roma2
16:38, 23 paź 2016
Dołączył: 28 sie 2014
Posty: 2983
Wygrzebałam z czeluści pamięci, po trzydziestu latach
. Od niego zaczynałam pieczenie ciast. Wiele sie nauczyłam od tego czasu, ale ostatnio, poganiana losem i chorobami, przypomniałam sobie o niezawodnym przepisie. Nie jest to wykwintne ciasto na "wystawę", ale porządny kawałek smacznego domowego placka. Tym lepszy, że łatwy, szybki i jak kameleon. Co dodasz to masz 
- 3 szklanki mąki (250 g szklanka)
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki oleju
- 1 jajo
- 1 szklanka dżemu (nie odliczam na szklanki, walę cały słoiczek kupnego, bo domowych mam za mało i mi szkoda, jak macie domowe przetwory, tym lepiej
)
I to się z ewentualnymi dodatkami (zdecydujcie jakie i wsypcie) michra prez chwilę. (Ja to robie w misce i michram gwałtownie łyżką)
I tu sie zaczyna przyjemność
- dodasz 4 łyżki kakao, bedzie murzynek,
- nie dodasz, a dodasz 4 łyżeczki przyprawy pernikowej - masz piernik,
- dodasz bakalii- masz murzynek lub piernik z bakaliami,
- nie dodasz kakao czy piernikowej przypawy, dodasz bakalii, masz ciasto bakaliowe,
- można polewą czekladową potraktować
- można posypać cukrem pudrem
- można po wystygnięciu przełozyć masą, lub powidłami
Aaa, piec ok. 30-40 min. Do "suchego patyczka". Czyli wsadzić patyk szaszłykowy, jak wyjmiecie i suchy, to ciasto ok.
Mam wrażenie że dłużej pisałam, niż robiłam ciasto. Powodzenia
Edit: temperatura piekarnika ok 180 *


- 3 szklanki mąki (250 g szklanka)
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki oleju
- 1 jajo
- 1 szklanka dżemu (nie odliczam na szklanki, walę cały słoiczek kupnego, bo domowych mam za mało i mi szkoda, jak macie domowe przetwory, tym lepiej

I to się z ewentualnymi dodatkami (zdecydujcie jakie i wsypcie) michra prez chwilę. (Ja to robie w misce i michram gwałtownie łyżką)
I tu sie zaczyna przyjemność

- dodasz 4 łyżki kakao, bedzie murzynek,
- nie dodasz, a dodasz 4 łyżeczki przyprawy pernikowej - masz piernik,
- dodasz bakalii- masz murzynek lub piernik z bakaliami,
- nie dodasz kakao czy piernikowej przypawy, dodasz bakalii, masz ciasto bakaliowe,
- można polewą czekladową potraktować
- można posypać cukrem pudrem
- można po wystygnięciu przełozyć masą, lub powidłami
Aaa, piec ok. 30-40 min. Do "suchego patyczka". Czyli wsadzić patyk szaszłykowy, jak wyjmiecie i suchy, to ciasto ok.
Mam wrażenie że dłużej pisałam, niż robiłam ciasto. Powodzenia
Edit: temperatura piekarnika ok 180 *
____________________
Komendówka
Komendówka