Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród Nety- moje marzenie » Edycja postu

Ogród Nety- moje marzenie

Nett 12:04, 27 paź 2016

makadamia napisał(a)
Anetko, moje zdanie znasz, zaczęłabym zupełnie od czego innego
Ale to ja.
Odnosząc się do Twojego planu:
- nie jest zły, ale masz świadomość, że to jest rabata atrakcyjna tylko w okresie późnoletnim i jesiennym? Wiosną pewnie dasz trochę cebulowych, latem sama szałwia - to trochę za mało, żeby zrobić efekt;

- kolory, jak widzę, będą: żółty, fioletowy i biały. Moim zdaniem o jeden za dużo.
Albo biel i fiolet, wtedy można dodać róż.
Albo żółć i biel, i wtedy nic więcej.
Albo żółć i fiolet, wtedy nawet jakąś plamką pomarańczu można podbić

I jeszcze uwaga ogólna - na razie masz słoneczne rabaty i tak bym planowała. Zanim Ci te tuje urosną i zacienią, to minie kilka lat i byliny i tak trzeba będzie przesadzać/dzielić, to wtedy zmienisz zestaw

Asia a od czego byś zaczęła?
Jeśli chodzi o kolory, to ma byc przede wszystkim biały i wychodzi z planu na to, że żółty. Fiolet czy róż to dodatek.

Co do słońca- obawiam się, że tego miejsca tuje nigdy nie sałonią. Od tuj jest tam 20 metrów. To zawsze będzie południowa wystawa- moim zdaniem oczywiście.
ren133 12:04, 27 paź 2016

Nett napisał(a)
Jak nie macie mnie dość, to pokażę koncepcję nasadzeń na drugą stronę kółka. Skorygujecie mnie od razu na początku, żebym nie brnęła w coś głupiego. Wystawa południowa.

Idziemy od platana. Pod platanami Gracki a przed nimi po lekkim łuku wypukłym Limki. Pod nimi turzyca Amazon Mist (jak przeżyje zimę) a w niej w kępach szałwia niska. Na lewo 3 miskany ML, pomiędzy nimi rozchodnik, w nogach cyprysik aurea nana i obwódka z turzycy ID. Później w rogu dwa duże miskanty (prawdopodobnie Silberfeder lub Memory jesli będzie dostępny)przed nimi trzy rozplenice w takim trójkącie, pomiędzy nimi kwitnące na biało byliny, fioletowa szławia wysoka, w nogach przywrotnik.
Na skarpie 3 miskany ML, przed nimi żywotnik wschodni Aurea Nana, obwódka z lawendy. Nie wiem czy dawać tu trzmielinę na pniu. Myślałam o 3, ale nie jestem pewna. Zamiast żywotnika mogę dac cisy, a w nogi cyprysiki żółte.
No dobrze, dajcie znać co z czym nie gra

dla mnie za duża różnorodność gatunków ...
AniMa 12:15, 27 paź 2016

do żóło- zółtego mnie by nikt nie przekonał... a propos mam do oddania bulwy żółtych kosaćców....
Nett 12:20, 27 paź 2016

AniMa napisał(a)
do żóło- zółtego mnie by nikt nie przekonał... a propos mam do oddania bulwy żółtych kosaćców....

Nie, Aniu, ja za kosaćce dziękuję.
Edit- ja mam do oddania hortensje Baby Lace
Nett 12:21, 27 paź 2016

ren133 napisał(a)

dla mnie za duża różnorodność gatunków ...

Ale ogólnie, czy w obwódkach czy w trawach ?
Kawa 12:34, 27 paź 2016

Aneta przyznam się
czytam twój wątek ale do takiej ilości pomysłów które sie tu przewinęły nie dałam rady się odnieść
sama wiesz że ja tez planuję

co do twojej rabaty z ML to nie dawałabym między nimi rozchodnika
obwódka limki trawy chyba tyle by wystarczyło

edit. ML nie gracki
UlaB 12:56, 27 paź 2016

Kawa napisał(a)
Aneta przyznam się
czytam twój wątek ale do takiej ilości pomysłów które sie tu przewinęły nie dałam rady się odnieść

ja szczerze mówiąc tez nie ogarniam
Dlatego nawołuje do przezimowania i podjecia męskich decyzji w te kilka miesięcy chociaz co do szkieletu. Bo byliny to juz dodatki i to tak napreawde jest dosyc elastyczna sprawa. Potzrebna jakas tam plama barwna to sie szuka według stanu podłoża i światla w danym miejscu - zawsze cos tam sie wygrzebie.

Na takiej przestrzeni co najwyzej zrobilabym sobie moze przechowalnik bylinowy (ale w listopadzie juz raczej nie pora) doslownie po 1 sztuce tego co mi wpadnie w oko, przyglądałabym sie czy mi sie podobaja u mnie konkretne rosliny, czy potrafie sie z nimi obchodzic, bo w wiekszej ilsoci to jzu nei czas na pomyłki i jesli cos jest przyjete to jest z tego na rozmnożenie. A jak nie to nie zal oddac komus/wyrzucic. No ale zdaje sobie sprawe ze nie kazdy moze lubic taka metodę budowania swojej przestrzeni Tak czy siak - zdecydowanie i wiedza czego sie chce bardzo pomaga

Nieustannie kibicuje
makadamia 12:58, 27 paź 2016

Nett napisał(a)

Asia a od czego byś zaczęła?
Jeśli chodzi o kolory, to ma byc przede wszystkim biały i wychodzi z planu na to, że żółty. Fiolet czy róż to dodatek.

Co do słońca- obawiam się, że tego miejsca tuje nigdy nie sałonią. Od tuj jest tam 20 metrów. To zawsze będzie południowa wystawa- moim zdaniem oczywiście.

Anetko, pisałam Ci już wcześniej: krzewy.

Tam rośnie buk kolumnowy? Dałabym mu do towarzystwa jakiegoś rozłożystego derenia albo kalinę. Bliżej przejścia, tam gdzie zaplanowałaś Morning Lighty jakieś niższe krzewy, niekoniecznie zimozielone. Berberysy mogłyby być, choć widzę, że wiele osób z nich rezygnuje.
Dopiero potem zastanawiałabym się, czy i ile zmieści mi się traw i hortensji.

O cieniu od tui napisałam, bo było to poruszane przy omawianiu rabaty pod ogrodzeniem a ja jestem do tyłu z wątkiem.
makadamia 13:00, 27 paź 2016

UlaB napisał(a)

ja szczerze mówiąc tez nie ogarniam
Dlatego nawołuje do przezimowania i podjecia męskich decyzji w te kilka miesięcy chociaz co do szkieletu. Bo byliny to juz dodatki i to tak napreawde jest dosyc elastyczna sprawa. Potzrebna jakas tam plama barwna to sie szuka według stanu podłoża i światla w danym miejscu - zawsze cos tam sie wygrzebie.

O! W tym kierunku idą i moje propozycje
AniMa 13:19, 27 paź 2016

Widzisz Netka - bierz się za zimowe wianki i stroiki a ogród na razie zostaw