Iwonka
12:14, 31 maj 2018

Dołączył: 13 cze 2017
Posty: 4972
"CHLEBEK ZIOŁOWY"
Składniki:
600 g mąki (rodzaj mąki wg uznania, ja daję pszenną chlebową typ 750)
300 g letniej wody
40 g drożdży świeżych
50 g oleju
2 płaskie łyżeczki soli (można mniej)
pół łyżeczki cukru
Wszystkie składniki wrzucić do miski i wyobić jak ciasto drożdżowe). W thermomixie: 2 minuty/Interwał
Przygotować masło ziołowe:
Posiekać garść ulubionych ziół (ja daję: koperek, pietruszkę, bazylię, szałwię, tymianek i oregano), dodać jedną dużą cebulę pokrojoną w kostkę i 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Wymieszać wszystko z 1 łyżeczką soli i 70 g miękkiego masła.
Nie czekamy aż ciasto wyrośnie, tylko od razu po wyrobieniu rozwałkowujemy na placek grubości ok. 1 cm, smarujemy masłem ziołowym, kroimy w pasy wysokości ok 5 cm. Każdy pas zwijamy w harmonijkę i układamy pionowo w okrągłej blaszce średnicy ok. 26 cm wyłożonej papierem. Kształt chlebka nie musi być idealny, jak widać na zdjęciach wszystko pięknie połączy się podczas pieczenia. Ważne tylko by był papier, wtedy masło nie wycieknie.
Nagrzewamy piekarnik (u mnie opcja góra-dół) do 200 stopni, wkładamy formę i pieczemy ok. 30 min.
Polecam przepis na wszelkie imprezy! Mamy dwa w jednym, czyli chlebek i masło. Nie potrzebujemy też noża do krojenia, ponieważ harmonijkowe kawałki łatwo się odrywają.
SMACZNEGO
Składniki:
600 g mąki (rodzaj mąki wg uznania, ja daję pszenną chlebową typ 750)
300 g letniej wody
40 g drożdży świeżych
50 g oleju
2 płaskie łyżeczki soli (można mniej)
pół łyżeczki cukru
Wszystkie składniki wrzucić do miski i wyobić jak ciasto drożdżowe). W thermomixie: 2 minuty/Interwał
Przygotować masło ziołowe:
Posiekać garść ulubionych ziół (ja daję: koperek, pietruszkę, bazylię, szałwię, tymianek i oregano), dodać jedną dużą cebulę pokrojoną w kostkę i 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Wymieszać wszystko z 1 łyżeczką soli i 70 g miękkiego masła.
Nie czekamy aż ciasto wyrośnie, tylko od razu po wyrobieniu rozwałkowujemy na placek grubości ok. 1 cm, smarujemy masłem ziołowym, kroimy w pasy wysokości ok 5 cm. Każdy pas zwijamy w harmonijkę i układamy pionowo w okrągłej blaszce średnicy ok. 26 cm wyłożonej papierem. Kształt chlebka nie musi być idealny, jak widać na zdjęciach wszystko pięknie połączy się podczas pieczenia. Ważne tylko by był papier, wtedy masło nie wycieknie.
Nagrzewamy piekarnik (u mnie opcja góra-dół) do 200 stopni, wkładamy formę i pieczemy ok. 30 min.
Polecam przepis na wszelkie imprezy! Mamy dwa w jednym, czyli chlebek i masło. Nie potrzebujemy też noża do krojenia, ponieważ harmonijkowe kawałki łatwo się odrywają.
SMACZNEGO


____________________
Iwonka - Wzgórze chaosu
Iwonka - Wzgórze chaosu