Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród zapachów u Jasi

Ogród zapachów u Jasi

Poziomka 21:54, 27 sie 2011

monteverde napisał(a)
ładnie się uzupełniają

Miło mi że Ci się podoba
Pozdrawiam Jasia

Poziomka 22:23, 27 sie 2011

hanka_andrus napisał(a)
Jasiu,czyli masz gospodarstwo!

Haniu to było kiedyś gospodarstwo, teraz pozostały tylko zabudowania. Lubię te stare zabudowania, stodołę z poczerniałymi deskami, ganeczek , stare drzwi z niemodną klamką prowadzące do domu.

Pozdrawiam Jasia
hanka_andrus 22:31, 27 sie 2011

Wiem,oglądałam Danusi artykuł.A to wejście.......poczekałabym na ciebie w cieniu.....
Gabriela 22:52, 27 sie 2011

Dziękuję za komplementy, ale co to za angielski ogród w którym nie ma ani jednego dużego drzewa, największe mają dopiero ponad trzy metry. I tylko część jest zagospodarowana, 1/4 dalej zostaje do zrobienia. Twoje 18 arów to jest prawie połowa mojego, niewielu forumowiczów ma taką powierzchnię. Ogród warzywny u mnie też być musi, nie wyobrażam sobie lata bez swoich ogórków, pomidorów, sałaty, rukoli, warzywek na zupę, rzodkiewek na wiosnę. A jaki warzywnik może być piękny, możesz zobaczyć na założonym przeze mnie wątku o ogrodzie Miromensil w Normandii na ogrodach na świecie. Z tego co widzialam, Twojemu niczego nie brakuje, po co przejmować się skalą, przecież nie mamy zamku.
A co do piwonii, to ja zaczynałam od pełnych, mam nawet do dzisiaj czerwonoamarantową majówkę, jeszcze mojej babci. Trudy podpierania wynagradzają kwiaty.
monteverde 22:53, 27 sie 2011

Teraz już nie budują takich ganków a to tak fajnie wygląda i ta róża .. a niżej Perovskia?
Poziomka 23:04, 27 sie 2011

Bea napisał(a)
Bardzo stylowe miejsce.
Chodzę po tym ogrodzie tam i z powrotem.
Pozdrawiam Ogrody śląskie.

Dziekuję w imieniu swoim, Dzidki i Łucji
Zabraszam , zaglądaj tu często.

Pozdrawiam Jasia
Poziomka 23:10, 27 sie 2011

monteverde napisał(a)
Teraz już nie budują takich ganków a to tak fajnie wygląda i ta róża .. a niżej Perovskia?

Masz rację to Perovskia

Poziomka 23:34, 27 sie 2011

Gabriela napisał(a)
Ogród warzywny u mnie też być musi, nie wyobrażam sobie lata bez swoich ogórków, pomidorów, sałaty, rukoli, warzywek na zupę, rzodkiewek na wiosnę. A jaki warzywnik może być piękny, możesz zobaczyć na założonym przeze mnie wątku o ogrodzie Miromensil w Normandii na ogrodach na świecie.

Ogród ma być symetryczny, ścieżki trawiaste, w centrum ma rosnąć agrest ( chociaż porzeczka kolorystycznie jest ozdoniejsza, ale lubię "podskubywać" owoce). Zdjęcia z ogrodu Miromensil w Normandii przypominają mi trochę Helmingham Hall Gardens.

Gabriela 23:43, 27 sie 2011

Piękne są takie założenia.
A widziałaś ogród warzywny we Francji, w Villandry? Kapusty, jarmuż, dynie, bajeczne kompozycje.
Ja mam warzywnik w drewnianych skrzyniach z kompostem, bardzo wygodne, nie trzeba się schylać tak bardzo i mniej zarasta. Pokażę kiedyś u siebie.
hanka_andrus 23:55, 27 sie 2011

W tym roku na próbę zrobiłam podwyższoną rabatę dla dyni makaronowej,Byłam z niej zadowolona/i ze skrzyni,i z dyni,/W przyszłym roku też tak zrobię.....