Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród bacowej » Edycja postu

Ogród bacowej

bacowa 07:55, 06 lis 2017

popcorn napisał(a)
Sumak jest boski Rozłogi bardzo dają Ci się we znaki?

Przynajmniej dość długo trzyma liście

pozdrawiam

Czy ja wiem czy daje w kość ? kilka razy w sezonie wyrywam rozłogi, traktuje to jak pielenie rabaty.
popcorn 07:56, 06 lis 2017

I pewnie
Pytam bo to mało popularna roślina, narzekają ludzie, ale bardzo mi się podoba ze względu na architektoniczny wygląd i te liście! I chyba bezproblemowy jest
pozdrawiam serdecznie!
bacowa 07:56, 06 lis 2017

Chyba nie mają szansy zakwitnąć.

Anusia 09:24, 06 lis 2017

Ewa z różami u mnie podobnie, mają mnóstwo pąków ale raczej bez szans na kwitnienie. Sumak pięknie się przebarwia. Jesienią wygląda cudownie. Są dwie odmiany jedna z kwiatostanem jak u Ciebie i bez. U nas w poprzednim lokum rósł nie jeden ale bez tych pięknych kolumn. Gdyby nie jego ekspansywność pewnie bym go posadziła. Do dużych ogrodów jak najbardziej. Druga sprawa to to, ze jest to bardzo kruche drzewo. Pod naporem silnego wiatru może się złamać. Mieliśmy też taki przypadek.
Iwk4 11:09, 08 lis 2017

Mialam 8 lat. Na kwadratowej przy tarasie. Sporo się napracowalismy karczujac rozlogi. Odnozkę dałam sąsiadce i teraz podziwiam u niej. A ja mam tam teraz magnolię Susan z kulkami bukszpanowymi.

Róże szaleją. Moich nie oglądałam. Jaka odmiana tak się zapączkowała?
Iwk4 11:11, 08 lis 2017

Ewa, miałabyś czas na fotki drzew u Ciebie, które jeszcze mają teraz liście?
Pokrój, wybarwienie...
AgataP 12:54, 09 lis 2017

Sumak - jak się go nie rusza - czyli nie trafi kosiarką na korzeń, to jest spokój. Ale jeśli się zrani to już kaplica, odrostów masakryczna ilość... tak jak przy robinii. Jedno i drugie wywaliłam. Choć nie powiem Tiger Eye bym posadziła
bacowa 16:30, 09 lis 2017

Agata no właśnie , jak się nie grzebie koło korzeni to jest spokój. Sumaka mam jakieś 12-13 lat i jakoś nie zauważyłam jego uciążliwości .
Więcej daje mi popalić taka malutka roślinka jaką jest ta ciemna koniczynka ( nie pamiętam nazwy ) . Ile by jej nie pielić to ciągle jest. Chyba już wszystko wypróbowałam na to małe g..... I każdego roku ją mam na rabatach i w trawniku ,a najgorzej jak wrośnie w środek jakiejś trawy lub byliny. Odrosty sumaka przy tej koniczynie to pikuś.
AgataP 17:34, 09 lis 2017

bacowa napisał(a)
Agata no właśnie , jak się nie grzebie koło korzeni to jest spokój. Sumaka mam jakieś 12-13 lat i jakoś nie zauważyłam jego uciążliwości .
Więcej daje mi popalić taka malutka roślinka jaką jest ta ciemna koniczynka ( nie pamiętam nazwy ) . Ile by jej nie pielić to ciągle jest. Chyba już wszystko wypróbowałam na to małe g..... I każdego roku ją mam na rabatach i w trawniku ,a najgorzej jak wrośnie w środek jakiejś trawy lub byliny. Odrosty sumaka przy tej koniczynie to pikuś.

kochana to szczawik - walka z nim to syzyfowa praca, już u Olki Leon była o nim dyskusja, dziewczyny kombinowały by go octem traktować... u mnie w nogach hortek się zadomowił, normalnie dywanik sobie rozwinął...
Iwk4 17:51, 09 lis 2017

On nie dość, ze rozłogami się panoszy, to strzela nasionami.

http://ladnydom.pl/Ogrody/1,113645,12565561,Zwalczamy_szczawik.html

"... szczawik różkowaty chętnie zawiązuje nasiona i, kiedy dojrzeją, "pstryka" nimi dookoła. Gdy upadną na rabaty, to umarł w butach - świetnie kiełkują, a potem tworzą rozłogi w ziemi i maksymalnie zachwaszczają nasze uprawy."