Nie, tak sama założyłam . Tą rozplenicę mam akurat od mamy, chciałam ją tylko zidentyfikować. Ale różni się tylko kolorem kwiatów, więc to nie ma dla mnie większego znaczenia.
Potwierdzam,kwitnie pierwszy! i ma piękne kwiatostany w odcieniu czerwieni.Mam kilkanście odmian Rozplenicy Japońskiej i stwierdzam,że jej kwiatostany zależą nie tylko od odmiany ale także od miejsca na którym rosną.Jedno jest pewne uwielbiają słońce i wilgotną glebę
Trzcinniki pięknie przybrały na masie
U mnie ostatnio nic się nie dzieje. Deszcz pada na okrągło. Teraz oprócz chwastów rosną grzyby w trawniku Kosiarka nam się zepsuła, więc trawnik gąszcz, idealne warunki dla grzybów. Jedna dobra informacja: w piątek przyjeżdża kamień na rabatkę przy tarasie i pod platana. Będzie trochę ładniej. Płyty na ścieżki kupimy już w przyszłym roku chyba, bo zastanawiamy się nad wymianą tarasu i chcemy wszystko ładnie dopasować w razie czego.
Zastanawiamy się nad wymianą kostki brukowej na coś ładniejszego. Taras jest źle ułożony przy drzwiach balkonowych, mieliśmy problem z wodą lejącą się do pokoju w czasie deszczu, eM to z grubsza poprawiał, ale w sumie całą kostkę trzeba byłoby zdjąć i położyć od nowa, stąd też pomysł na zmianę na coś może bardziej nowoczesnego, atrakcyjniejszego.
Ajka, takie masz trzcinnikowisko??? Spektakularnie to wygląda! Miskanty też piękne. Werbeny będzie zapewne więcej bardzo ładne jej zdjęcia widziałam ostatnio u Hani Gruszki. Jestem ciekawa, jak będzie z kamieniem na nowej rabacie. W jakim kolorze chcecie taras?
Dzięki, ogród nabiera faktycznie powoli masy. Zaczynam zastanawiać się nad poszerzeniem rabatek Dziś zaczęłam rozdzielać kosaćce, bo pod brzozami zaczynają się nie mieścić. W szoku jestem jak to się wszystko rozrasta. Wykopałam 3 i śladu nie ma, jutro kolejne 3 wykopię, pójdą pod graby i jeszcze mogłabym kogoś obdzielić tyle ich jest. No i zamówiłam nowe roślinki, jutro mają dojść, pochwalę się jak będzie czym. A co do tarasu, to pewnie coś w odcieniach żółci nadal, jakiś piasek pustynny czy coś, tylko większe płyty.