Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Okno na pole w ogrodzie

Okno na pole w ogrodzie

koculka 14:11, 02 wrz 2016

Witam chciałabym uzyskac kilka porad co do nasadzeń. Co prawda plan mam ale dobrze znać zdanie innych.
Z jednej strony tzn. na przeciwko domu od strony podwórza mam pole sąsiada. Bardzo mi sie podoba ten widok dali ze snopkami siana. U mnie podwórko to patelnia więc posadziłam trzy brzozy Doorebos w dużych 4 m odległościach,żeby nie zasłaniac całkiem ładnej częsci pola. Gorsza część pola to stary szkielet po tunelach ogrodniczych i to własnie zamierzam zasłonić ekranem z zebriny. Dałyby mi cienia i zasłoniły okna sąsiad i to paskudztwo. Czy dobrze myśle?
Czyli od rogu działki 7-8 sztuk zebriny, potem doorenbosy a dalej mam gesto zarośniete jakimis samosiejkami (ale to juz po stronie sąsiada).
Toszka 14:15, 02 wrz 2016

Witaj
co masz na myśli pisząc "zebrina"?

Mamy zwyczaj pokazywania zdjęć, czyli planu sytuacyjnego
Gardenarium 16:26, 02 wrz 2016

Może używaj nazw botanicznych, czyli Thuja plicata 'Zebrina' i Betula utilis 'Doorenbos'- wtedy będzie wiadomo o jakie rośliny chodzi.

Aby uzyskać poradę, która będzie miała znaczenie dla ogrodu i poprawi sytuację - podaj nam zdjęcia, bo inaczej się nie da. Pogadamy tylko sobie

Instagram Ogrodowiska
koculka 19:01, 02 wrz 2016

Gardenarium napisał(a)
Może używaj nazw botanicznych, czyli Thuja plicata 'Zebrina' i Betula utilis 'Doorenbos'- wtedy będzie wiadomo o jakie rośliny chodzi.

Aby uzyskać poradę, która będzie miała znaczenie dla ogrodu i poprawi sytuację - podaj nam zdjęcia, bo inaczej się nie da. Pogadamy tylko sobie

Dokładnie o te rośliny mi chodziło. Zdjecie trudno jest mi zrobić poniewaz z jednej strony stodoła a z drugiej stare nasadzenia poprzedniego własciciela. Działka w kształcie koslawego trapezu.
1.Rozjechana gwiazda dom z garzem sasiadam gwiazdka to szkielet, prostokąty to zabudowania po prawej stodoła z cegły. Zielone kółka to Betula utilis Doorenbos. Za nimi jest puste pole które zmienia wygląd. Teraz rośnie tam nawłoć i zaczynaja wyrastac jakies krzewy. Po lewej czerwone jajo to tuje wierzby jodły do wycięcia po starym włascicielu, zbyt gesto posadzone.Działka ma 17 arów.
koculka 19:03, 02 wrz 2016

Dokładnie o te rośliny mi chodziło. Zdjecie trudno jest mi zrobić poniewaz z jednej strony stodoła a z drugiej stare nasadzenia poprzedniego własciciela. Działka w kształcie koslawego trapezu.
1.Rozjechana gwiazda dom z garazem sasiada 2. gwiazdka to szkielet, 3.prostokąty to zabudowania po prawej stodoła z cegły, 4 zielone kółka to Betula utilis Doorenbos. Za nimi jest puste pole które zmienia wygląd. Teraz rośnie tam nawłoć i zaczynaja wyrastac jakies krzewy. Po lewej czerwone jajo to tuje wierzby jodły do wycięcia po starym włascicielu, zbyt gesto posadzone.Działka ma 17 arów.
koculka 19:05, 02 wrz 2016

Toszka 20:01, 02 wrz 2016

jak byś mogła zaznaczyć kierunki świata, wjazd, tytułowe okna etc.
Braknie wymiarów działki.
koculka 20:29, 02 wrz 2016

Toszka napisał(a)
jak byś mogła zaznaczyć kierunki świata, wjazd, tytułowe okna etc.
Braknie wymiarów działki.

Postaram sie jutro zrobic zdjecie. Od sąsiada jest południe, po lewej wschód. Po lewej droga ale sąsiada, wjazd od północy, po zachodniej stronie stodoła a za nią działka rekreacyjna ze stawem drugiego sąsiada.
"Okno" miało by byc tu gdzie brzozy dlatego posadziłam je w moim mniemaniu w duzych 4 metrowych odstępach. Za tymi brzozami widac zwykle pole. Teraz wyrosły nawłoście poniewaz pomiędzy mną a polem jest jeszcze rów państwowy o który nikt nie dba. Widok moze nie jest oszłamiający ale daje wrażenie przestrzeni. chcialabym żeby ten mój ogrod byl tez taki nieokrzesany, nie taki dokładny
Toszka 20:43, 02 wrz 2016

Zrób porządny plan, w skali (np.dwie kratki to jeden metr). Na planie zaznacz wszystko. Musimy zorientować się co i jak. Ty znasz okolice i działkę My nie. Jeśli mamy pomagać to musimy wiedzieć dość dokładnie co i jak.
koculka 11:07, 03 wrz 2016

Toszka napisał(a)
Zrób porządny plan, w skali (np.dwie kratki to jeden metr). Na planie zaznacz wszystko. Musimy zorientować się co i jak. Ty znasz okolice i działkę My nie. Jeśli mamy pomagać to musimy wiedzieć dość dokładnie co i jak.

Nie jestem w stanie tego narysować.Zrobiłam zdjęcie panoramiczne ale nie wiem czy cos bedzie widac. Załaczam więc mapke. Po lewej jest oczko ale tez do likwidacji bo peka i przecieka. Rosliny sa posadzone bo co daostane to sadze tymczasowo.cała działka jest w ruinie. Dopiero sie udało nam wywiezc "gruzy", nieco zaorac i obsiac trawa zeby błota nie było

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies