Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w centrum miasta

Ogród w centrum miasta

Przechol 17:25, 17 kwi 2017

Witam wszystkich,

Jakiś czas temu zakupiłem mieszkanie w Gdańsku. Wybrałem mieszkanie z dosyć sporym kawałkiem ogrodu (~120 m2).
Nie sądziłem, że temat ogrodu będzie tak przejmujący. Po wielu aranżacyjnych, różniących się od siebie poradach od bliskich i znajomych rozłożyłem ręce. W takim wypadku zawsze staram się poradzić najlepszych. Uważam, że trafiłem w dobre miejsce.

ZDJĘCIA:

http://imgur.com/a/WhzIk

Na ogród są 3 wyjścia z mieszkania. Pod całym osiedlem znajdują się garaże podziemne. Mój ogród ma około 40 cm ziemi wysypanej na hali. Przez środek ogrodu idą (niestety lub stety) 3 odpływy (zdjęcie w załączniku). Dookoła budynku znajdują się płytki tarasowe zakończone krawężnikami (zdjęcia w zał). Ogród jest oddzielony płotem, a od strony wjazdu do garażu - barierką z nierdzewki.

Już na samym początku deweloper zasiał trawę. Ja po odbiorze mieszkania, tuż przed nadejściem zimy, posadziłem 60 szt. szmaragdów ze szkółki. Niestety jest kilka kwestii co do dalszego rozwoju tego ogrodu. Nie mam zielonego pojęcia co zadecydować. Mam nadzieję, że ktoś naprowadzi mnie na dobrą decyzję.

Uwagi:

1. Taras.
Balkony powyżej mojego mieszkania posiadają odpływ, który powoduje, że woda deszczowa spływa/kapie tuż za płytki tarasowe i wypłukuje ziemie. Tworzą się koryta błotne. Najgorsze jest to, że trawa tam nie rośnie.

Ustaliłem wstępnie, żeby przedłużyć taras o 2 płytki w strefie od A - B (zaznaczone na planie). Niestety w części C (zaznaczyłem na planie ogrodu) musiałbym wyłożyć jedną płytkę bo ogród w tej części jest węższy. Woda spływałaby na płytki, a ja miałbym dodatkowe miejsce na ustawienie stołu itp.Jestem otwarty na pomysły w tej kwestii.

2. Odpływy ogrodowe.
To mój pierwszy ogród i generalnie nie miałem pojęcia jak ten odpływ funkcjonuje.
Z tego co rozumiem to widoczne na zdjęciach studzienki to kanały rewizyjne do odpływów. Woda wsiąka w glebę i zbiera się na samym dole (dach garażu), gdzie przy pomocy spadku spływa przez kamyczki do kratki w dachu garażowym i do kanalizacji. Czy dobrze to rozumuje ? Czy zmniejszenie tych "kwadratów" na powierzchni ogrodu miałoby jakiś sens ? Z tego co wiem nie ma tam żadnych rur prócz tego co widoczne na zdjęciu.

3. Trawa
Dosiałem trawę w łysych miejscach, ale na razie nic nie wyrasta. Minęły około 2 tyg. Pogoda nie dopisuje. Nie przekopywałem ogrodu, ale widzę, że w strefie środkowej, przy studzienkach trzebaby zrzucic trochę ziemi do jej wyrównania.
Czy można powiedzieć, że popełniłem błąd nie przekopując na starcie całego ogrodu ?

To są trzy kwestie nurtujące mnie na samym początku. Jestem otwarty na wszystkie porady i pomysły. Jestem nowicjuszem w sprawach ogrodowych, ale chętnie się podszkolę.

Pozdrawiam wszystkich
Łukasz

Rytla 17:59, 17 kwi 2017

Cześć!
z pomysłami nie pomogę, za to inną radą służę: dodaj te zdjęcia jako załączniki, po 4 na wiadomość, wtedy Ci z wiedzą i chęciami na pewno doradzą!
Przechol 18:16, 17 kwi 2017

Dzięki za radę. Już dodałem w pierwszym poście.

I dodatkowo zrobiłem w paincie zamysł do powiększenia tarasu. Chodzi tu głównie o zlikwidowanie problemu wypłukiwania wody przez deszczówkę i zyskanie miejsca na meble ogrodowe.

Finalnie chciałbym oddzielić tuje od trawnika i podsypać korą. Pytanie czym je oddzielić.
frezja 20:20, 17 kwi 2017

Możesz oddzielić obrzeżem ogrodowym.
sylwia_slomc... 20:51, 17 kwi 2017

Witaj. Hmmm moim zdaniem sadząc rośliny musisz wziąć pod uwagę, że urosną i ich ciężar bardzo wzrośnie......Duża tuja dużo waży , a z tego co zrozumiałam pod ogrodem są garaże..... Chyba nie można sadzić roślin, które będą duże i ciężkie żeby się strop garażu nie zawalił z czasem..... trzeba by spytać konstruktora dodatkowe płyty to też inne obciążenie stropu, ostrożnie
Przechol 21:06, 17 kwi 2017

Deweloper wie o tych tujach i nie zwrócił żadnej uwagi. Wydaje mi się, że są tak rozłożone, że nie powinno to wpłynąć negatywnie na strop. Poza tym, nie wypadałoby żeby przerosły wysokością do piętra więc ich waga nie wzrośnie jakoś znacząco. Jak coś to przytnę

Co do reszty ogrodu nie planuje zbyt wiele roślin. Raczej minimalistycznie. A płytki 40x40 przy grubości około 1 cm na tej powierzchni to raczej pryszcz w porównaniu z ziemią, która jest tam wysypana.

