Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Basi » Edycja postu

Ogród Basi

basia3012 00:44, 29 maj 2026

Dobrej nocy.
LIDKA 05:29, 29 maj 2026

Basia bardzo dużo azali masz . Jakoś nie pamiętam ich z poprzednich lat. Piekne są. Cosś dawałaś im do towarzystwa? Kupiłam moje pierwsze 3 i się zastanawiam z czym je połączyć ?
April 07:54, 29 maj 2026

Super azalie. I choć wydaje mi się że aparat masz ustawiony na odrobinę zbyt dużo czerwieni to kolorek azalii i tak przyciąga wzrok. Uwielbiam taki fiolet.
I ta kalina na tej trójkątnej rabatce jest MEGA.
basia3012 14:46, 29 maj 2026

LIDKA napisał(a)
Basia bardzo dużo azali masz . Jakoś nie pamiętam ich z poprzednich lat. Piekne są. Cosś dawałaś im do towarzystwa? Kupiłam moje pierwsze 3 i się zastanawiam z czym je połączyć ?

No właśnie nic nie wymyśliłam im do towarzystwa. I taka monotonna rabata powstała. Tylko te kolorki jakoś ratują tę rabatę. Ale potem to średnio wygląda.
basia3012 14:50, 29 maj 2026

April napisał(a)
Super azalie. I choć wydaje mi się że aparat masz ustawiony na odrobinę zbyt dużo czerwieni to kolorek azalii i tak przyciąga wzrok. Uwielbiam taki fiolet.
I ta kalina na tej trójkątnej rabatce jest MEGA.

Nie znam się na aparacie, jest tak ustawiony. Ale też widzę, że kolorki coś nie za bardzo są prawdziwe. Ale ten fiolet azalii Koningstein jest taki żywy. Piękny jest.
mirkaka 16:18, 31 maj 2026

Ta kalina na pniu i mnie zachwyciła, piękne drzewko
Azalie już pięknie wyglądają, a co będzie za kilka lat
Powiem Ci Basiy, że moje mnie już męczą, za dużo mam tych kolorów, jak sadziłam to wszystko było małe, cieszyłam się jak dziecko, nie wyobrażałam sobie nawet że potem tego koloru będzie tak dużo, słabo dobrałam terminy kwitnienia i kolory. Teraz są już za wielkie żeby je przesadzać.
Tak piszę, bo widzę że i u Ciebie misz masz kolorystyczny, może póki są małe przyglądaj się zestawieniom czy pasują ci kolorystycznie, czy cię nie będą kiedyś drażnić Jeszcze można porobić tetrisy W szczególności poczytaj jak duże rosną, i te wielkie sadź na tyłach, żeby nie zasłaniały się nawzajem.
Tak tylko Basiu piszę, być może masz to ogarnięte
Joku 17:28, 31 maj 2026

Myślę podobnie jak Mirka bo widziałam Mirki kolosy. Jak się sadzi to wszystko wygląda niewinnie , a po latach ma się wrażenie że dla właściciela w ogrodzie miejsca zabraknie .
Co do kolorów, to mnie się wydaje że przez kilka tygodni feerię barw można znieść, ma to nawet swój urok . U ciebie kolory wpadają wpadają w oczy bo twój ogród jest bardzo stonowany i kolorowych plam nie ma zbyt dużo. Takie jest moje odczucie po obejrzeniu zdjęć w twoim wątku. W realu może inaczej to wygląda.
LIDKA 17:55, 31 maj 2026

Piszecie dziewczyny że Was męczą kolory a mi się zdaje mój ogroód za mało kolorowy. Za bardzo zielony. I kombinuje co by tu jeszcze dodać . Domówiłam krzewuszek. Kupiłam azalie i dalej mi mało.
basia3012 23:23, 31 maj 2026

mirkaka napisał(a)
Ta kalina na pniu i mnie zachwyciła, piękne drzewko
Azalie już pięknie wyglądają, a co będzie za kilka lat
Powiem Ci Basiy, że moje mnie już męczą, za dużo mam tych kolorów, jak sadziłam to wszystko było małe, cieszyłam się jak dziecko, nie wyobrażałam sobie nawet że potem tego koloru będzie tak dużo, słabo dobrałam terminy kwitnienia i kolory. Teraz są już za wielkie żeby je przesadzać.
Tak piszę, bo widzę że i u Ciebie misz masz kolorystyczny, może póki są małe przyglądaj się zestawieniom czy pasują ci kolorystycznie, czy cię nie będą kiedyś drażnić Jeszcze można porobić tetrisy W szczególności poczytaj jak duże rosną, i te wielkie sadź na tyłach, żeby nie zasłaniały się nawzajem.
Tak tylko Basiu piszę, być może masz to ogarnięte

Wiesz Mirko, też o tych kolorkach myślę. I zastanawiam się czy te azalie do siebie pasują. Mam wątpliwości ale nie mam konkretnych pomysłów, co zmienić. Gdyby ktoś mi konkretne zmiany podsunął to zastanowiłabym się i może coś bym zmieniła. Tak więc śmiało piszcie.
Mirko, pisz, podsuwaj mi pomysły. Będę wdzięczna bo zależy mi na dobrych kompozycjach. A nie jestem specem od tego.
Jeśli chodzi o sprawdzenie wielkości moich azalii to niestety nie pamiętam ich nazw. Może poszukam w składzie z metkami.
Dziękuję za głos w tej sprawie. Liczę Mirko na pomysły. Jak coś wydaje Ci się, że można zmienić aby było lepiej, to pisz. Liczę na Ciebie. Co kilka głów to nie jedna.
Piszesz o tym, że u Ciebie kolorki Cię drażnią. Ja jestem Twoimi zestawieniami zachwycona.
Pozdrawiam i dziekuję.
basia3012 23:26, 31 maj 2026

Joku napisał(a)
Myślę podobnie jak Mirka bo widziałam Mirki kolosy. Jak się sadzi to wszystko wygląda niewinnie , a po latach ma się wrażenie że dla właściciela w ogrodzie miejsca zabraknie .
Co do kolorów, to mnie się wydaje że przez kilka tygodni feerię barw można znieść, ma to nawet swój urok . U ciebie kolory wpadają wpadają w oczy bo twój ogród jest bardzo stonowany i kolorowych plam nie ma zbyt dużo. Takie jest moje odczucie po obejrzeniu zdjęć w twoim wątku. W realu może inaczej to wygląda.

Jolu, no właśnie te wielkości to dla mnie abstrakcja. Nie mogę sobie tych moich krzewów wyobrazić za kilka lat. Ale będę szukała metek z nazwami i poczytam o wielkościach.
Dziękuję, pozdrawiam.