Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród zapachów u Jasi

Ogród zapachów u Jasi

Poziomka 19:35, 08 paź 2011

Gabriela napisał(a)

Aniu, na pierwszym zdjęciu na tej stronie jest róża okrywowa Tommelise w towarzystwie białego ostrogowca i niebieskiego przetacznika kłosowego. Kwitnie bardzo obficie w czerwcu, a potem powtarza kwitnienie do późnej jesieni.

(zdjęcie z 28.06.br)

Też mam te wszystkie rośliny, ale wszystkie daleko od siebie, razem wyglądają przepięknie.
Winobluszcz imponujący.

Gabrielo, przecież ty sama przepięknie komponujesz rośliny , w innym towarzystwie też będą wyglądająć ślicznie.
Poziomka 19:38, 08 paź 2011

monteverde napisał(a)
Jasiu po południu wysłałam nareszcie, uff

Przesyłka dotarła, dziękuję.
Gabriela 19:42, 08 paź 2011

Niby tak, ale człowiek nie zawsze wpadnie, że coś razem może być takie ładne.
O tojadach myślałam wiele razy, takie piękne są, intensywnie niebieskie i pasowałyby u mnie bardzo. Może lepiej by im u mnie było niż ostróżkom. Szkoda tylko, że kwitną tak późno.
A co do powojnika - to właśnie jest miłość.
Poziomka 19:49, 08 paź 2011

Joanno, Danuto, Jolu dla odmiany wolno rosnące pnącze Winnik zmienny Elegans, kwiaty ma niepozorne białe, owoce o ładnej kolorystyce są jego ozdobą.

Joku 20:28, 08 paź 2011

Ten winnik znam, ma ładne biało - różowo - zielone liście. Kupiłam go kiedyś z zamysłem że ładnie pokryje brzydką siatkę. Niestety, miejsce dla niego wybrane było złe, ja w ogrodzie bywałam tylko od czasu do czasu. No i już go nie mam, nawet nie zdążyłam się nacieszyć. A tak mi się podobał. Przyglądałam mu się przez kilka sezonów w szkółce. Kwiatów ani owoców nie widziałam na własne oczy, niestety. Długo go masz? W jakim miejscu rośnie, tzn. w jakich warunkach?
Aha, już wiem - przy ogrodzeniu (no, ale to nie warunki ).
monteverde 00:47, 09 paź 2011

też znam winnik, ten jest ładnym dużym okazem chyba już stary ?
Marta 08:10, 09 paź 2011

Witam! Śliczny masz ogród, piękne tworzysz kompozycje Winobluszcz fajnie się przebarwił, mój jeszcze jest zielony. Pozdrawiam
Lena 09:26, 09 paź 2011

Jasiu z uroczego ogrodu - stworzyłaś raj na ziemi , taki ogród którego trudno nie pamiętać,do którego wraca się z radością -cudownie!!!
Poziomka 14:44, 09 paź 2011

Gabriela napisał(a)

O tojadach myślałam wiele razy, takie piękne są, intensywnie niebieskie i pasowałyby u mnie bardzo. Może lepiej by im u mnie było niż ostróżkom. Szkoda tylko, że kwitną tak późno.
A co do powojnika - to właśnie jest miłość.

Ostróżki były u mnie krótkowieczne, chyba że co 2 lata zmieniałam im miejsce i to był powód dlaczego z nich zrezygowałam, chociaż bliższe prawdy byłoby stwierdzenie że to one zrezygnowały ze mnie.

zdjęcie z 2009r.

Powojnik porastał ganeczek, zapachem mógł konkurować z powodzeniem z maciejką,

można się w nim zakochać tylko co z wzajemnością
Poziomka 15:03, 09 paź 2011

Joku napisał(a)
Ten winnik znam, ma ładne biało - różowo - zielone liście. Kupiłam go kiedyś z zamysłem że ładnie pokryje brzydką siatkę. Niestety, miejsce dla niego wybrane było złe, ja w ogrodzie bywałam tylko od czasu do czasu. No i już go nie mam, nawet nie zdążyłam się nacieszyć. A tak mi się podobał. Przyglądałam mu się przez kilka sezonów w szkółce. Kwiatów ani owoców nie widziałam na własne oczy, niestety. Długo go masz? W jakim miejscu rośnie, tzn. w jakich warunkach?
Aha, już wiem - przy ogrodzeniu (no, ale to nie warunki ).

Początkowo winnik rósł w innym miejscu, miał za sucho ( 2 m od niego był stary jesion), zmieniłam mu miejsce, teraz rośnie w przeciętnej glebie w pełnym słońcu, Podlewałam go tylko po przesadzeniu, musi sobie radzić sam , jak większość moich roślin. Ma ok. 8lat .W pierwszych latach rósł bardzo wolno więc o szybkim pokryciu siatki nie należy myśleć.
Natomiast szybko rozrastają się clematisy potrafią zasłonić skutecznie siatkę, zimą też wyglądają ciekawie.
zdjęcia 2008r.