ja u siebie mam piasek i właśnie głównie suchy cień. Pod nowe rośliny wymieniam lub uzdatniam podłoże. Najwyraźniej więc The Beatels dostały dobra więcej niż potrzebowały. Spróbuję jeszcze raz je posadzić do gruntu zgodnie z twoim podpowiedziami. Mam ją pod hortensją pienną i tu się chyba rozmijają wymagania hortensji i carexa...
April 19:47, 29 sty 2021

A jakie odmiany Rodków. Widzę Calsap, Catawbiense Grandiflorum, chyba Helsinki?

Ja też mam taką kolorystykę. Calsapy mam z Marcelem Menardem, a obok fioleciki.
Będzie pięknie