Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród Ani

Ogród Ani

Ania_B 21:19, 30 mar 2017

Dzień dobry wszystkim Forumowiczom!
Zaczynam dopiero przygodę z ogrodem. Jako, że nie da się zrobić wszystkiego na raz, a co nagle to po diable chciałam uprzejmie prosić póki co o skonsultowanie ogrodu " od frontu". Rośliny zostały wstępnie zaproponowane przez architekta, jednak wolę zapytać, żeby później nie żałować. Na chwile obecną mam posadzone po lewej stronie (od strony garażu) thuje szmaragd w formie żywopłotu. Tak na moje oko :
1. Podoba mi się pomysł z miskantem (myśle, że fajnie oddzieli tarasik od podjazdu) i kosodrzewina w donicy zatopionej w tarasie.
2. Rabata przed tarasem ma 70cm szerokosci mam taki pomysł, żeby przed hostami posadzić każdego lata białe i różowe begonie (bardzo lubię te kwiaty). Nie wiem jak sprawdzi się liatra?
3. Hortensja moim zdaniem jest bardzo fajna, ale to zioła mnie zupełnie nie przekonują Macieżanka Foxley bardzo mi sie podoba, ale może z czymś ją połączyć?
4. Nie mam przekonania co do roślin w półkolu po prawej stronie podjazdu. Osłoniecie od drogi cisem wydaje się fajne. Z prawej strony chodnika chciałabym jednak równiez się delikatnie zasłonić.
Bardzo proszę o rady, zmiany, uwagi itp.
Pozdrawiam!
Iwk4 21:25, 30 mar 2017

Witaj Aniu
anbu 21:27, 30 mar 2017

Wnoszę petycję o zmianę nazwy wątku
Już jeden ogród Ani jest, będzie nam się mylić

Witaj
Iwk4 21:30, 30 mar 2017

Te półkoliste rabaty już są, czy dopiero w planach?
Niestety, nie widać opisanych roślinek na projekcie. Musisz dokłądniej opisać, o które miejsce z hortensjami chodzi.
Czy przed domem są hosty? Wiesz, ze zimą to miejsce będzie puste?
Ania_B 21:34, 30 mar 2017

Półkoliste rabaty się właśnie robią. Wgrałam większe obrazki.
Ania_B 21:38, 30 mar 2017

anbu napisał(a)
Wnoszę petycję o zmianę nazwy wątku
Już jeden ogród Ani jest, będzie nam się mylić

Witaj

Jak dojdę do tego jak to zrobić to zmienię - na razie poznaję to forum. Witam!
Ania_B 21:39, 30 mar 2017

Iwk4 napisał(a)
Te półkoliste rabaty już są, czy dopiero w planach?
Niestety, nie widać opisanych roślinek na projekcie. Musisz dokłądniej opisać, o które miejsce z hortensjami chodzi.
Czy przed domem są hosty? Wiesz, ze zimą to miejsce będzie puste?

wiem, wiem, ze będzie puste, ale w sumie zimą i tak wszystko jest zawalone śniegiem, albo poosłaniane przed mrozem
Ania_B 14:41, 31 mar 2017

Ten odcinek od półkola do chodnika ma 6mb długości. Chciałabym się osłonić od drogi żywopłotem, ale nie koniecznie bardzo wysokim. Raczej coś wąskiego i max. do wysokości ogrodzenia. Cis Hicksi chyba byłby dobry. Pytanie czy 20szt. na te 6mb wystarczy i jaką założyć szerokość tej rabaty? Czy zostawić same cisy czy coś wsadzić przed nimi, może jakiś pieris albo tawułki?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies