Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w centrum miasta

Ogród w centrum miasta

Przechol 23:46, 18 kwi 2017

Hej

Co do ziemi to źle się wyraziłem. Chyba precyzyjniej byłoby jakbym napisał, że mam ~40 cm piachu i trochę ziemi. Widziałem w trakcie budowy jak nasypywali to na halę i widziałem w trakcie mieszkania jak sąsiadowi z naprzeciwka robili to samo (identyczny ogród).

Słońce na razie dochodzi, ale budują jeszcze reszte bloków i nie wiem jak to finalnie wyjdzie. Wydaje mi się, że w godzinach popołudniowych dosyć dobrze przygrzewa.

@Łukasz,

Szarości to krawężniki. Pytanie czy krawężnik musiałby wystawać na te 5 cm, aby po stronie tuj wysypać 5 cm kory ? Czy lepiej na równi z ziemią (tak jak przy płytkach tarasowych) i kora od strony tujek, żeby się nie wysypała na trawnik ?

Czy brązowe linie (granice rabatek) również oznaczają w tym wypadku krawężniki czy to tylko umowna granica i nie wydzielamy jej krawężnikiem ?

Co do płytek to już raczej postanowione. Dziwi mnie kto wpadł na pomysł takich głupich odpływów. Całe osiedle dookoła ma takie wypłukane trawniki. Również część wspólna.

maed 22:57, 19 kwi 2017

Masz mało ziemi więc chyba musisz wybierać rośliny, które się płytko korzenią. Może na tej środkowej rabacie, którą wymyślił dla Ciebie Łukasz obsadzić trawami ozdobnymi. Tworzyłyby fajny parawan między dwiema częściami ogrodu.

Co do wypłukiwania, to miałam podobnie. W zasadzie to problematyczny jest tylko okres siewu i kiełkowania. Potem jak trawa urośnie i się zakorzeni, to nie przeszkadza jej już kapiąca z góry woda. Poradziłam sobie w ten sposób, że na początku okryłam włókniną.
maed 23:10, 19 kwi 2017

Zamiast krawężników możesz dać aluminiowe obrzeże. W nowoczesnych ogrodach, to fajnie wygląda.
http://www.budujemydom.pl/ogrod/21917-obrzeza-aluminiowe-aluexcel