GrzegoSz
15:49, 14 cze 2011
Przeglądam sobie od niedawna Wasze wątki i ogrodowe zdjęcia. Mój kawałek jeszcze trudno nazwać ogrodem. Póki co to kawałek ziemi obsiany trawą, w której przeważają aktualnie rumianki 
Z czasem ma stać się moim wymarzonym miejscem relaksu i wypoczynku.
Jak w temacie:
małym - cała działka ma 760m2, ok. 400 zostaje na ogródek z tyłu domu,
ciasnym - chciałoby się tyle zmieścić i ciągle spotykam jakieś rośliny, które chciałbym u siebie,
ale co najważniejsze własnym kawałkiem, własnoręcznie stworzonym od podstaw.
Wiem że wymaga to sporo pracy i doświadczenia.
Na to pierwsze jestem przygotowany, nie ma nic lepszego niż satysfakcja z wykonanej pracy.
Doświadczenie przyjdzie z czasem, a po cichu liczę, że i z Waszą pomocą.
Zauroczony angielskimi kantami na trawnikach(nawiasem mówiąc tak trafiłem na Ogrodowisko)
zacząłem od wycięcia rabatki z tyłu domu, przy tarasie.
Powstało coś takiego:
No i teraz myślę co tam posadzić.
Jest to południowa strona, latem praktycznie przez cały dzień skąpana w słońcu.
Na tarasie, w miejscu, gdzie teraz stoi stolik z podstawy od starej maszyny do szycia, będzie pergola, na którą ma wspinać się clematis o ciemno fioletowych kwiatach.
Prezent od sąsiadki, posadzony w zeszłym roku, jak się dobrze przyjrzeć to rośnie w samym narożniku, gdzie taras łączy się z domem. Obrzeże tej półkolistej rabatki chciałbym obsadzić lawendą i podsypać białym żwirkiem. I na razie tyle z moich pomysłów.

Z czasem ma stać się moim wymarzonym miejscem relaksu i wypoczynku.
Jak w temacie:
małym - cała działka ma 760m2, ok. 400 zostaje na ogródek z tyłu domu,
ciasnym - chciałoby się tyle zmieścić i ciągle spotykam jakieś rośliny, które chciałbym u siebie,
ale co najważniejsze własnym kawałkiem, własnoręcznie stworzonym od podstaw.
Wiem że wymaga to sporo pracy i doświadczenia.
Na to pierwsze jestem przygotowany, nie ma nic lepszego niż satysfakcja z wykonanej pracy.
Doświadczenie przyjdzie z czasem, a po cichu liczę, że i z Waszą pomocą.
Zauroczony angielskimi kantami na trawnikach(nawiasem mówiąc tak trafiłem na Ogrodowisko)
zacząłem od wycięcia rabatki z tyłu domu, przy tarasie.
Powstało coś takiego:

No i teraz myślę co tam posadzić.
Jest to południowa strona, latem praktycznie przez cały dzień skąpana w słońcu.
Na tarasie, w miejscu, gdzie teraz stoi stolik z podstawy od starej maszyny do szycia, będzie pergola, na którą ma wspinać się clematis o ciemno fioletowych kwiatach.
Prezent od sąsiadki, posadzony w zeszłym roku, jak się dobrze przyjrzeć to rośnie w samym narożniku, gdzie taras łączy się z domem. Obrzeże tej półkolistej rabatki chciałbym obsadzić lawendą i podsypać białym żwirkiem. I na razie tyle z moich pomysłów.