Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej » Edycja postu

Ogród w budowie - nieustającej

Gabriela 18:39, 10 mar 2014

barbara_krajewska napisał(a)
A moja nalewka z berberysu dojrzewa.

Konfitura z utartych płatków róży ma wyjątkowo intensywny smak i dlatego łączę ją z powidłami śliwkowymi. Może konfitura z owoców jest łagodniejsza, bo smażona? Z owoców dzikiej róży robiliśmy tylko wino

Moja mama uciera płatki z cukrem na surowo i taką "konfiturą" nadziewa pączki, smak i zapach jest intensywny, ale daje się przecież troszkę tylko. Pączki z różą lubię, ale najbardziej smakują mi pączki z konfiturą z wiśni wyrobu mojej mamy, pycha.
Z owoców róży jeszcze nic nie robiłam, przeraża mnie dłubanie w pestkach, choć wiem, że można zrobić taki dżem i odcedzić przez płótno.
Gabriela 18:41, 10 mar 2014

Mala_Mi napisał(a)
Dopiero dziś odpowiadam na pytania u mnie.. i by nie zaginęło, odpowiedz wklejam i do Ciebie
to kosaciec żyłkowany, Irys żyłkowany – Iris reticulata.. jak sadziłam je, to na nazwy nie zwracałam uwagi.. ale podobny do odmiany Harmony.

Dziękuję Aniu, zapisałam w ślicznym notesiku na liście roślin chcianych i oczekiwanych.
Gabriela 18:48, 10 mar 2014

laurowisnia napisał(a)

Zgadzam się co do nalewki z pigwowca, często robię, jest bardzo aromatyczna, z pigwy nie znam.
Gabrysiu pierwszy raz robiłam też nalewkę z płatków róży - wiem, że długo musi dojrzewać, ciekawa jestem jaki będzie efekt.
Nie wiesz czasem czy można robić nalewki czy soki z bzu czarnego odmiany Eva Black Lace, co rok się zastanawiam.

Nie ma co się zastanawiać moim zdaniem, bez czarny to bez czarny, ludziom szkodzi tylko na surowo, przetworzony jest bardzo zdrowy. Wielbicielką soku z bzu czarnego jest Kasia Bellingham.
Ja mam odmianę Aurea, z żółto przebarwionymi wiosną liśćmi i ma sporo owoców jesienią.

Robiłam za to syrop z kwiatów bzu czarnego, jest bardzo aromatyczny. Baldachy kwiatów zalewa się posłodzoną wodą z plastrami cytryny, odstawia na cały dzień, gotuje i gorące zlewa do butelek.
Kondzio 18:50, 10 mar 2014

Andrzej robił nalewkę z czarnego bzu i wyszła mu pyszna wszyscy wychwalając
AniaK 18:56, 10 mar 2014

Syrop z kwiatów czarnego bzu robię co roku, przy zimowych infekcjach niezastąpiony. Jeszcze nie robiłam z owoców, może w tym roku spróbuję, a i nalewka może być.
hanka_andrus 19:09, 10 mar 2014

Mi tu coś za bardzo perfumami pachniało. a a a - nalewkę na płatkach różanych robiłam, oczywiście.
Nie podeszła mi. Wolę na owockach.
Gabriela 19:55, 10 mar 2014

Kondzio napisał(a)
Andrzej robił nalewkę z czarnego bzu i wyszła mu pyszna wszyscy wychwalając

To może Andrzej poda przepis? Bo na nalewkę pewnie już nie ma co liczyć.
Gabriela 20:02, 10 mar 2014

AniuK i Haniu - nie ma to jak naleweczki. Pamiętacie, że ja nawet robiłam z owoców mirtu? . Smakowała trochę jak Herbogastrin.

Zwierzę się, że dzisiaj calutki dzień razem z mężem pracowaliśmy w ogrodzie przy wertykulacji trawnika. Mam częściowo zgrabione na kupkach tony filcu, mchu i co tam jeszcze wertykulator wyciągnął. Jak zwykle powstaje pytanie co z tym fantem zrobić?
Nie muszę chyba dodawać, że nie czuję rąk, pleców i nóg i nie mam pojęcia jak jutro wstanę. Zrobiłam sobie gorącą kąpiel, może pomoże.
Kondzio 20:03, 10 mar 2014

Gabriela napisał(a)

To może Andrzej poda przepis? Bo na nalewkę pewnie już nie ma co liczyć.
ma jeszcze wiec zapraszam a przepisem nie mam problemu da hi hi hi
Gabriela 20:13, 10 mar 2014

Kondzio napisał(a)
ma jeszcze wiec zapraszam a przepisem nie mam problemu da hi hi hi

Nie, to ja zapraszam z nalewką, bo jak przyjadę samochodem to nici z degustacji.