Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród zapachów u Jasi

Ogród zapachów u Jasi

barbara_kraj... 14:04, 10 cze 2013

Co za bogactwo krzewów!
Pozdrawiam
Poziomka 20:12, 10 cze 2013

Basiu co roku odkrywam na nowo urodę jakiegoś krzewu lub byliny , w tym roku zachwyciłam się na nowo bzem.Jest towarzyszem lilaków josika białego i liliowego - oczywiście piszę o kolorze kwiatów.
Lilak o białych kwiatach został kupiony najpóźniej i żeby zachować proporcje wysokości bez był corocznie mocno przycinani i kwitł pojedyńczymi kwiatami . W tym roku obcięłam mocniej dolne partie krzewu, górę pozostawiła nietkniętą i teraz zakwitł pięknie a ja chodzę obok nieg i podziwiam jego urodę .
Nie mogłam zrobić zdjęcia kwitnącego - znowu pada, ale kilka dni temu sfotografowałam gałązki z pączkami kwiatów,

Pozdrawiam Jasia
Poziomka 20:35, 10 cze 2013

agatanowa napisał(a)

Czy to "zwykły" oliwnik wąskolistny? Chcę kupić do dużej donicy. Bardzo proszę o radę, czy to dobry pomysł i na co zwrócić uwagę (drzewko żeńskie/męskie, wszystko jedno)?

Agnieszko dziękuję za tak uroczą opinię o moim ogrodzie.
Oliwnik kupiłam dawno temu i w szkółce potrafiono mi tylko powiedzieć że ... to oliwnik i na tym ich wiedza się skończyła. Sądzę że to jest Elaeagnus commutata (Oliwnik srebrzysty), daje liczne odrosty - które rozdaję znajomym. Przeczytałam informację, że ta odmiana nadaję się do uprawiania w pojemniku,
Pozdrawiam Jasia

ps popatrz na pw
agatanowa 21:26, 10 cze 2013

Poziomka napisał(a)

Sądzę że to jest Elaeagnus commutata (Oliwnik srebrzysty), daje liczne odrosty - które

ps popatrz na pw

Dziękuję za odpowiedź, Jasiu
Faktycznie listki z bliska są okrąglejsze niż u wąskolistnego... Czekam na info na pw

Agata

Ps. Nie mogę się doczekać lektury całego Twojego wątku, ogród mnie wprost ROZWALA (ławeczka pod murkiem ceglanym z wisterią, przedogródek... Ach!!! Och!!!).
Jasiu, czy mogłabyś mi polecić też inne wątki koleżeństwa na Ogrodowisku, w których ogrody mają analogiczny charakter? Zakładam dopiero ogródek (takie określenie, bo to maleństwo) i szukam inspiracji
Bogdzia 21:30, 10 cze 2013

Poziomka napisał(a)

Bogdziu oczywiście byłam i podziwiałam. Chętnie zaprosiłabym je do swego ogrodu.

Moja koleżanka Magda lubi eksperymentować z nasionami , wysiała nasiona azalii i trzy młode roślinki zasiliły mój ogród.

Podziwiam cierpliwosc koleżanki. Mnie już nie wystarcza cierpliwości na takie zabawy ale dzis ze zdziwieniem zauważyłam że poraz pierwszy ukorzenił mi sie i rośnie jakiś rh, zawsze ułamane wtykam w korzeniacz i do ziemi ale ten jest pierwszy który rośnie.
Poziomka 02:45, 11 cze 2013

Agato zaglądnij do Gabrieli - ogród w budowie nieustającej , Dzidki - to właśnie tu, Badara - cały rok w ogrodzie,Elfik - puste pole z wysepką kwiatową, Pszczelarnia - pszczelarnia, Finka - zielony punkt Finki, Safoya -tam gdzie róże i mgły mieszkają, kryniafu -ogrodowe zawirowania, vita - wzdłuż ścieżki jak po sznurku,Przetacznik - ogród z lazurowym akcentem, Akanta - ogród dla Agusi,viva - kolorowy ogród na piasku, ..........
Pozdrawiam

Poziomka 02:53, 11 cze 2013

gierczusia napisał(a)
Wybierasz się na spotkanie do Kapiasów 8 czerwca ??

Elu internet znowu się zbiesił, odmówił współpracy więc nie mogłam odpisać wcześniej . Zaglądałam do wątku spotkaniowego więc wiem, że spotkanie udało się znakomicie. Bardzo żałuję że nie mogłam przyjechać. Pozdrawiam serdecznie Jasia

Poziomka 03:05, 11 cze 2013

Pszczelarnia napisał(a)
Jasiu, a których nie należy ciąć?

Tych które kwitną na starych pędąch, najczęściej są to powojniki kwitnące najwcześniej.
Jeżeli zbyt się rozrosną to możemy je również ciąć ale dopiero po kwitnieniu i cięcie wysokie ok. metra lub powyżej.

zdjęcia 2008r,

Poziomka 03:21, 11 cze 2013

ZbigniewG napisał(a)
Dziewczyny nie tak prędko w większości są szczepione więc odrosty mogą być ale raczej inne
a tak mi właśnie padła po 4latach czekania na kwiaty
a teraz idę sprawdzić czym tu pachnie

Mam nadzieję Zbigniewie że ominąłeś z daleka wiadra w których robię gnojówkę z pokrzywy
Glicynia którą pokazuję to właśnie odrosty korzeniowe, szczepiona część obumarła, a po roku pojawiły się odrosty, też myślałam - zgodnie z wiedzą książkową - że zakwitnie po wielu latach i kwitnienie będzie słabe - dlatego nadałam jej nieciekawy pokrój - miała być naturalną podporą dla powojnika, a po dwóch latach sprawiła miłą niespodziankę. Dodam jeszcze, że powtarza kwitnienie .
żeby pień nie był cieńki splotłam kilka odrostów i wygląda to tak

Poziomka 03:39, 11 cze 2013

figa napisał(a)
Piękny ten ogród...jak ze snu. Budzisz się a tu miła niespodzianka - bo to rzeczywistość)))))))
Uwielbiam tu wpadać, oglądać i wąchać))))))))))

Zapraszam jak najczęściej, następne dwa tygodnie powinny być w ogrodzie najpiękniejsze o ile deszcz przestanie padać. Też odwiedzam Twój ogród i jestem pod wrażeniem - pozytywnym oczywiście.
Nie chcę zaśmiecać Ci wątku więć pokażę tutaj co widziałam w ogrodzie

Pozdrawiam