skarabeusz
10:45, 10 sty 2018

Dołączył: 15 wrz 2014
Posty: 561
Czekolada złożona z samych superfoods o niskim wskaźniku glikemicznym, smaczna i zdrowa. jedyny minus - czekoladę trzeba trzymać w lodówce.
•3 czubate łyżki dobrego kakao – najlepiej BIO – może być surowe lub prażone – jakie lubimy
•2,5 czubate łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
•opcjonalnie – garść rodzynek lub daktyle
•opcjonalnie – garść orzechów, migdałowych płatków..
•płaską foremkę lub talerzyk wyłożony pergaminem
można dodać szczyptę soli lub chilli wg upodobania
Czekolada ta jest gorzka i osładzają ją tylko suszone owoce, ale jak ktoś lubi może dodać miodu lub cukru.
Kakao przekładam do miseczki, na to nakładam 2.5 łyżki oleju kokosowego
Mieszam delikatnie, a później jak przy koglu-moglu. Jeśli olej jest zbyt twardy (zimą) można lekko ogrzać.
Gdy masa jest gładka – a na to potrzeba dwóch minut i lekko lejąca dodaję garść suszonych owoców i orzechy.
Wykładam na pergamin i do lodówki.
Lubię pochrupać taka zdrową kokoladę

____________________
Magdalena Enklawa w mieście
Magdalena Enklawa w mieście