Piotr_
14:29, 08 lis 2016

Thalia dealbata
Dorasta nawet do 2m, Z liści przypomina kannę i mi strelicje, zwana też kanną wodną. Uprawiana najczęściej w oczkach wodnych, na głębokość ok. 30-50 cm. Zimowanie co do tego nie mam sprawdzonych metod na internecie pisze aby zimować pod lustrem wody na dnie oczka
. Mi osobiście si to nie spodobało więc zabrałem roślinę do domu wstawiłem doniczkę gdzie rośnie w plastikową osłonkę gdzie ma cały czas wodę, w domu wypościła już 4 liście idą kolejne, Możliwe że się uda zimowanie w pomieszczaniu, wilgotność powietrza ma ok 60%, i z ok 18*C. Na razie jest dobrze oby do wiosny .Kwitnie drobnymi fioletowymi kwiatami. Wymaga zasobnego podłoża, ja stosowałem nawozy osmocote taki sam jak do Lili wodnych foto przedstawia stan z dziś.
Dorasta nawet do 2m, Z liści przypomina kannę i mi strelicje, zwana też kanną wodną. Uprawiana najczęściej w oczkach wodnych, na głębokość ok. 30-50 cm. Zimowanie co do tego nie mam sprawdzonych metod na internecie pisze aby zimować pod lustrem wody na dnie oczka