Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi

Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi

ElzbietaFranka 22:46, 30 sty 2018

Macie na wszystko czas. Zazdroszczę tego czasu i pomysłów. Kiedyś nie można było mnie oderwać od robótek. W ciężkich czasach tzw komuny nic w sklepach nie było. Stare swetry prułam i robiłam nowe. Prześcieradła farbowałam i ciuchy szyłam. Tak samo z tetrą (pieluchy) szyłam bluzki, później zwijałam na mokro i wychodziła ekstra harmonijka.

Oj te czasy piękne czasy.
Nallar 00:11, 31 sty 2018

Basilikum napisał(a)

Poniewaz zima juz powoli sie konczy ........

Zabrzmiało optymistycznie.
Wianek cudniasty, ciekawa jestem jak wyjdzie ten z marchewkami.
Wzór na szydełkowej torbie jest identyczny jak na poduszkach u mojej babci, nawet kolory podobne.
Jeśli chodzi o filcowanie, to do niedawna też myślałam że polega to na wypraniu wełny w gorącej wodzie.

marba 10:50, 31 sty 2018

Basilikum napisał(a)
jak narazie w prognozie na najblizsze dwa tygodnie plusowe temperatury. W poniedzialek nawet +9. Az sama ciekawa jestem co to bedzie.
Dzis pochmurno i blee. Chlopaki pojechali na zawody a ja siedze w domu i zaraz za szycie sie zabieram.

Wczoraj bylam w Obi i conieco wpadlo mi do koszyka

Do klatki docelowo wloze wiosenne cebulki. Na jaskrach pisze by w ziemie wsadzic w marcu i beda kwitly od maja. Czy ja moge je wczesniej wsadzic i w domu trzymac, by szybciej zakwitly?

Śliczna ta biała klatka. Z posadzonymi w niej roślinami, np. zwisającymi i powieszona gdzieś wyżej może być piękną ozdobą w ogrodzie. W sprawie jaskrów nie doradzę, bo nigdy nie miałam, ale śliczne są.
ElzbietaFranka 13:42, 31 sty 2018

Izo kiedyś bardzo dawno byłam w Szwajcarii przejazdem wszędzie przy drogach w Alpach stały tyczki przymiary ile śniegu spadło. Wtedy kiedy byłam był to koniec lutego cała zimę śniegu nie było klęska turystyczna. I takie lata się zdarzają. Aż dziw bierze że w Bawarii śniegu nie ma. Można się złamać, ale wszystko ma plusy i minusy.
U nas w przyszłym tygodniu ma być zimowo więc czekamy.
U nas też słońce w nocy było -1 trzeba było skrobia szyby w samochodzie, wiatr ustal.
Możemy porozmawiać odnośnie pogody z Zachodem Europy np. Z Tobą. Nikogo nie ma ze Skandynawii nie mówiąc za wschodnia granicą Polski.
Była do wiosny.
Basilikum 14:05, 31 sty 2018

Elu na wszystko nie mamy czasu trzeba wybierac to co wazniejsze dla domu ogrodu i rownowagi duchowej
Tez kiedys szylam bluzki z pieluch a mama mi robila sweterki na drutach

Ewo filcowania sa rozne techniki ja wlasnie ta polegajaca na wypraniu w wodzie najbardziej lubie

Basiu klatka bedzie na taraie zawiezona tylko jak juz pogoda bedzie odpowiednia

Elu, ze na Bawarii sniegu nie ma to nie mozna pwiedziec. Bawaria duza jest. U mnie nie ma. W gorach ponc jest, kolezanki z pracy na narty jezdza.

A dzis wiosna i ja juz po pracy polecialam z aparatem od razu do ogrodu

a w domu pachnie

Bogdzia 17:46, 31 sty 2018

ElzbietaFranka napisał(a)
Macie na wszystko czas. Zazdroszczę tego czasu i pomysłów. Kiedyś nie można było mnie oderwać od robótek. W ciężkich czasach tzw komuny nic w sklepach nie było. Stare swetry prułam i robiłam nowe. Prześcieradła farbowałam i ciuchy szyłam. Tak samo z tetrą (pieluchy) szyłam bluzki, później zwijałam na mokro i wychodziła ekstra harmonijka.

Oj te czasy piękne czasy.

Piękne czasy?????????Czy wtedy też tak myślałaś????Chyba dopiero teraz miło się to wspomina.
Bogdzia 17:48, 31 sty 2018

Iza piękną masz juz wiosnę. u mnie pierwsze przebiśniegi i ranniki ale pokurczone jeszcze bardzo.
Basilikum 19:37, 31 sty 2018

Bogdziu bardzo to wszystko wczesnie ale jak cieszy u nas dzis takie piekne slonko bylo +10 i te spiewajace ptaki. No marzec poprostu w styczniu

a na slonce juz sie przygotowalam
Magleska 22:27, 31 sty 2018

Fajne etui na okulary i już wiosna u Ciebie ......też chcę
Basilikum 06:50, 01 lut 2018

Magda juz zapakowalam i Levi poleconym do Ciebie.