Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Mój pierwszy ogródek

Mój pierwszy ogródek

giziaa 14:45, 30 sty 2017

Witam
Jestem tu nowa i mam pytanie
Ale zanim zapytam to może zacznę od tego, że 1,5 roku temu kupiłam z mężem domek na wsi z działką 2500 m. Bardzo sie z tego cieszę ale nigdy w życiu nie robiłam nic na działce i nie mam o tym bladego pojęcia.
Teraz się uczę i lubię to . Nawet powstaje pierwsza rabata ale daleko jej do ideału .

A moje pytanie jest takie:
Mam przed domem kawałek ogródka i powiem szczerze że nie mam pomysłu na niego. Chciałabym zrobić coś ładnego ale nie zbyt wymagającego. czy jesteście w stanie mi podpowiedzieć co mogę tam posadzić ?
Krzysiek_97 15:20, 30 sty 2017

Witaj
sylwia_slomc... 19:53, 30 sty 2017

Witaj , Po pierwsze musisz Sobie zrobić podpis na dole pod postami bo nikt nie trafi do Ciebie. Po drugie może powinnaś zamieścić ten wątek w dziale projektowanie. Po trzecie musisz Sobie odpowiedzieć na pytanie czego oczekujesz, jaki ma być styl ogrodu i przed ogródka, przygotować ziemię, wybrać rośliny odpowiednie na to stanowisko.....nic nie wiemy, czy tam jest dużo światła czy mało , jaka ziemia, ustal kierunki świata i daj jakiś szkic tego co na działce jest obecnie
Gardenarium 20:26, 30 sty 2017

Myślę, ze trzeba zacząć nie od sadzenia a od uporządkowania tego co masz. Podcięcia, uładzenia, być może wywalenia tego jałowca który się rozpanoszył na samym środku, usunięcia brzydactw, aby mieć miejsce na piękności.

Potencjał jest nawet w tak małym ogródku, tylko zamysł musi być, plan, miejsce. Na razie masz totalny chaos. Jak na Księżycu wszystko porozrzucane po całym ogródku.

Dwa lata na Ogrodowisku i mucha nie siada. Miód i malina będzie.

Instagram Ogrodowiska
giziaa 14:21, 31 sty 2017

to jest opis co jest posadzone na ogrodzie , różę mam zamiar przesadzić na inna część ogrodu, do tyłu.
Ta część ogródka jest od północy.
Jałowce są dwa i albo je usunę całe, ale myślałam też o przycięciu tz. porobienie takich kulek.