Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Donice murowane itp. przy tarasie

Donice murowane itp. przy tarasie

tommiberry 10:32, 25 kwi 2018

hej
czy ktos moze doradzic jakie donice i w ktorych miejscach ustawic na takim tarasie? Te ktore sa na zdjecviach postawuilem na próbe ale żadne mi tu nie pasują.

makadamia 11:28, 25 kwi 2018

Ta grafitowa, sześcienna mi pasuje.

Jakby były większe, to lepiej by wyglądały i łatwiej by było kwiaty w nich utrzymać
tommiberry 13:36, 25 kwi 2018

Makadamia mówisz o tej nizszej?
tommiberry 10:39, 26 kwi 2018

Wklejam jeszcze takie propozycje...ale chyba lepsze by byly grafitowe donice.
Czy ktos ma jeszcze pomysl co mozna wsadzic do tych donic?

Gardenarium 20:49, 09 wrz 2018

unynus napisał(a)
Mam problem bo nie wiem co posadzić w donicach przy tarasie myślałem o trawach lub bylinach tylko jakie? Proszę o pomoc drodzy forumowicze

Aby prawidłowo udzielić porady, powinnaś zamieścić więcej informacji.
Jak donice są zbudowane,
czy mają dno,
jaką mają głębokość,
czy są ocieplone,
jaka jest wystawa słoneczna,
czy są narażone na mroźny wiatr zimą,
w jakiej jesteś strefie klimatycznej itd itp.

A najlepiej oprócz tych informacji zamieścić zdjęcie, bo do czego odnieść planowane rośliny?? co jest tłem, z której strony i jak na nie będziesz patrzeć, czy są meble na tarasie, bo może będą zasłaniać?
Jak widać, sprawa nie jest prosta.

Gdybym chciała "odwalić temat", napisałabym - posadź trawy miskanty i jeżówki i git.
Ale przecież nie o to chodzi. Daj szansę odpowiedzieć z sensem Napisz coś więcej.

Instagram Ogrodowiska
unynus 20:49, 09 wrz 2018

Gardenarium 20:50, 09 wrz 2018

Zdjęcie jest, ale informacji bardziej szczegółowych brak. Moim zdaniem same trawy i byliny nie załatwią sprawy, bo do końca maja donice będą puste. Miskanty póxno puszczają albo wymarzają.

Instagram Ogrodowiska
malinia 08:07, 10 wrz 2018

unynus napisał(a)

dla mnie te donice są trochę bezsensu ;/ po co zabraliście sobie przestrzeń z tarasu na te donice ? Nie lepiej mieć więcej miejsca na tarasie a rośłiny posadzić w gruncie poza tarasem byłoby podwójnie lepiej i dla roślin i dla Was.
treiza 12:20, 23 sie 2020

Ja również na tarasie i w ogrodzie zastosowałam duże donice z kamienia. Roślinki i krzewy pięknie się w nich prezentują ponadto w trakcie imprezy lub grilla mogę je swobodnie przestawić. Po drugie bardzo ważne mogę swobodnie przycinać i pielęgnować ich kształt a jak będą już optymalnie duże mogę swobodnie posadzić na końcu działki. Ne wiem jak wy ale ja się sporo naszukałam odpowiednich donic do mnie na taras wg mnie jest mały wybór odpowiednich rozmiarów i wzorów najlepiej chyba jednak szukać u producentów znalazłam dwa fasony ale potrzebuję porady co o nich myślicie może podpowiecie który wybrać. Myślałam o takich dwóch wzorach:
https://donicezkamienia.pl/produkt/rabata-z-lisciemlub https://donicezkamienia.pl/produkt/kwadrat-duzyPoradźcie proszę ponieważ trudno się zdecydować bo oba wzory są ładne a potrzebuję opinii innych osób bo wiadomo samemu nie zawsze dobrze się wybierze
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies