Gdzie jesteś » Forum » Ogrodowa kuchnia » Burak lisciowy- przepisy

Pokaż wątki Pokaż posty

Burak lisciowy- przepisy

Basilikum 08:39, 15 sie 2017


Dołączył: 14 cze 2015
Posty: 21729
Makaron zapiekny z Mangold
250g makaronu swiderki (albo innego)
100g cebuli drobno posiekanej
200g Mangold (nie ze wszystkich lodygi tylko czesc, te posiekac drobo jak cubule liscie grupo pokroic)
3 zabki czosnku (ja nie dalam)
300ml smietany
3 jajka
50 g serka bialego
szczypte galki muszkatolowej
150g szynki gotowanej
sol, pieprz
150 ml bulionu warzywnego
4 lyzki swiezo startego parmezanu

Mangold z cebula na wolnym ogniu poddusic, dodac bulion i dusic do miekkosci. Doprawic sola, pieprzem i galka. Wrzuscic liscie i szynke chwilke razem poddusic jeszcze.

I wlasciwie jakby sie to Terz zmieszalo z ugotowanym makaronem to by juz moglo byc gotowe, mozna by posypac tylko parmeraznem i serwowac

jesli chcemy zapiec to mieszamy te skladniki (makaron nie za miekko gotowac, bo dojdzie w piekarniku jeszcze) i wykladamy do zaroodpornej formy. Mieszamy smietane z jajkami i serem. ( u mnie to wyszlo troszke za rzadkie, bo kremowki dalam, na drugi raz dam wiecej sera albo inna smietane albo maka podprawie). Doprawiamy ta mieszanke troche do smaku i wylewamy na makaron.
Pieczem w 190° ok 15 minut

Mi by tu jeszcze suszonych pomidorow kilka pasowalo.
____________________
IzaBela Pod Bialo-Niebieska Chmurka***cz.I*** Wizytowka "Nie moge na dluzej zostac" -wyszeptala Chwila Szczescia - "ale wloze w Twoje serce wspomnienia"
hanka_andrus 20:33, 15 sie 2017


Dołączył: 20 lis 2010
Posty: 34408
Dziękuję, Izeczko za przepis. Trzeba wypróbować przy najbliższej okazji!
____________________
sezon 2017 u hanusi sezon 2017 u Hanusi Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon Ogródek Hanusi - kolejny sezon * Ogródek Hanusi po zimie
hanka_andrus 20:33, 15 sie 2017


Dołączył: 20 lis 2010
Posty: 34408
Dziękuję, Izeczko za przepis. Trzeba wypróbować przy najbliższej okazji!
____________________
sezon 2017 u hanusi sezon 2017 u Hanusi Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon Ogródek Hanusi - kolejny sezon * Ogródek Hanusi po zimie
Basilikum 22:36, 15 sie 2017


Dołączył: 14 cze 2015
Posty: 21729
ja tez musze, bo w tym roku jeszcze nic nie robilam a listki juz duze
____________________
IzaBela Pod Bialo-Niebieska Chmurka***cz.I*** Wizytowka "Nie moge na dluzej zostac" -wyszeptala Chwila Szczescia - "ale wloze w Twoje serce wspomnienia"
Kokesz 23:39, 10 wrz 2017


Dołączył: 20 paź 2015
Posty: 6614
Ja chciałam zrobić sałatkę z buraków liściowych, ale mi nie smakowała.
Posiekałam więc liście, zblanszowałam i zamroziłam, będę używać jak szpinak.
Tak samo zrobiłam z liśćmi przerośniętej sałaty
____________________
Renata Osiedlowy ogródek
Basilikum 19:23, 19 paź 2017


Dołączył: 14 cze 2015
Posty: 21729
Zekotki na pomidorowej grzadce


750gr zieniakow,
6-8 lisci mangoldu (buraka lisciowego), bez lodyg
1 cebula, zabek czosnku,
1 puszka pomidorow
30g masla,
100ml mleka,
1 jajko,
szczypta galki muszkatolowej,
100g sera gorskiego -takiego smierdzacego

