krisenrun
13:41, 16 mar 2018
Bardzo proszę o pomoc w kwesti doboru odpowiednich roslin na szpaler. Posiadam działke 17ar (30x55m) i chciałbym wzdłuż jednego boku przyslonic sie nieco. Dołączam poniżej screen rzutu mojego ogrodu na którym wkleiłem z prawego boku szpaler z tuji (reszta widocznych drzew rośnie). Ziemię w ogrodzie mam raczej słabą, piaszczystą, dobrze przepuszczalną i szybko wysychającą a stanowisko gdzie planuje nasadzic szpaler jest dobrze nasłonecznione. Z uwagi na to że podobrają mi sie szpalery nieformowane i warunki jakie mam chciałbym posadzic tutaj świerki (pospolity\kłujacy) z "wstawką" sosny watereri (drzewa co 3m). I tutaj nurtuje mnie kwestia opanowania zbyt dużego rozrostu tych drzew - czy po osiągnieciu np. 3.5m będę mógł przycinac przewodniki tak aby nie dopuścić do zbyt dużego rozrostu (w górę) drzew. Ile razy na rok musiałbym cinać galęzie i jak będą sie zachowywały rośliny (sosna powinna sie zagęścić a swierk) ?. Czy myślicie że taki spaler ze świerków/sosen (ok 15 drzew) jest do "ogarnięcia" przez osobę która lubi popracowac w ogrodzie ale chce aby to było raczej bezobsługowe
.
Myślałem jeszcze o cisach, choć ze względu na ziemię raczej się nie nadają, oraz tuji aureospicata (chyba jedyna tuja która mi się podoba). Jałowiec chiński obelisk ze względu na glebę i nasłonecznienie miałby tam komfortowe warunki ale czytałem że z jałowcami często sa problemy i nie wyglądają tak pięknie jak w szkółkach, choć u moich sąsiadów rosną dobrze i są ładne (to samo świerki i sosny). Macie może jakieś inne propozycje roślin które mógłbym posadzić i nie poświęcać im w przyszłości zbyt dużo czasu. Dodam jeszcze że nie chce robić szczelnej ściany z roślin\żywopłotu. Co myślicie o tych świerkach ?.

Myślałem jeszcze o cisach, choć ze względu na ziemię raczej się nie nadają, oraz tuji aureospicata (chyba jedyna tuja która mi się podoba). Jałowiec chiński obelisk ze względu na glebę i nasłonecznienie miałby tam komfortowe warunki ale czytałem że z jałowcami często sa problemy i nie wyglądają tak pięknie jak w szkółkach, choć u moich sąsiadów rosną dobrze i są ładne (to samo świerki i sosny). Macie może jakieś inne propozycje roślin które mógłbym posadzić i nie poświęcać im w przyszłości zbyt dużo czasu. Dodam jeszcze że nie chce robić szczelnej ściany z roślin\żywopłotu. Co myślicie o tych świerkach ?.