Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród Nety- moje marzenie » Edycja postu

Ogród Nety- moje marzenie

UlaB 14:49, 29 wrz 2016

Nett napisał(a)

No i mi tą perełką wydają się te ambrowce w takim układzie jak pokazała mi Toszka. Tylko co wtedy obok nich po lewej, co by zasłoniło sąsiada, ale nie perełkę

a co w tej inspiracji która pokazała Toszka jest za Gumballami? Popatrz dobrze w ten watek - tło robi różnicę.... tutaj różnica jest ogromna
Rozumiem wole posiadania perełki, jasna sprawa, oczywista oczywistośc Tylko pytanie czy to jest dobre miejsce na taka perełke? Musisz sama zdecydowac Ja bym osłaniała te okna.

Szczerze? Gumballe sa tak małe (o ile wiem) że mozesz je sobie posadzic chocby przy samym tarasie. No, może w odstepie pół metra do metra zeby pień i korzenie nie narozrabiały. I podsadzić je "czymś" - trawiszczami, różami - co tam chcesz.

Do ruszania miłorzeba nie namawiam - to piekne drzewo, warto zostawic jesli mu sie u Ciebie dobrze zyje.
makadamia 14:55, 29 wrz 2016

Potakuję Uli że mi mało głowa nie odpadnie
UlaB 14:56, 29 wrz 2016

Jeszcze o cos Cie podpytam - ten taras traktujecie jako głowne miejsce do siedzenia w ogrodzie? On jest widoczny z drogi prawda? Macie z tyłu wielka przestrzeń i drugie miejsce do wylegiwania się - zastanawiam sie tak czysto praktycznie, czy to nei tam bedziecie spedzac wiecej czasu wypoczywając i czy nie lepiej gdzies tam z tyłu wygospodarowac miejsce na te gumballe?

Nomen omen tył masz bardzo fajny, niektóre zakatki juz teraz wyglądają super Zazdroszcze przestrzeni.
Nett 14:58, 29 wrz 2016

Tu jest realizacja tej rabaty z ambrowcami. Nic żółtego za nimi nie ma. U mnie nie będzie na pewno obwódki z bukszpana i podsadzone byłyby czyms bardziej kolorowym.
realizacja
UlaB 14:59, 29 wrz 2016

Aneta, a brzozy (chyba?) za gumballami dostrzegas? Tło kochana, tło. U Ciebie jest dom sasiada. A brzozy tez masz i to chyba u siebie?
Nett 15:04, 29 wrz 2016

UlaB napisał(a)
Jeszcze o cos Cie podpytam - ten taras traktujecie jako głowne miejsce do siedzenia w ogrodzie? On jest widoczny z drogi prawda? Macie z tyłu wielka przestrzeń i drugie miejsce do wylegiwania się - zastanawiam sie tak czysto praktycznie, czy to nei tam bedziecie spedzac wiecej czasu wypoczywając i czy nie lepiej gdzies tam z tyłu wygospodarowac miejsce na te gumballe?

Nomen omen tył masz bardzo fajny, niektóre zakatki juz teraz wyglądają super Zazdroszcze przestrzeni.

Nie, nie, to nie jest główne miejsce do siedzenia póki co, bo faktycznie jest widoczny z ulicy (zamierzam nad tym popracować na wiosnę), ale tak jak pisałam, mam wielkie okno (10m2) i widac cały mój salon w środku, kuchnię, korytarz, ale tylko z okien sąsiada. Z drugiej strony ja też widze jego wnętrze i też mi to nie odpowiada.

Tył ma być użytkowy,rekreacyjny, mniej formalny, przód reprezentacyjny- na razie jest taki zamysł. Projekt tyłu na razie zostawiam.
Nett 15:06, 29 wrz 2016

UlaB napisał(a)
Aneta, a brzozy (chyba?) za gumballami dostrzegas? Tło kochana, tło. U Ciebie jest dom sasiada. A brzozy tez masz i to chyba u siebie?

Wszystkie brzozy są sąsiadów. Trzy największe rosną na granicy, ale są jego. Wcześniej był tam cały las, ale sąsiad, a właściwie developer je wyciął i po stronie tego sąsiada (to bliźniak jest) zostawił 20 sztuk.

Edit - te brzozy w tle, dalej, to właśnie taki las, jak był koło mnie, ale to też zwykła działka budowlana, więc kiedyś pewnie ktoś je wytnie i dom postawi. Nie liczę więc na nie jako tło.

UlaB 15:09, 29 wrz 2016

To tym bardziej posadz gumballe gdzie indziej, a przy granicy daj cos wyzszego. Moim zdaniem malutkiego ambrowca jestes w stanie posadzic bliżej tarasu - masz wtedy widok na piekne drzewko/drzewka bliżej, a w oddali tło. Latem Gumball jest zielony, nigry bordowe. Wiosną gumball chyba startuje dosyc pozno, nigry kwitna wczesnie. Zimą i jedno i drugie łyse, ale gałęzie nigry jednak cos tam azurowo przysłonia (nigra jako przykąłd - moze byc cos innego).

Do Twojego układu rabat dałabym nie kółko przy tarasie od frontu ale łuk obejmujący te kółko i fragment - wiekszy lub mniejszy - tarasu. W tym łuku spokojnei mozna wsadzić Gumballe i cale stado rózności pachnących i skrzacych sie kolorami lub odcieniami zieleni od samej wiosny az do zimy. A jak dasz pomiedzy cos zimozielonego masz rabate atrakcyjną przez caly rok.
UlaB 15:11, 29 wrz 2016

Nett napisał(a)

te brzozy to juz nie u Ciebie?
sa nadal czy ich nie ma?
Nett 15:15, 29 wrz 2016

UlaB napisał(a)
To tym bardziej posadz gumballe gdzie indziej, a przy granicy daj cos wyzszego. Moim zdaniem malutkiego ambrowca jestes w stanie posadzic bliżej tarasu - masz wtedy widok na piekne drzewko/drzewka bliżej, a w oddali tło. Latem Gumball jest zielony, nigry bordowe. Wiosną gumball chyba startuje dosyc pozno, nigry kwitna wczesnie. Zimą i jedno i drugie łyse, ale gałęzie nigry jednak cos tam azurowo przysłonia (nigra jako przykąłd - moze byc cos innego).

Do Twojego układu rabat dałabym nie kółko przy tarasie od frontu ale łuk obejmujący te kółko i fragment - wiekszy lub mniejszy - tarasu. W tym łuku spokojnei mozna wsadzić Gumballe i cale stado rózności pachnących i skrzacych sie kolorami lub odcieniami zieleni od samej wiosny az do zimy. A jak dasz pomiedzy cos zimozielonego masz rabate atrakcyjną przez caly rok.

Ale mi Ula dajesz do myślenia. Zakochałam się w ambrowcach, ale może faktycznie nie ma co się upierać. A co myślisz na środku np o 2-3 tulipanowcach fastigiata i po lewej Nigra albo o 2 platanach Alphen's Globe na środku (rozpiętość korony do 6 m)?