Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mały, ciasny, ale własny...

Mały, ciasny, ale własny...

GrzegoSz 15:49, 14 cze 2011

Przeglądam sobie od niedawna Wasze wątki i ogrodowe zdjęcia. Mój kawałek jeszcze trudno nazwać ogrodem. Póki co to kawałek ziemi obsiany trawą, w której przeważają aktualnie rumianki
Z czasem ma stać się moim wymarzonym miejscem relaksu i wypoczynku.
Jak w temacie:
małym - cała działka ma 760m2, ok. 400 zostaje na ogródek z tyłu domu,
ciasnym - chciałoby się tyle zmieścić i ciągle spotykam jakieś rośliny, które chciałbym u siebie,
ale co najważniejsze własnym kawałkiem, własnoręcznie stworzonym od podstaw.
Wiem że wymaga to sporo pracy i doświadczenia.
Na to pierwsze jestem przygotowany, nie ma nic lepszego niż satysfakcja z wykonanej pracy.
Doświadczenie przyjdzie z czasem, a po cichu liczę, że i z Waszą pomocą.

Zauroczony angielskimi kantami na trawnikach(nawiasem mówiąc tak trafiłem na Ogrodowisko)
zacząłem od wycięcia rabatki z tyłu domu, przy tarasie.
Powstało coś takiego:

No i teraz myślę co tam posadzić.
Jest to południowa strona, latem praktycznie przez cały dzień skąpana w słońcu.
Na tarasie, w miejscu, gdzie teraz stoi stolik z podstawy od starej maszyny do szycia, będzie pergola, na którą ma wspinać się clematis o ciemno fioletowych kwiatach.
Prezent od sąsiadki, posadzony w zeszłym roku, jak się dobrze przyjrzeć to rośnie w samym narożniku, gdzie taras łączy się z domem. Obrzeże tej półkolistej rabatki chciałbym obsadzić lawendą i podsypać białym żwirkiem. I na razie tyle z moich pomysłów.

jotka 16:01, 14 cze 2011

Witaj Grzechu

Tutaj nie wszyscy mają duże ogrody
Widzę dom piękny z ładnymi meblami tarasowymi to i ogród będzie ładny.
Uważam, że bardzo rozsądnie zaczynasz od najbliższego otoczenia - czyli tarasu, mając już "pod nosem" pachnące kwiatki będziesz spokojnie planował co dalej.
Proponuję jeszcze ukwiecone skrzynki na balkonie na dobry początek ...

Zajrzę z przyjemnością za jakiś czas ...
justi 16:33, 14 cze 2011

Hej. Fajniutki domeczek, a teraz musisz się postarać o fajniutki ogród. OGRODOWISKO to najlepsza kopalnia pomysłów. Mi osobiście bardzo podobają się ogrody minimalistyczne, ale trzeba być konsekwentnym. Z tym u mnie problem, bo wszystko mi się podoba. Pozdrawiam cieplutko.
justi 16:34, 14 cze 2011

A stoliczek z maszyny super. Mógłbyś pokazać bliżej, bo mam taką stara maszynę.
Matka 16:53, 14 cze 2011

kolejny cudny stolik!moja Babcia miałą taką maszynę, teraz przydałąby się na taki stolik!!!((

Woitaj Grzegosz'u

Piękna rabata jak na początek!
hanka_andrus 17:04, 14 cze 2011

Od czegoś trzeba zacząć!Mówi się,że od wbicia szpadla do ziemi,a potem......głaszczesz tę ziemię na wszystkie sposoby,żeby otoczenie cieszyło oko i serce.A jaka duma z pochwał!
Pięknego ogrodu życzę.
Grzegosz ,jesteś już na mapie?
jotka 17:06, 14 cze 2011

Bogda napisał(a)
kolejny cudny stolik!moja Babcia miałą taką maszynę, teraz przydałąby się na taki stolik!!!((

Woitaj Grzegosz'u

Piękna rabata jak na początek!

Ja z podstawy do maszyny mojej Mamy zrobiłam stolik w pokoju - ze szklanym blatem
pokaże Wam go w Dom i wnętrze - różne bibeloty w Pogaduszkach
anula_wn 17:20, 14 cze 2011

Witam i ja kolejnego zapaleńca ogrodowego !
uważaj na to forum !!! bo...uzależnia
niedługo nie starczy nam czasu na pracę w ogrodzie....
powodzenia i do usłyszenia
Danusza 17:27, 14 cze 2011

witam w zakręconym swiecie tu porady ploteczki i chwalenie sie jest na dzień dobry przedstaw marzenia , plany.... pozdrawiam
Matka 17:29, 14 cze 2011

A przód ogrodu nam pokażesz?