Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród NIEzgodny z planem

Ogród NIEzgodny z planem

Salsa 15:23, 25 wrz 2016

Witajcie!
Po przeczytaniu iluśset wątków i za namową mojej serdecznej sąsiadki AniMa postanowilam się zalogować (zupełnie nie wiem czemu tak dlugo zwlekalam) i
pokazać Wam co zmajstrowalam przez 4 lata posiadania 14 arów kiedyś chaszczy, dziś czegoś co powoli zaczyna miece ręce i nogi. Nie będę wklejać zdjęć tego co bylo, bo slynelam w sasiedztwie z tego, ze ciągle cos przesadzalam. 10 razy w sezonie. I tak mnie dręczyl i dręczył ten totalny chaos, ze napoczatku tego roku postanowilam zatrudnić projektanta, który mi namaluje co i jak, powie co i gdzie i w jakiej ilości posadzic abym mogla zasiąść i delektowac się ogrodem. Wybralismy z B. Koncepcję, ja zrobilam liste moich "must have" i ruszylismy pełną parą razem z wiosna. Mąż, ja i dwojka małych dzieci. To było wyzwanie!
Po chwili okazalo się, że nie tak prędko będę się delektować...bo jestem chyba uzależniona od przesadzania
Historii tyle, się rozspisalam...do rzeczy. Moje ogrodowe "must have" to:
-brzozy! Kocham je miłością ogromną (wiem, wiem...duze to i może za blisko domu. Nikt mnie nie przekona, żeby ich nie sadzic.
-trawy- ciągle mi ich mało!
-jeżówki
-onętki- pamiętacie je z babcinych ogrodów?
-hortensje.byle nie ogrodowe, bo ręki do nich nie mam...
-karlowe sosenki, kosodrzewiny
-róże. Tylko okrywowe. Uwielbiam ich maleńkie kwiaty.
Zapraszam Was do siebie gorąco. Liczę na dobre słowo, ale i od krytyki się nie uchylam

GorAna 15:31, 25 wrz 2016

Witaj Salsa
Pokazuj swoje dokonania
Nie martw się tym przesadzaniem....to nie choroba....przynajmniej nie na Ogrodowisku
Inni się nie liczą
Salsa 15:36, 25 wrz 2016

Na froncie póki co nic nie robię, bo tu jeszcze będzie pobojowisko...idźmy zatem dalej
edit: zdjęcia się nie zapisują...why, och why???
Toszka 16:14, 25 wrz 2016

W sumie z tą listą "must have" tu już rysuje się super ogród

Witaj
Salsa 20:34, 25 wrz 2016

Jest i front. W gazonach rosną bukszpanowe "stożki", żurawki marmelade i caramel. Pod oknami bałagan totalny. Jakaś krzewuszka, trzmielina...dzisiaj ogarnęłam jeden bok i powsadzałam maleńkie marmolady, co by było to samo co w gazonach. W miejscu w którym stałam robiąc zdjęcie rosną dorenboosy i morninglighty. Z lekka zachwaszczone więc fotki nie robiłam, choć rabatę tą uwielbiam
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/126/1261239/thumb_original.jpg
marta_cichon 20:05, 29 wrz 2016

Uff...chyba się udało Mąż programista się przydał, są zdjęcia !
Przedogródka jeszcze w pełni nie zagospodarowuję bo kostka, bo garaż za dużo by było roboty przy tym wszytkim.
Pokusiłam się jednak o zrobienie zdjęcia frontowej rabacie. Chwastów nie widać Dorenboosów jest pięć, morning lightów chyba osiem (będzie więcej ) i kuleczkowe tawuły "golden princess". W projekcie mam założone dookoła zamiast tawuł tuje donica i chyba do pierwotnego założenia powrócę, o ile nie posadzę am bukszpanowych kul...

marta_cichon 20:31, 29 wrz 2016

Tutaj jesteśmy przy tarasie po lewej stronie domu. z boku, którego tu nie widać rosną narazie same tuje. Przy tzw. "okrąglaku" dwie rozplenice (pierwsze jakie nabyłam) z których jestem baardzo dumna. Następnie, róże okrywowe "bonica" i "fairy". Nie jestem do końca przekonana, czy to dla nich dobre miesjce, bo mają tam dość ciasno. Do tego onętki, lawenda i kocimiętka. W sumie z całej rabaty, choć wygląda trochę chaotycznie, jestem zadowolona. rabata powstała przed projektem i trochę żal jest mi ją przerabiać.

polinka 22:12, 29 wrz 2016

Cześć Marta

Zastanawiałam się jak daleko mieszkacie od siebie z Anią ale widzę dom w którym modliłam się aby Ania nie mieszkała

Macham z Doliny Baryczy

Salsa 22:22, 29 wrz 2016

Cześć! nikt by nie chcial...niestety jest poki co głównym punktem mojego krajobrazu. A Dolina BarycZy to bardzo mi bliskie miejsce
AniMa 11:46, 30 wrz 2016

Maruś witam się i ja serdeczna sąsiadko. Słodziaku ty
Teraz to zamiast spacerki po ogrodzie, to będziemy u siebie na wątkach siedzieć....Od kawusi się jednak nie wymigasz