BarteZ
12:42, 13 sie 2017
Witam!
Od pewnego czasu nosiłem się z zamiarem założenia tzw. rabaty kamiennej, czyli zdarciem trawy z wybranej części ogrodu, wyłożeniem całości agrotkaniną koloru brązowego i wysypaniem kamieniem typu "kora kamienna". Problem w tym, że kamień taki jest dość drogi (najtaniej 200 zł za tonę) i wymaga potem pielęgnacji - minimum raz do roku trzeba całość odkurzyć z resztek roślinnych. Do wysypania miałbym ok. 300 m2, a koszt kamienia wyniósłby nie mniej niż 4.000 - 4.500 zł.
Zastanawiam się nad zastąpieniem kamienia jałowcami płożącymi. Ziemię mam przepuszczalną, miejscami piaszczystą. Jałowcom powinno to odpowiadać.
PROSZĘ O PORADY JAKICH ODMIAN JAŁOWCA UŻYĆ (chodzi mi od dywan do 10 cm wysokości, max. 15 cm).
W JAKIEJ ROZSTAWIE SADZIĆ?
SADZIĆ JEDNĄ ODMIANĘ, RÓŻNE ODMIANY TWORZĄC PLAMY, CZY MOŻE MIESZAĆ NA MAKSA?
Może ktoś ma takie rozwiązanie u siebie w ogrodzie i poratowałby zdjęciami?
Z góry dzięki za wszelkie sugestie.
Pozdrawiam,
Bartez
PS. Żona zastrzega, że nie mogą to być niebieskie odmiany jałowca
PS2. Stanowisko silnie nasłonecznione, patelnia
Od pewnego czasu nosiłem się z zamiarem założenia tzw. rabaty kamiennej, czyli zdarciem trawy z wybranej części ogrodu, wyłożeniem całości agrotkaniną koloru brązowego i wysypaniem kamieniem typu "kora kamienna". Problem w tym, że kamień taki jest dość drogi (najtaniej 200 zł za tonę) i wymaga potem pielęgnacji - minimum raz do roku trzeba całość odkurzyć z resztek roślinnych. Do wysypania miałbym ok. 300 m2, a koszt kamienia wyniósłby nie mniej niż 4.000 - 4.500 zł.
Zastanawiam się nad zastąpieniem kamienia jałowcami płożącymi. Ziemię mam przepuszczalną, miejscami piaszczystą. Jałowcom powinno to odpowiadać.
PROSZĘ O PORADY JAKICH ODMIAN JAŁOWCA UŻYĆ (chodzi mi od dywan do 10 cm wysokości, max. 15 cm).
W JAKIEJ ROZSTAWIE SADZIĆ?
SADZIĆ JEDNĄ ODMIANĘ, RÓŻNE ODMIANY TWORZĄC PLAMY, CZY MOŻE MIESZAĆ NA MAKSA?
Może ktoś ma takie rozwiązanie u siebie w ogrodzie i poratowałby zdjęciami?
Z góry dzięki za wszelkie sugestie.
Pozdrawiam,
Bartez
PS. Żona zastrzega, że nie mogą to być niebieskie odmiany jałowca

PS2. Stanowisko silnie nasłonecznione, patelnia