Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Żegnaj Chaosie czyli o ogrodowych zmaganiach Zuzi

Żegnaj Chaosie czyli o ogrodowych zmaganiach Zuzi

ZuzP 14:08, 18 paź 2016

W czasie rozpaczliwych poszukiwań w internecie trafiłam na to forum i od razu wiedziałam, że to jedyne miejsce, w którym mój ogród odnajdzie ukojenie. Zacznijmy od początku.

Wraz z (wtedy jeszcze nie)mężem kupiliśmy nasz domek jesienią 2014 roku. Ogród (działka 1300m2) na początku był jednym wielkim gąszczem chwastów i rozpaczą. Jesień 2014 spędziliśmy na koszeniu, rwaniu i grabieniu. Z faktu, że z centrum Łodzi przenieśliśmy się na wieś zdecydowałam, że w naszym ogrodzie MUSI znaleźć się warzywniak. Jak postanowiłam tak zrobiłam. Wiosną 2015 zagospodarowałam przestrzeń 35 m2 pod uprawę warzyw. Jesienią 2014 posadziliśmy też 5 drzewek owocowych. Lato 2015 minęło nam bardzo intensywnie, ze względu na ślub nie mieliśmy czasu na większe ogrodowe roboty.

W tym roku trochę mocniej zabrałam się do pracy. Ogrodziliśmy warzywniak małym drewnianym płotkiem, posadziłam tu i ówdzie róże, krzewuszkę, parę iglaków, przesadziliśmy parę brzózek, wykopaliśmy grządkę pod moją dużą kolekcję dalii, które uwielbiam, w ogrodzie pojawiła się też katalpa,maliny, wierzby po Wielkanocy (zakorzenione gałązki) i mały krzaczek porzeczek. Niestety od połowy lipca porzuciłam ogrodowe prace (końcówka ciąży). W tym roku zrobiliśmy również taras i kostkę dookoła domu.

Podsumowując...mój ogród to jeden wielki chaos przypadkowo wsadzonych do ziemi roślin. Chciałabym aby mój ogród zamienił się w przytulny wiejski ogródek w którym pachnie, który jest przyjazny dla zwierząt, robalków i dzieci, w którym panuje ład i porządek a zarazem jest on naturalny i schludny.

Wiem, że do wiosny jeszcze dużo czasu ale chcę zacząć już teraz od porządków i przygotowania bazy pod prace przyszłoroczne - musimy trochę wyrównać teren, ogarnąć trawnik, na którym przeważają chwast a trawy praktycznie nie ma. Mam nadzieję, że znajdę tu wsparcie i nie zostawicie mnie z tym bałaganem samej. Mam już kilka pomysłów, jestem ciekawa co na nie powiecie!

Witajcie!
Juzia 14:11, 18 paź 2016

Witam!

iwka 14:12, 18 paź 2016

Dzień dobry
Nett 14:14, 18 paź 2016

Witaj Zuzia. Trafiłas w dobre miejsce i w dobrym czasie. Długa jesień i zima przed nami, świetny czas na projektowanie i przygotowania. A od chaosu większośc z nas zaczynała (niektórzy wciąż w nim żyją ), więc nic się nie martw, tylko pokazuj.
Katarzyna13 14:37, 18 paź 2016

Dzień dobry Zuziu. Działeczkę masz sporą więc jest co robić. Niestety nie pomogę ponieważ tez jestem tu nowa ale z miłą chęcią będę podglądała twoje rewolucje ogrodowe. Życzę powodzenia
Gardenarium 17:26, 19 paź 2016

Jeśli chcesz chaos zamienić na przytulny ogródek, to zrewiduj listę roślin. Do tych najładniejszych dokup jeszcze więcej takich samych a byle co oddaj.

I planuj, masz czas, bo zima idzie. Masz moje inspiracje, forumowiczów, artykuły i relacje z zagranicy. Inspiracji nie zabraknie, tylko naucz się decydować i wybierać, a z reszty rezygnować. Wszystkiego mieć nie można. Przygotuj się na to.

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies