Ma słodkawy trochę duszący zapach, ale nikt w środek krzewu głowy nie wsadza.
Ja też czekam na kwitnienie.
Mam sporo gatunków i jeszcze chcę dokupić kilka sztuk
Danuś dzięki serdeczne za radę To chyba świetny pomysł z tym mieszaniem. A czy w rzeczywistości jest duża różnica między Grefsheim, a van Houtte'a? Zdjęcia często przekłamane, ale wydaje mi się, że VH się tak nie przewieszają w porównaniu do tych drugich? Mieliśmy tawuły koło bloku kiedyś i nie pamiętam, żeby mi coś śmierdziało, ale nie wiem jaka to była odmiana Wydają mi się wiele bardziej romantyczne i nieokiełznane w pokroju w porównaniu do pęcherznic. Nie przepadam latem za kolorowymi liśćmi ( co innego jesienią), ale propozycja pomieszana z pęcherznicą bordową ( diabolo?)nawet jest ciekawa i właściwe komponowałaby się z pastelowymi kwiatkami
Jak zwykle mogłam na Ciebie liczyć, dziękuję Kasia też pisze, że nie wonieje od tawuły
Dzwonki cudne, ja wysiałam wiosną w zeszłym roku, wysadziłam jesienią na miejsce stałe i czekam, co w tym roku zakwitnie
Jakieś dzikie mi cuda dzwonkowe kwitły mi w truskawkach i je zostawiłam
Dzwoneczki są takie bajkowe
Basiu ja uwielbiam misz masz w ogrodzie, ale roślinny, a nie kolorystyczny.
Grefsheim się przewiesza i kwitnie kwiecień maj, później liście są szarozielone. Dorasta do 1,5m
VH kwitnie maj czerwiec, liście soczysto zielone, dorasta do 2,5 metra.
Mnie bardzo podoba się to, że kwitną w różnych terminach i obie są bardzo ukwiecone.
Co do zapachu nie jest jakiś przykry, mi nie przeszkadza.
Diabolo ma piękny kolor, nie jest nachalny, a wprowadza jakiś ciekawy akcent do ogrodu.
Dzwonki bardzo lubię, ja w ogóle większość roślin lubię. Nawet żółto kwitnące tyle, że nie u mnie w ogrodzie
Co do nasadzeń kieruj się swoją intuicją i preferencjami kolorystycznymi.
To jest Twój ogród i Ty masz się w nim dobrze czuć
AMEN
czyli zostanę przy tawułach na pewno, najbardziej wiosną i latem lubię soczystą zieleń, która daje tło dla pastelowych kwiatków Jednak posłucham chyba Twojej rady i wezmę oba rodzaje tawuł.
Jesienią kocham wszystkie ciepłe barwy
Ślicznie uchwycone kropelki w dzwonku