Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród zapachów u Jasi

Ogród zapachów u Jasi

monteverde 22:08, 30 lis 2011

Jasiu ta Twoja hortensja to Hydrangea serrata FORGET ME NOT?
Poziomka 18:39, 01 gru 2011

Aniu koleżanka oznaczyła ją jako Hydrangea macrophylla Mariesii Lilacina. Zdjęcia są bardzo podobne.
Poziomka 19:03, 01 gru 2011

cd kalin

Kalina 'Anne Russell'

Kalina angielska

trzy gracje: angielska, japońska ,buldeneż

[

monteverde 22:22, 01 gru 2011

i faktycznie ta Anna kwitnie zimą?
Elfik 22:38, 01 gru 2011

Jasiu, znalazłam taką stronkę, może Cię zainteresuje...
http://en.bestpicturesof.com/mariesii%20lilacina

Pszczelarnia 23:04, 01 gru 2011

Te kaliny są obłędne! Wiosną ruszam na łowy!
fasola 10:40, 02 gru 2011

Piękny masz ogród Jasiu, mój nr 1 na forum. Ja też bardzo lubię kwitnące krzewy. Niestety w moim ogrodzie z uwagi na klimat hortensje ogrodowe mogę traktować jako rośliny jednoroczne a o glicynii mogę co najwyżej pomarzyć. W tym roku posadziłam na próbę dwie piwonie drzewiaste i złotokap. Eksperymentuję też z kalinami. Na razie zima wygląda obiecująco - może oszczędzi mój ogród w przeciwieństwie do dwóch poprzednich zim.
Gardenarium 10:50, 02 gru 2011

Fasolka, a jakbyś spróbowała z Limeligt? Powinna zimować

Instagram Ogrodowiska
fasola 15:43, 02 gru 2011

Danusiu hortensji bukietowych mam dużo i bardzo je lubię. Dobrze sobie radzą w moim sosnowym lasku i oprócz przycięcia wiosną są praktycznie samowystarczalne. Ziemię mam kiepską i dość suchy ogród ( w okolicy Suwałk - strefa 5B) ale nie narzekają za bardzo. Niektóre mam już 3 lata, i zachęcona powodzeniem w uprawie dużo posadziłam w tym roku. Mam Limelight, Pink Dimond, Grandliflorę, Unique, Pinky Winky, chyba Phantom, "Renhy" VANILLE FRAISE ,Anabelle i Pink Anabelle- okaże się po zimie, i inne. Natomiast ogrodowe nawet okrywane nie zakwitły ponownie. W tym roku na próbę 3 szt. zimują w garażu.
Dobrze sobie radzi hortensja pnąca, w tym roku dokupiłam na próbę w odmianę Mirranda. Mam jeszcze Blue Bird ale po poprzedniej zimie zakwitła tylko 1 kwiatem, moja wina bo jej nie okryłam, dodam że jest bardzo wrażliwa na niedobór wody, momentalnie ma zwiędnięte liście.
Część mam posadzonych po 1 szt, niektóre grupami. Mam młody ogród i na początek lubię przetestować daną roślinę, jak się sprawdzi to dosadzam więcej.

Trochę gorzej zimują kaliny. Z koralową nie ma problemu pozostałe wymarzły mi do granicy śniegu.
Mam nadzieję, że ta zima będzie bardziej litościwa.

Mam prośbę do Jasi - czy mogłabyś pokazać aktualne zdjęcia ogrodu. Jestem bardzo ciekawa jak wygląda bez kwiatów i liści.

Mój jest dość smutny, czekam na śnieg (a najbardziej na wiosnę)- wtedy znowu zrobi się ładny.
Poziomka 21:36, 03 gru 2011

Aniu, Twoja imieniczka jeszcze nigdy nie zakwitła w zimie.
Elu śliczne dzięki za stronkę.
Pszczółko Ewo uważaj bo i Ciebie zaatakuje kalinomania. W tym roku popełniłam dwie nowe - japonkę i jakąś niespodziankę ( brak nazwy odmiany- jak to się jeszcze w naszych punktach sprzedaży często zdarza).
Bardzo wytrzymałą kaliną na suszę jest Kalina hordowina, natomiast małym okrągłym krzaczkiem jest Viburnum opulus Nanum.Na zdjęciu widać jej fragment w lewym dolnym rogu.