Ziemniaki ugotowac w mundurkach. Liscie wyplukac i wyciac grubsza zylke. W drugim duzym garnku zagotowac wode i zblanszowac przez 2 minuty liscie.
Ugotowane ziemniaki jeszcze cieple obrac ze skorki, utluc z maslem, mlekiem i jajkiem doprawic sola, pieprzem i galka. Obrac cebule i czosnek, i pokroic w kostke. Podsmazyc na oliwie, dodac pomidory, doprawic i chwile dusic.
Piekarnik nagrzac do 180° liscie rozlozy na desce i nadziac ziemniakami, zawinac jak golabki. Do naczynia zaroodpornego wlac sos pomidorowy i ukladac nadziane liscie. Zetrzec na tarce ser i rozsypac na wierzch. Piec przez 20 minut.
Mozna podawac z jakims mieskiem albo jako samodzielne danie.
____________________
IzaBela Pod Bialo-Niebieska Chmurka***cz.I*** Wizytowka "Nie moge na dluzej zostac" -wyszeptala Chwila Szczescia - "ale wloze w Twoje serce wspomnienia"
yolka 13:19, 21 paź 2017


Dołączył: 08 mar 2013
Posty: 12600
Dziękuję za przepis wypróbuję napewno
____________________
Ogród z widokiem na jezioro
norbert44 12:39, 26 paź 2017

Dołączył: 19 mar 2017
Posty: 3
U zrobie to
____________________
Anda 14:45, 11 cze 2018


Dołączył: 25 maj 2015
Posty: 33202
Na wytrawnie.
Przepis na placek z burakiem lisciowym

300g ciasta francuskiego, kupnego
ok. 500-700 gr lisci
200 gr gotowanej szynki
50-100 gr tartego sera do pizzy, np. Gouda
2 jajka
1 kubek smietany slodkiej
pieprz, sol i galka muszkatolowa do smaku

Ciasto francuskie rozmieszczamy na blaszce tak, zeby zawinac brzegi, zeby nic nie wyplywalo. Ja biore dwie rolki i kawalek drugiej rolki tne na pasy, zeby zawinac brzegi. Liscie myjemy i kroimy na kawalki, chwilke blanszujemy i rozkladamy na ciescie. Szynke kroimy w paseczki i ukladamy na lisciach. Mozna tez zrobic bez szynki - jest wtedy mniej slono, ja tak bardziej lubie. Jajka, ser, smietane mieszamy w mikserze. Dodajemy sol i pieprz. Jak ktos lubi to galke muszkatolowa. Ja robie bez soli, bo z szynka dla nas juz wystarczajaco slone. To zalezy, jak slona jest szynka.
Ten sos smietanowo-serowy rozprowadzamy po ciescie z liscmi. Mozna dosypac jeszcze troche sera po wierzchu.
Wkladamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na 1/2 godziny.
Smacznego
____________________
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Kokesz 22:15, 26 cze 2018


Dołączył: 20 paź 2015
Posty: 6614
Robiłam podobnie jak Anda, tylko z ciastem filo (można kupić gotowe, podobnie jak francuskie) mi bardziej smakowało z filo.
Zamiast szynki dawałam pokrojone, lekko podsmażone kawałki piersi z kurczaka.
Liście buraka kroiłam, blanszowałam i przyprawiałam dodatkowo czosnkiem, jak szpinak. Pyszne było, mniam
W Grecji, Turcji i na Bałkanach świeże liście mangolda sprzedawane są na bazarach i w marketach, u nas jakoś mało popularne warzywo.
Ja ostatnie liście zbierałam w ubiegłym roku jeszcze w grudniu
W tym roku też posadziłam
____________________
Renata Osiedlowy ogródek
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies