Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Aranżacja przy ogrodzeniu

Aranżacja przy ogrodzeniu

gabione 17:29, 29 mar 2017

Witam! Tak jak w temacie chciałbym coś posadzić wzdłuż ogrodzenia aby zasłonić się od pola i wyglądało to jakoś schludnie. Mam teraz w tym miejscu posadzone kilka sztuk świerka ale jest on posadzony zbyt blisko siatki, chciałbym to jakoś poprzeplatać z tego co mam w dyspozycji, lub jeśli nie będzie miało to sensu zainwestuje w jakieś inne rozwiązanie. Szukałem w swojej okolicy tuji aureospicaty ale niestety niegdzie nie moge dostać.
Wklajam zdjęcia to co posiadam. Długość działki to 23m położona od południa.

Jest to prawdopodobnie tuja aurescens(z własnego rozmnażania)sztuk 8

Tej tuji, drzewka nie znam nazwy ale jest to w miare szybko rosnacy krzew o jasnym zabarwieniu na wiosnę sztuk 4(tez z własnego rozmnażania)

Prawdopodobnie siwerk kłujący lub niebieski (kupowany w szkółce-niebieskie przyrosty na wiosnę szt. 7

Tej tuji również nie znam nazwy szt. 6 (trochę kiepsko wygląda, nie wiem jak póżniej jak się rozrośnie) szt. 6

Jodła, ale nazwy nie znam szt. 3
gabione 17:35, 29 mar 2017

Zdjęcie całości jak to teraz wygląda.
Sebek 17:40, 29 mar 2017

Powinieneś po prostu wyznaczyć rabaty, oddalić rośliny od ogrodzenia i posadzić grupami Świerki i jodły wystarczy co 1,5 metra po 5-7 sztuk, tuje co 70 -80 cm po 7-9 sztuk co najmniej jednego gatunku Od małego je tnij i zagęszczaj, a za pare lat (5?) będziesz mieć ładny gesty żywopłot do wysokości płotu Taki żywopłot mieszany zda egzamin, tylko rośliny musza rosnąć w jakimś rytmie

https://www.ogrodowisko.pl/watek/3377-zywoploty-mieszane
gabione 18:18, 29 mar 2017

Myślałem bardziej nad przeplataniem jedno z drugim, ale z tego co piszesz i z tego co zdążyłem wyczytać to chyba faktycznie lepiej będzie sadzić grupami. Te świerki w jaki sposób należy ciąć i kiedy aby uzyskać jakiś efekt żywopłotu? Czy jeden metr od ogrodzenia wystarczy na takie nasadzenia.
A może nie zważając na chęć uzyskania żywopłotu, sadzić np. świerk, tuja np aurescens, świerk, tuja wąska co posiadam, jodła, znowu tuja itd. i pozostawić to bez cięcia? ewentualnie poźniejsze korygacje?
Sebek 18:26, 29 mar 2017

Świerki odsunąłbym dalej, bo potem nie przytniesz ich od strony płotu.
Dla zagęszczenia po prostu przycinaj świeże przyrosty w połowie, ale to myślę dopiero w przyszłym roku nastąpi, bo na razie jeszcze nie masz czego ciąć

Jak pomieszasz te gatunki, to za parę lat będziesz mieć chaszcze i bałagan zamiast żywopłotu - jeden gatunek będzie walczyć z drugim...
gabione 18:35, 29 mar 2017

Ok z braku kasy zrobię tak jak piszesz, bardzo chciałem mieć żywopłot z aureospicaty ale o dziwo w mojej pobliskiej okolicy nie ma w żadnej szkółce.
Z przodu chciałbym posadzić żółtego szmaragda. Czy janed gold to to samo co golden szmaragd, bo pan z jednej szkółki trochę wprowadził mnie w błąd i sam już nie wiem?
Sebek 18:42, 29 mar 2017

gabione napisał(a)
Ok z braku kasy zrobię tak jak piszesz, bardzo chciałem mieć żywopłot z aureospicaty ale o dziwo w mojej pobliskiej okolicy nie ma w żadnej szkółce.
Z przodu chciałbym posadzić żółtego szmaragda. Czy janed gold to to samo co golden szmaragd, bo pan z jednej szkółki trochę wprowadził mnie w błąd i sam już nie wiem?

Internety mówią, że to samo
gabione 13:34, 29 kwi 2017

Witam! Nie chciałem zakładać nowego wątku więc piszę w swoim.

Nie wiem czy będzie dobrze widoczne zdjęcie mojego planu podwórza bo za nić nie mogę powiększyć zdjęcia w paincie.
Mam pytanie odnośnie zagospodarowania terenu przed posesją wzdłuż ogrodzenia. Ma ono spełniać fuknkcję osłaniającą przed drogą, jak również cieszyć oko przez cały rok.

Mam również przed domem kilka "wycięć" w kostce które też chciałbym jakoś zagospodarować. Pierwsza część to strona południowa,od wejścia.

Druga część jest od strony północy, ale od połowy maja myśle że słońce bedzie tam docierało przez większość dnia.

Tak jak widać na zdjęciu mam parę roślinek do wysadzenia, ale za bardzo nie mam pomysłu co i gdzie wsadzić, do dyspozycji mam kilka odmian host odmian nie znam ale są one dosyć duże niestety nie mam ich na zdjęciu i czy będą one dobrze rosły w pełnym słońcu od strony tarasu?
Proszę o jakieś porady zdjęcia itp. co kupić co dołożyć.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies