Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej » Edycja postu

Ogród w budowie - nieustającej

gusiarz 21:33, 01 lut 2014

Sałatę rzymską miałam... jest pyyyszna. Co do stipy w szklarni... ja mam właśnie szklarnię nieogrzewaną... czyli eksperyment na ostro, co Gabi
Joku 21:38, 01 lut 2014

W Poczdamie topograficznie są w pobliżu siebie Karl Foerster (trzeba skręcić w małą niepozorną uliczkę, łatwo przegapić), Sans Souci i ogród botaniczny z ładnymi szklarniami. Ogród Botaniczny nie zrobił na mnie dużego wrażenia, ładniejszy moim skromnym zdaniem chyba berliński (też mniej więcej po drodze bo od południowo - zachodniej strony). W Ogrodach Świata nie byłam (lokalizacyjnie część wschodnia Berlina). Widziałam podobne w Rostoku, mało atrakcyjne.
W Poczdamie jeszcze Freundschaftsinsel, w Berlinie Britzer Garten. To tak na szybko. Więcej Gabrysiu na PW , tylko dokopię się do przewodnika.
Kondzio 21:40, 01 lut 2014

Moim marzeniem jest taki wyjazd na dwa tygodnie i zwiedzać ogrody jeden po drugim hi hi hi
Gabriela 21:53, 01 lut 2014

jotka napisał(a)
Myślę, że czerwcowy termin fajny Jeśli dobrze się ułoży to być może ...

Jolu, termin jest optymalny. Moje "zielone szkoły", zawsze były w maju albo w czerwcu.
Gabriela 21:55, 01 lut 2014

gusiarz napisał(a)
Gabrysiu... to się przedstawię... Aga jestem ... znam Cię z opowiadań Leny . Gdzieś widziałam stipę Jana ... poszukam

O,kurczę, sasiadka!!! I to taka bliska. A dlaczego ja o tym nic nie wiedziałam? Będę jeszcze dzisiaj oglądać. Twój ogród, wiadomo.
Gabriela 21:58, 01 lut 2014

popcarol napisał(a)
Wow, jakie fajne plany! I wyjazdowe też! Ja jeszcze w tym roku żadnych nasion nie kupiłam Za to z roślinkami akwariowymi poszalałam
poczytam o tej dyni, warto??

No widzisz, nie tylko Ty planujesz z wyprzedzeniem. W kwietniu jeszcze będę oglądać pewien znany kaktusowy ogród pod gołym niebem, ale o tym już Ci kiedyś pisałam.
Akwarium widziałam, ale chyba wolałabym bez rybek. Wiem, bez sensu.
Dynia piżmowa - koniecznie, o ile lubisz dynię. Bo jak nie, to nie ma co się zmuszać. Rośliny rosną mniejsze i mają bardzo ładne, niewielkie ciemnozielone, zdrowe liście. Ale się płożą, więc są jednak spore. Są odmiany dyni, które rosną krzaczasto i tym samym nie zajmują wiele miejsca.
Gabriela 22:00, 01 lut 2014

gusiarz napisał(a)
Sałatę rzymską miałam... jest pyyyszna. Co do stipy w szklarni... ja mam właśnie szklarnię nieogrzewaną... czyli eksperyment na ostro, co Gabi

Sałata rzymska jest the best.
Eksperyment z trawą będziemy mieć w takim razie zupełny. Zima na razie u nas świetna, nie to co na dalekiej północy, np. w Łodzi czy w Warszawie.
Gabriela 22:02, 01 lut 2014

Joku napisał(a)
W Poczdamie topograficznie są w pobliżu siebie Karl Foerster (trzeba skręcić w małą niepozorną uliczkę, łatwo przegapić), Sans Souci i ogród botaniczny z ładnymi szklarniami. Ogród Botaniczny nie zrobił na mnie dużego wrażenia, ładniejszy moim skromnym zdaniem chyba berliński (też mniej więcej po drodze bo od południowo - zachodniej strony). W Ogrodach Świata nie byłam (lokalizacyjnie część wschodnia Berlina). Widziałam podobne w Rostoku, mało atrakcyjne.
W Poczdamie jeszcze Freundschaftsinsel, w Berlinie Britzer Garten. To tak na szybko. Więcej Gabrysiu na PW , tylko dokopię się do przewodnika.

Wiedziałam, że mogę na Ciebie liczyć.
Ogrody świata opisał bardzo pozytywnie Tomek z Radkowa w "Zieleń to życie", są ładne zdjęcia, właśnie sobie poszukałam, są fajne zdjęcia. Ogród powstał w 1987 r. i ciągle się rozbudowuje.
Gabriela 22:05, 01 lut 2014

Kondzio napisał(a)
Moim marzeniem jest taki wyjazd na dwa tygodnie i zwiedzać ogrody jeden po drugim hi hi hi

Zapewniam Cię, że wystarczy tydzień, to sprawdzone. Jak jeszcze nie byłeś na podobnych wyprawach, to zacznij od Anglii, zachwycisz się i zainspirujesz. I nie będziesz musiał wiele planować, są oferty takich wyjazdów zorganizowanych. Chociaż ja wolę jeździć indywidualnie.
Kondzio 22:09, 01 lut 2014

Gabriela napisał(a)

Zapewniam Cię, że wystarczy tydzień, to sprawdzone. Jak jeszcze nie byłeś na podobnych wyprawach, to zacznij od Anglii, zachwycisz się i zainspirujesz. I nie będziesz musiał wiele planować, są oferty takich wyjazdów zorganizowanych. Chociaż ja wolę jeździć indywidualnie.
mnie na takie zorganizowane nie stać nie stety