Basiu co roku odkrywam na nowo urodę jakiegoś krzewu lub byliny , w tym roku zachwyciłam się na nowo bzem.Jest towarzyszem lilaków josika białego i liliowego - oczywiście piszę o kolorze kwiatów.
Lilak o białych kwiatach został kupiony najpóźniej i żeby zachować proporcje wysokości bez był corocznie mocno przycinani i kwitł pojedyńczymi kwiatami . W tym roku obcięłam mocniej dolne partie krzewu, górę pozostawiła nietkniętą i teraz zakwitł pięknie a ja chodzę obok nieg i podziwiam jego urodę .
Nie mogłam zrobić zdjęcia kwitnącego - znowu pada, ale kilka dni temu sfotografowałam gałązki z pączkami kwiatów,
Agnieszko dziękuję za tak uroczą opinię o moim ogrodzie.
Oliwnik kupiłam dawno temu i w szkółce potrafiono mi tylko powiedzieć że ... to oliwnik i na tym ich wiedza się skończyła. Sądzę że to jest Elaeagnus commutata (Oliwnik srebrzysty), daje liczne odrosty - które rozdaję znajomym. Przeczytałam informację, że ta odmiana nadaję się do uprawiania w pojemniku,
Pozdrawiam Jasia
Dziękuję za odpowiedź, Jasiu
Faktycznie listki z bliska są okrąglejsze niż u wąskolistnego... Czekam na info na pw
Agata
Ps. Nie mogę się doczekać lektury całego Twojego wątku, ogród mnie wprost ROZWALA (ławeczka pod murkiem ceglanym z wisterią, przedogródek... Ach!!! Och!!!).
Jasiu, czy mogłabyś mi polecić też inne wątki koleżeństwa na Ogrodowisku, w których ogrody mają analogiczny charakter? Zakładam dopiero ogródek (takie określenie, bo to maleństwo) i szukam inspiracji
Podziwiam cierpliwosc koleżanki. Mnie już nie wystarcza cierpliwości na takie zabawy ale dzis ze zdziwieniem zauważyłam że poraz pierwszy ukorzenił mi sie i rośnie jakiś rh, zawsze ułamane wtykam w korzeniacz i do ziemi ale ten jest pierwszy który rośnie.
Agato zaglądnij do Gabrieli - ogród w budowie nieustającej , Dzidki - to właśnie tu, Badara - cały rok w ogrodzie,Elfik - puste pole z wysepką kwiatową, Pszczelarnia - pszczelarnia, Finka - zielony punkt Finki, Safoya -tam gdzie róże i mgły mieszkają, kryniafu -ogrodowe zawirowania, vita - wzdłuż ścieżki jak po sznurku,Przetacznik - ogród z lazurowym akcentem, Akanta - ogród dla Agusi,viva - kolorowy ogród na piasku, ..........
Pozdrawiam
Elu internet znowu się zbiesił, odmówił współpracy więc nie mogłam odpisać wcześniej . Zaglądałam do wątku spotkaniowego więc wiem, że spotkanie udało się znakomicie. Bardzo żałuję że nie mogłam przyjechać. Pozdrawiam serdecznie Jasia
Tych które kwitną na starych pędąch, najczęściej są to powojniki kwitnące najwcześniej.
Jeżeli zbyt się rozrosną to możemy je również ciąć ale dopiero po kwitnieniu i cięcie wysokie ok. metra lub powyżej.
Mam nadzieję Zbigniewie że ominąłeś z daleka wiadra w których robię gnojówkę z pokrzywy
Glicynia którą pokazuję to właśnie odrosty korzeniowe, szczepiona część obumarła, a po roku pojawiły się odrosty, też myślałam - zgodnie z wiedzą książkową - że zakwitnie po wielu latach i kwitnienie będzie słabe - dlatego nadałam jej nieciekawy pokrój - miała być naturalną podporą dla powojnika, a po dwóch latach sprawiła miłą niespodziankę. Dodam jeszcze, że powtarza kwitnienie .
żeby pień nie był cieńki splotłam kilka odrostów i wygląda to tak
Zapraszam jak najczęściej, następne dwa tygodnie powinny być w ogrodzie najpiękniejsze o ile deszcz przestanie padać. Też odwiedzam Twój ogród i jestem pod wrażeniem - pozytywnym oczywiście.
Nie chcę zaśmiecać Ci wątku więć pokażę tutaj co widziałam w ogrodzie