Chyba, że jest jakiś inny pomysł na powiększenie tarasu ?
Luki 21:30, 17 kwi 2017

Witam imiennika

To po kolei moje sugestie CI przedtawię.

Taras jak najbardziej powiększ o te płytki które narysowałeś, poprawi to jego funkcjonalność i przy okazji zniknie problem wypłukiwania trawy wodą z wyższych balkonów, chociaż z nich powinna być inaczej woda odprowadzona, ale to inna bajka.

Odpływy można wykorzystać i przy okazji troszkę je zgubić układem ogrodu, który przy okazji da troszkę miejsca na jakieś nasadzenia, a przy okazji ciekawie podzieli przestrzeń.
Taką propozycję mam dla Ciebie... troszkę koślawa, ale wiadomo, że o kąty proste mi chodziło.

Masz w sumie 3 niewielkie rabaty na rośliny, które wiele miejsca nie zabiorą, a urozmaicą przestrzeń, nasadzenia zrobisz jednorodne by było minimalistycznie.

Prawy mniejszy trawnik może być np wykorzystany na jakiś plac zabaw dla dzieci jeżeli masz, a lewa strona jako trawnik rekreacyjny.

Jak już masz krawężniki wykorzystane w ogrodzie to tak samo oddziel rabaty i tuje od trawnika, będzie to najbardziej funkcjonalne i wygodne rozwiązanie.

Pod tujami pozbądź się trawnika i wysyp 5cm kory bez żadnych agrowłóknin itp, szkoda pieniędzy, a pożytku z nich nie wiele.

Co do ciężaru roślin to się nie martw, a wiadome jest, że wielkiego drzewa sadzić nie będziesz

Pozdrawiam
Przechol 21:43, 17 kwi 2017

Łukaszu, dziękuje

Rozumiem, że narysowane przez ciebie linie to dodatkowe krawężniki ?
W zasadzie pomysł bardzo mi się podoba. Nasuwa się tylko pytanie co na te studzienki? Myślałem początkowo nad donicą, którą postawie na tym i przykryje studzienkę. Teraz zastanawiam się jaki był twój pomysł.
Czy pozbycie się trawy wokół tujek to kwestia zasypania ich korą czy wykopania i przewrócenia ziemi ? (pytanie pewnie banalne )

Czy od tej strony również dołożyc płytki wg rys ?

W danej chwili najważniejsza jest kwestia płytek i studzienek bo później nie będzie już pewnie szans na jakieś grubsze zmiany.
Jeszcze ciekaw jestem twojej opinii na temat tych studzienek/odpływów.

Pozdrawiam i miłego wieczoru
Łukasz
Luki 22:24, 18 kwi 2017

Tak linie to jakby linia rabat, oddzielenie miejsc nasadzeń od trawnika. Pytałeś czym oddzielić korę od trawy i ja poszedłbym na Twoim miejscu właśnie w krawężniki bo bardzo ułatwią Ci pracę chociażby przy koszeniu trawnika.
Niestety trawę spod tuj najlepiej dokładnie wyrwać i spakować do worków, jak dokładnie oczyścisz glebę z wszelakich chwastów/trawy itp tym mniej będziesz miał pracy w przyszłości jak już korę wysypiesz.

Jeżeli chodzi o węższą stronę tarasu, działki to niekoniecznie jest tam potrzeba poszerzania go o jedną płytkę, ale z drugiej strony problem z wypłukiwaniem trawy będzie się co chwilę odnawiał, więc tutaj też lepiej dołożyć ten jeden rząd płytki tarasu, na pewno przestrzeń uda się sensownie wykorzystać.

Studzienek zlikwidować nie możesz, zasypać też nie, ale zgubić je w takim układzie ogrodu jak zaproponowałem jak najbardziej możesz, a postawienie na nich sporych kwadratowych czy okrągłych donic to super pomysł, oczywiście muszę być odpowiednio duże. To będzie na prawdę fajnie wyglądać, a będzie miejsce na sezonoww aranżacje z kwiatów w takich donicach.

Niewielki ogródek z doborem roślin da się bardzo szybko zaplanować o ile ma się jakieś preferencje
maed 22:48, 18 kwi 2017

Cześć, pozdrawiam z ogródka przyblokowego. Skąd wiesz, że masz 40 cm ziemi? Czy pod ziemią jest jeszcze piasek, czy te 40 cm do płyty garażowej?
Projekt Łukasza bardzo mi się podoba.
Jak masz z nasłonecznieniem w ogródku?
U mnie największy problem to cień. Dookoła są bloki, dość gęsto zbudowane i przez to jest mało słońca. W zasadzie rosną u mnie tylko rośliny cieniolubne, a przynajmniej cienioznośne i nawet wysiałam specjalną mieszankę trawy do cienia.
Będę kibicować.