alis
19:13, 05 cze 2018

Dołączył: 17 wrz 2015
Posty: 3928
Na forum jest już jeden przepis na chlebek ziołowy, ten ma nieco zmienione proporcje. Na prośbę dziewczyn wklejam ten przepis, z którego zrobiłam chlebek na spotkanie ogrodowiskowe do Beatki
Składniki:
• 600 g mąki
• 50 g drożdży
• 1 łyżeczka cukru
• 1 łyżeczka soli
• 1 łyżeczka suszonej pietruszki
• 40 ml oleju roślinnego
• 280 ml letniej wody
Masło ziołowe:
• 150 g masła w temperaturze pokojowej
• Pęczek świeżej pietruszki
• 1 mała cebulka
• 3 ząbki czosnku
• 1 łyżeczka suszonego koperku (ja daję pęczek świeżego koperku)
• 1 płaska łyżeczka soli
Wykonanie:
Do miski wsypać mąkę, sól, suszoną pietruszkę. Wkruszyć drożdże i posypać je cukrem. Dodać olej, wodę i całość wymieszać. Zagniatać ciasto do momentu, aż zacznie odchodzić od dłoni. Ok. 4-5 min. Oprószyć je mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 40 min do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotowujemy masło ziołowe. W naczyniu mieszamy dokładnie wszystkie składniki. Masło, drobno posiekaną pietruszkę i cebulkę, sól oraz koperek, a także starty na tarce lub przeciśnięty przez praskę czosnek.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat i wałkujemy na kształt prostokąta o grubości ok. 0,5 cm. Płat ciasta smarujemy przygotowanym wcześniej masłem ziołowym. Całość tniemy w poprzek na paski o szerokości ok. 3 cm. Każdy pasek zwijamy w harmonijkę i układamy w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, jeden obok drugiego. Tym sposobem wypełniamy całą blaszkę.
Tak przygotowany chlebek pieczemy w rozgrzanym wcześniej do 180-200 stopni piekarniku (w zależności od piekarnika, ja piekę w 200 stopniach), przez około 30-35 min. Po wyjęciu z piekarnika, chleb jest gotowy do zjedzenia i taki na ciepło jest najsmaczniejszy
Przepis pochodzi z blogu www.obiaddlataty.pl
Fotki moje

I nieco inaczej ułożone harmonijki

Składniki:
• 600 g mąki
• 50 g drożdży
• 1 łyżeczka cukru
• 1 łyżeczka soli
• 1 łyżeczka suszonej pietruszki
• 40 ml oleju roślinnego
• 280 ml letniej wody
Masło ziołowe:
• 150 g masła w temperaturze pokojowej
• Pęczek świeżej pietruszki
• 1 mała cebulka
• 3 ząbki czosnku
• 1 łyżeczka suszonego koperku (ja daję pęczek świeżego koperku)
• 1 płaska łyżeczka soli
Wykonanie:
Do miski wsypać mąkę, sól, suszoną pietruszkę. Wkruszyć drożdże i posypać je cukrem. Dodać olej, wodę i całość wymieszać. Zagniatać ciasto do momentu, aż zacznie odchodzić od dłoni. Ok. 4-5 min. Oprószyć je mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 40 min do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotowujemy masło ziołowe. W naczyniu mieszamy dokładnie wszystkie składniki. Masło, drobno posiekaną pietruszkę i cebulkę, sól oraz koperek, a także starty na tarce lub przeciśnięty przez praskę czosnek.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat i wałkujemy na kształt prostokąta o grubości ok. 0,5 cm. Płat ciasta smarujemy przygotowanym wcześniej masłem ziołowym. Całość tniemy w poprzek na paski o szerokości ok. 3 cm. Każdy pasek zwijamy w harmonijkę i układamy w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, jeden obok drugiego. Tym sposobem wypełniamy całą blaszkę.
Tak przygotowany chlebek pieczemy w rozgrzanym wcześniej do 180-200 stopni piekarniku (w zależności od piekarnika, ja piekę w 200 stopniach), przez około 30-35 min. Po wyjęciu z piekarnika, chleb jest gotowy do zjedzenia i taki na ciepło jest najsmaczniejszy

Przepis pochodzi z blogu www.obiaddlataty.pl
Fotki moje




I nieco inaczej ułożone harmonijki


____________________
Pozdrawiam, Alicja-Moje małe Wielkie marzenie
Pozdrawiam, Alicja-Moje małe Wielkie marzenie