Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w dolinie » Edycja postu

Ogród w dolinie

Roocika 08:46, 21 paź 2022

A wczoraj dostałam gratis dwie godziny w SAMOTNOŚCI na ogród. Ten kto ma małe dzieci mnie zrozumie

Posadziłam 3 molinie variegata, wysypałam tu i ówdzie korę, zadołowałam trochę roślin i zrobiłam kilka fotek.
Przepielałam z grubsza skarpę.

Po czym jak grom z jasnego nieba spadła na mnie informacja, że opieńki to zło i myślę co tu zrobić ..., bo rosną pod świerkiem serbskim, z pewnością na jego korzeniach.
Roocika 08:49, 21 paź 2022

Pomęczę fotkami trochę, na bramowej posadziłam śnieguliczki doorenbosa Mother of Pearl ale tylko jedna ma różowe kulki, pozostałe mają białe, może pomylone?

I jeszcze trochę rabaty przy bramie, czeremcha colorata już bez liści.
Hortensje Diamant Rouge bardzo mi się podobają.

Roocika 08:56, 21 paź 2022

I jeszcze parę fotek nowej rabaty.

Piwonie zakończyły swój żywot. Pomiędzy nie wstadziłam zimowity, może w przyszłym roku zamówię krokusy jesienne w to miejsce.

Na skarpie są już posadzone kaliny koralowe, dereń jadalny i jabłoń golden hornet. Niestety bez jabłuszek, bo wiosną przemarzły kwiatki. Palisada tymczasowa.

Roocika 09:03, 21 paź 2022

Weszłam też na tyły rabaty pstrokatej, żeby obejrzeć ciemierniki od Basi i sprawdzić czy czarny bez obelisk żyje.
Po lewej świerki serbskie, już sporo urosły.

Po prawej choiny kanadyjskie, są już większe ode mnie.

Małe ciemierniki, które mam dzięki Basi

Kulki jego coral beauty

Roocika 09:06, 21 paź 2022

I tyły rabaty pstrokatej, jest fajny widok

Suche oczko teraz jest mokre cały czas, zostaje na przyszły rok do dokończenia.

Frontowa.
antracyt 09:13, 21 paź 2022

Asiu, wstaw proszę zdjęcie swoich opieniek. Uwielbiam smak tych grzybów, jako dziecko je zbierałam, ale teraz nie jestem pewna czy je rozpoznaję i boję się zbierać.
W lesie rosły przy pniach ciętych drzew - rozumiem, że u Ciebie przy zdrowym drzewie?
Roocika 09:21, 21 paź 2022

antracyt napisał(a)
Asiu, wstaw proszę zdjęcie swoich opieniek. Uwielbiam smak tych grzybów, jako dziecko je zbierałam, ale teraz nie jestem pewna czy je rozpoznaję i boję się zbierać.
W lesie rosły przy pniach ciętych drzew - rozumiem, że u Ciebie przy zdrowym drzewie?

Mąż im robił zdjęcie, jak mi póżniej przyśle to wstawię Zuziu.
U mnie wyrosły pod świerkiem serbskim, ostatnim z szeregu, który rośnie najbliżej skarpy.

Wyrosły też na korze w miejscu po ambrowcu, tam myślę, że z kory.

Pytaliśmy sąsiadów i oni mają te grzyby w ogrodzie warzywnym.

Poważnie się zaniepokoiłam i mam zamiar świerka podlać, nie podjęłam jeszcze tylko decyzji czym czy mocznikiem czy pojadę kupić jeden z zalecanych przez Mazana środków.
antracyt 09:41, 21 paź 2022

Już doczytałam na wątku Magary. Mam nadzieję, że Twoim świerkom nie zaszkodzą. Ja mam w ogrodzie coraz więcej różnych grzybów, głównie pod cisami i tujami, nigdy się nie zastanawiałam czy mogą im zaszkodzić. Ciekawy temat.
Roocika 10:30, 21 paź 2022

antracyt napisał(a)
Już doczytałam na wątku Magary. Mam nadzieję, że Twoim świerkom nie zaszkodzą. Ja mam w ogrodzie coraz więcej różnych grzybów, głównie pod cisami i tujami, nigdy się nie zastanawiałam czy mogą im zaszkodzić. Ciekawy temat.

Wstawiam fotki

Wiolka5_7 11:00, 21 paź 2022

Ech u mnie też opieńki w ogrodzie i wcale się nie cieszę pisałaś że oprysk mocznikiem pomaga. Może kupię i opryskam. Bo teraz wiem gdzie