Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » ...uDany ogród

...uDany ogród

nawigatorka 07:40, 23 kwi 2017

A jaki wpływ na ro na surowe drewno? Ciemnieje? Zmienia kolor? I gdzie to kupujesz?
nawigatorka 07:42, 23 kwi 2017

A może masz jakieś zdjęcia takiego zaimpregnowane drewnianego kawlaka drewna?chodzi mi o to czy oni normalnie szarzeje tylko jest zaimpregnowane?
dana1s 09:07, 23 kwi 2017

Asiu olej podkreśla rysunek drewna i pęknie wydobywa kolor w zależności od gatunku jaki impregnujesz. Nie nasiąka wodą i chyba ten olej ma jakieś właściwości grzybobójcze, bo nie grzybieje. Polecam wypróbować, tanio i skutecznie.
Niestety fotek nie robiłam.
Olej kupuję w bańkach 5 litrowych w składzie budowlanym u nas.
nawigatorka 09:09, 23 kwi 2017

dana1s napisał(a)
Asiu olej podkreśla rysunek drewna i pęknie wydobywa kolor w zależności od gatunku jaki impregnujesz. Nie nasiąka wodą i chyba ten olej ma jakieś właściwości grzybobójcze, bo nie grzybieje. Polecam wypróbować, tanio i skutecznie.
Niestety fotek nie robiłam.
Olej kupuję w bańkach 5 litrowych w składzie budowlanym u nas.
już trochę poczytałam. Wypróbuje a podgrzewacz go? Suszysz czy czekasz az samo wyschnie?
dana1s 09:13, 23 kwi 2017

nawigatorka napisał(a)
już trochę poczytałam. Wypróbuje a podgrzewacz go? Suszysz czy czekasz az samo wyschnie?

Nie, malowałam nim na zimno, może ciepły byłby jeszcze lepszy. Tak impregnowali w dawnych czasach domy drewniane i stały setki lat. Korniki tego nie zjadały, grzyb nie atakował, coś w tym jest. Spróbować nie zaszkodzi.
Naturalny, nietoksyczny same plusy
pestka56 11:51, 23 kwi 2017

Na olej lniany bym nie wpadła, chociaż olejuję w domu każde drewno. Niektóre woskowałam, żeby było twardsze. Ile ten lniany kosztuje i ile wychodzi Ci na m2 jednokrotnego malowania? Ile razy malujesz za pierwszym razem?
Oj, machnij jakiś opis jak to robisz
W necie pewnie znajdę, ale ufam doświadczeniu bardziej niż netowym opisom.

Twojego ogrodu z satelity nie da się odróżnić od okolicy. Całkiem wtopiony

Fajnie ścieżki wyglądają. Ja podobnie robię z kamieni polnych z mojego ogrodu. Tylko kładę podwójnie agrowłókninę i na nią piasek, nie cement, a kamienie kładę ciasno i klinuję mniejszymi jeśli potrzeba. Deska i gumowy młotek do wyrównania za pierwszym podejściem trochę mi się zapadło. Trzeba było od początku. Potem już wiedziałam jak zrobić dobrze. Najstarszy kawałek i najbardziej deptany leży już kilka lat i jest równy.
Dużo pracy, Dano, ale efekt będziesz mieć cudny.

Jeśli chcesz przyśpieszyć porastanie mchem, to zrób koktajl jogurtowo-mchowy i pomaluj cegłę. Będzie rosnąć pięknie.

Gratulacje dla Taty, za chęć życia i dzielną walkę o nie. Musi Was bardzo kochać i czuć, że Wy go kochacie. Niech wraca prędko do zdrowia.
Jana 13:33, 23 kwi 2017

dana1s napisał(a)

Dziękuję serdecznie za miłe słowa
Mebelek zamówiony, ale będzie przerobiony. Jest za głęboki i będziemy go zwężać.
Mam tą odmianę, pachnie znacznie delikatniej.

Dzisiaj zaczęliśmy wreszcie układać cegły
Powoli, ale już coś widać. I jak?

moge zmieściç tylko jednego jaśminowca, jaką odmianę polecasz? Ceglana ścieżka piękna
nawigatorka 13:50, 23 kwi 2017

dana1s napisał(a)

Nie, malowałam nim na zimno, może ciepły byłby jeszcze lepszy. Tak impregnowali w dawnych czasach domy drewniane i stały setki lat. Korniki tego nie zjadały, grzyb nie atakował, coś w tym jest. Spróbować nie zaszkodzi.
Naturalny, nietoksyczny same plusy
dzieki. Wypróbuje na pewno
dana1s 18:26, 23 kwi 2017

pestka56 napisał(a)
Na olej lniany bym nie wpadła, chociaż olejuję w domu każde drewno. Niektóre woskowałam, żeby było twardsze. Ile ten lniany kosztuje i ile wychodzi Ci na m2 jednokrotnego malowania? Ile razy malujesz za pierwszym razem?
Oj, machnij jakiś opis jak to robisz
W necie pewnie znajdę, ale ufam doświadczeniu bardziej niż netowym opisom.

Twojego ogrodu z satelity nie da się odróżnić od okolicy. Całkiem wtopiony

Fajnie ścieżki wyglądają. Ja podobnie robię z kamieni polnych z mojego ogrodu. Tylko kładę podwójnie agrowłókninę i na nią piasek, nie cement, a kamienie kładę ciasno i klinuję mniejszymi jeśli potrzeba. Deska i gumowy młotek do wyrównania za pierwszym podejściem trochę mi się zapadło. Trzeba było od początku. Potem już wiedziałam jak zrobić dobrze. Najstarszy kawałek i najbardziej deptany leży już kilka lat i jest równy.
Dużo pracy, Dano, ale efekt będziesz mieć cudny.

Jeśli chcesz przyśpieszyć porastanie mchem, to zrób koktajl jogurtowo-mchowy i pomaluj cegłę. Będzie rosnąć pięknie.

Gratulacje dla Taty, za chęć życia i dzielną walkę o nie. Musi Was bardzo kochać i czuć, że Wy go kochacie. Niech wraca prędko do zdrowia.

Kasiu w domu podłoga też lnianym nasączona. Zdrowa i bezpieczna metoda.
Kupuję bańki po 5 litrów za jakieś 45-50 zł. Taka bania starczała mi na bardzo długo, mówię o cegłach w ogrodzie i klinkierze na domu. Wszystko tym malowałam. Głównie używałam pędzla , ale teraz M planuje użyć kompresora i pistoletu malarskiego. Może głębiej wniknie?
W domu malowałam 2x w odstępie kilku dni . Efekt super . Polecam!
Nie wiem ile metrów z litra, bo nigdy tego nie liczyłam, ale jest bardzo wydajny.

Mnie te ścieżki z cegły bardzo odpowiadają i mam nadzieję bardzo ożywią ogród.
Roboty dużo, ale dla siebie i na spokojnie. Nikt mnie nie goni, z czasem zrobimy
M już niejedną taką położył, ma chłop doświadczenie. Będzie dobrze
Ja moją ścieżkę też postarzałam , maślanką. Całe litry wylewałam z doskonałym efektem
To było zaraz na początku.

Dzisiaj dowiedzieliśmy się, że jutro Tata opuszcza oiom i przenoszą go na wewnętrzny. Tam rehabilitacja i jeszcze raz rehabilitacja .
Wraca mu cięty humor, czyli zdrowieje
Kocha nas, z wzajemnością. To najlepszy człowiek na świecie!

Przesadziłam dzisiaj szafirki wzdłuż nowej ścieżki, dosadziłam też marunę. Pięknie rozjaśni ten zakątek.

Kwitną też inne kolorki szafirków

dana1s 18:30, 23 kwi 2017

Jana napisał(a)
moge zmieściç tylko jednego jaśminowca, jaką odmianę polecasz? Ceglana ścieżka piękna

Jana jeżeli małego to cudny jest Snowbelle

jak ciut większy to Belle etoile

Cieszę się , że ścieżka przypadła Ci do gustu