Iwonka
16:12, 28 cze 2018

Dołączył: 13 cze 2017
Posty: 4972
"GRISSINI" - paluchy drożdżowe
Składniki:
280 g wody
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
500 g mąki pszennej
80 g oliwy
1 łyżeczka soli
ziarna do obtoczenia (mak, sezam, czarnuszka)
Wykonanie:
Jeśli masz thermomix to: wodę, drożdże i cukier podgrzej: 2 min/37 stopni/obr.1
Jesli nie masz, ręcznie zrób rozczyn: w ciepłej wodzie rozpuść drożdże z cukrem (woda nie może być za ciepła).
Dodaj: mąkę, oliwę, sól. Wyrabiaj 3 minuty na programie Interwał.
Można też wyrabiać mikserem - końcówką do ciasta drożdżowego, lub zagnieść ręcznie (konsystencja ciasta jak na pizzę).
Odstawić ciasto do wyrośnięcia na ok. 1 godz. pod przykryciem.
Lekko rozwałkowywać, wykrawać prostokąty, obtaczać w ziarnach, rozciągać paluchy lekko je przy okazji skręcając.
Piec na pergaminie 15- 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Polecam! Idealne na wszelkie spotkania towarzyskie
Składniki:
280 g wody
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
500 g mąki pszennej
80 g oliwy
1 łyżeczka soli
ziarna do obtoczenia (mak, sezam, czarnuszka)
Wykonanie:
Jeśli masz thermomix to: wodę, drożdże i cukier podgrzej: 2 min/37 stopni/obr.1
Jesli nie masz, ręcznie zrób rozczyn: w ciepłej wodzie rozpuść drożdże z cukrem (woda nie może być za ciepła).
Dodaj: mąkę, oliwę, sól. Wyrabiaj 3 minuty na programie Interwał.
Można też wyrabiać mikserem - końcówką do ciasta drożdżowego, lub zagnieść ręcznie (konsystencja ciasta jak na pizzę).
Odstawić ciasto do wyrośnięcia na ok. 1 godz. pod przykryciem.
Lekko rozwałkowywać, wykrawać prostokąty, obtaczać w ziarnach, rozciągać paluchy lekko je przy okazji skręcając.
Piec na pergaminie 15- 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Polecam! Idealne na wszelkie spotkania towarzyskie

____________________
Iwonka - Wzgórze chaosu
Iwonka - Wzgórze chaosu