Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród zapachów u Jasi

Ogród zapachów u Jasi

Poziomka 15:55, 13 paź 2013

Gabriela napisał(a)
Śliczne róże i astry, takie subtelne. Moje mniej, bo multikolorowe w tym roku, z nasion niespodzianek. Strasznie późno w tym roku zakwitły.
No i z tego co widzę, nie wszystkie dalie zjadły Ci ślimaki.

Trzy dalie ślimaki tak pałaszowały w sposób ciągły, że kolor ich kwiatów pozostanie zagadką do przyszłego sezonu.
Astry miały być igiełkowe i różnokolorowe

ale nic nie wykiełkowały , a rozsadę dostałam - część nie przeżyła okropnej suszy ,pozostałe zakwitły bardzo późno.
Tylko gazania nie sprawiła mi zawodu .

Pozdrawiam cieplutko Jasia
Poziomka 16:29, 13 paź 2013

mira napisał(a)
Róże to wizytówka Twojego ogrodu, a te astry to wizytówka jesieni - miałam kiedyś astry Janina to te ?
o co chodzi z tymi daliami - miałaś z nasiona ale jakie dalie?

astry są Janiny
Na początku mojej ogródkowej przygody , gdy nie było jeszcze rabaty różanej ani nawet żywopłotu z krzewów, a w przedodródku królowały rośliny jednoroczne, przed obecną rabatą różaną stał drewniany płot ( z pozostałości płotu został zbudowany kompostownik), a przed płotem pas przekopanej ziemi , ale roślin do obsadzenia jej było brak. Kupiłam paczkę nasion dali i wysiałam je wcześnie do pojemników . Gdy przyszła pora na pikowanie pomidorów dalie straciły uprzywilejowane miejsce na słonecznym parapecie.
Nowy parapet był cienisty i bardzo się "wyciągnęły". W maju powędrowały na przygotowane miejce , początkowo wyglądały jak siedem nieszczęść, ale potem stały się piękną ozdobą. Było ich około stu i taka masa kwiecia nie może być brzydka. Płot był w kolorze grafitu i ładnie podkreślał urodę różnokolorowych dali . Dalie były niskie więc dostały do towarzystwa jednoroczne pnącza Było bardzo energetycznie

Na początku czerwca dawne miejsce po daliach wygląda tak :

Poziomka 16:36, 13 paź 2013

jotka napisał(a)
Ale dużo pąków ma jeszcze ta Bonica

Jolu Bonica zawsze kwitnie do pierwszych mrozów.
Dzisiejsze zdjęcia

Poziomka 16:44, 13 paź 2013

Kondzio napisał(a)
ale mi się podobają łączenie roślin pięknie muszę oglądnąć od początku

Witaj serdecznie , dla Ciebie jesienne klimaty

Poziomka 18:45, 14 paź 2013

Kondzio napisał(a)
własnie przeczytałem twój watek od początku właśnie skończyłem i jestem pod wielkim naprawdę wielkim wrażeniem ogrodu ...

Kondziu jesteś bardzo łaskowy w swoich opiniach. Ogród jest mój autorski więc daleko mu do doskonałości ogrodów , które czasami udaje mi się odwiedzać. Ale ja go lubię, zawsze będzie dziełem nieukończonym, bo albo nowy pomysł na zmiany, albo nowe rośliny kupione pod wpływem impulsu albo mroźna zima , deszczowe lub suche i upalne lato weryfikuje nasadzenia.

Chenies Manor

dalie i lilie

Pozdrawiam Jasia
Poziomka 18:57, 14 paź 2013

Dla Agaty i Ani zdjęcia z majowego ogrodu

Pozdrawiam Jasia
Kondzio 19:46, 14 paź 2013

Poziomka napisał(a)

Kondziu jesteś bardzo łaskowy w swoich opiniach. Ogród jest mój autorski więc daleko mu do doskonałości ogrodów , które czasami udaje mi się odwiedzać. Ale ja go lubię, zawsze będzie dziełem nieukończonym, bo albo nowy pomysł na zmiany, albo nowe rośliny kupione pod wpływem impulsu albo mroźna zima , deszczowe lub suche i upalne lato weryfikuje nasadzenia.

Chenies Manor

dalie i lilie

Pozdrawiam Jasia
jest taki jaki próbuję stworzyć pełen pachnących roślin kolorów a że zrobiłaś go sama to jeszcze podwyższ twoja rangę w moich oczach jestem pod wielkim wrażeniem spisałem mnóstwo roślin które opisałaś i polecałaś teraz tylko trzeba wybrać i dobrać kolorystycznie widzę że zostawiłaś mi inspiracje warzywnikowe hi hi hi dziękuje
agatanowa 09:27, 15 paź 2013

Dziękuję
Pszczelarnia 10:32, 15 paź 2013

A dla mnie co?
Jasiu, jak pokazujesz zdjęcia angielskie, to ja jakbym już wiedziała, co chciałaś pokazać - powiedzieć o SWOIM własnym ogrodzie. I gdybyś zdjęć nie opisywała/nazywała - nikt nie zobaczyłby różnicy. Może jedynie w wielkości powierzchniowej?
agatanowa 20:29, 15 paź 2013

Poziomka napisał(a)

Witaj serdecznie , dla Ciebie jesienne klimaty

Jasiu, mnie te marcinki (?) zachwyciły. To moja kolorystyka Jak się zwą?

Fantastyczna burza kwiecia gwiazdkowego