Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w remoncie » Edycja postu

Ogród w remoncie

Margerytka40 23:53, 26 lut 2017

Tak zrobię Kasiu, podobają mi się takie przejścia.
anka_ 00:21, 27 lut 2017

Margerytka40 napisał(a)
Kurcze nie wiem co z tymi rodkami . Moim zdaniem za cieniście tam jednak i dlatego chciałam je trochę wysunąć.
Asiu a widziałaś rodki Andrzeja ? https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/128/1286264/original.JPG

Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Margerytka40 05:41, 27 lut 2017

Czyli może moje jednak dadzą radę
Aniu,dziękuję
MirellaB 06:17, 27 lut 2017

Witaj - przychodzę od Ani z Malutkiego pod lasem.

Spora lista hortensji, dużo nowych odmian. Na zdjęciach wyglądają ładnie, ciekawe jak będzie w realu.

Jeżeli chodzi o róże to polecam szkółkę Rosarium - sprawdzona i polecana przez wielu na O. Ja kupuję tylko od nich. Organizują latem różany weekend - warto tam być i uczestniczyć w wycieczce na różane pola i zrobić przy okazji różane zakupy.

Przejrzałam kilka ostatnich stron wątku - dużo planowania może i mi uda się coś doradzić

Dodam tylko, że Rh w zamieniony miejscu dłużej kwitną.
Margerytka40 06:23, 27 lut 2017

Mirella witaj u mnie,rozgość się proszę i wpadaj kiedy chcesz. Jak widzisz planowania u mnie masa,więc jeśli tylko masz ochotę,zapraszam.
makadamia 09:04, 27 lut 2017

Asiu, przyjrzałam się dokładniej wymiarom i wyszło mi coś takiego:

Derenie, jak pisałam wcześniej, muszą być sadzone grubą warstwą, żeby kolor pędów był widoczny. Czyli zajmą w zasadzie całą szerokość rabaty od ogrodzenia do trawnika. Można je podsadzić epimedium, narcyzami (nie wymagają częstego wykopywania), przebiśniegami lub ciemiernikami.
One będą dość wysokie - do 2 m, więc faktycznie świdośliw nie warto przy nich sadzić.
Pissardi muszą być odsunięte od sosny (ze 3 metry) i od siebie wzajemnie też - tak ze dwa metry. Dałabym w ich okolice jakieś różowe hortki, żeby podbić kolor liści.
Koło świerków posadziłabym drzewo kolumnowe (wiśnia amanogawa? dąb green pillar?) i podsadziła bzem black lace.

Hakone moim zdaniem można dać pod wszystkie trzy niwaki, jako element łączący, tylko pod każdym zestawiać z inną rośliną.
Nada się każda atrakcyjna z liści, o kontrastowym pokroju:
bergenie, bodziszki, paprocie, konwalnik nawet irga. Wybierz taką, którą masz pod ręką i pasuje wymaganiami.

Przy ogrodzeniu, jeśli śś miałyby wypaść, faktycznie przydałyby się jakieś drzewka. Może jarząby mączne?
ren133 10:09, 27 lut 2017

Margerytka40 napisał(a)
Może pod tymi śliwami posadzić trzmielinę Emerald Gold lub Emerald Gaiety ,powtórzyć lawendę po drugiej stronie chodnika. Chyba wywalę te dwie sosny zaznaczone krzyżykami, ale co posadzić pod sosną niwakiem?

A dałabyś tutaj zdjęcie tego miejsca jeszcze?
ren133 10:10, 27 lut 2017

Margerytka40 napisał(a)
Jeszcze raz zdjęcie tego miejsca. Pamiętajcie że tam tylko ta duża sosna zostaje ,jałowców nie ma. Śl. wiśniowe w rogu za sosną mają na celu zasłonić widok na ten duży dom.

Ooo i jest zdjęcie A masz jeszcze takie od wjazdu?
ren133 10:14, 27 lut 2017

Margerytka40 napisał(a)

Gdzieś byś je widziała Reniu?

Gdzieś przy altanie może bym rozmieściła 3szt?
Margerytka40 10:27, 27 lut 2017

Dziewczyny śledzę Wasze wpisy na bieżąco ale nie bardzo mogę pisać,bo w pracy jestem. Odezwę się wieczorem