Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej » Edycja postu

Ogród w budowie - nieustającej

Gabriela 23:07, 14 kwi 2014

Katkak napisał(a)

Gabrysiu dziękuję Ci bardzo. Obejrzałam, zapamiętałam. W takim razie czy moje dwie Limelight mogę jeszcze przyciąć? Już mają małe listeczki. Chyba mogę, prawda?

Lepiej przyciąć niż nie przyciąć wcale.
Nie żałuj, zetnij do 1/3 wysokości, będą piękne. A z patyków spróbuj zrobić sadzonki, listki mają jeszcze małe, więc może coś z tego być.
Sebek 23:10, 14 kwi 2014

Niesamowite miejsce - i wcześniej w ogóle mi nie znane
Katkak 23:21, 14 kwi 2014

Gabriela napisał(a)

Lepiej przyciąć niż nie przyciąć wcale.
Nie żałuj, zetnij do 1/3 wysokości, będą piękne. A z patyków spróbuj zrobić sadzonki, listki mają jeszcze małe, więc może coś z tego być.

Gabrysiu nawet nie wiesz jak bardzo Ci dziękuję Jestem już dużo mądrzejsza ogrodowo dzięki Tobie
Gabriela 23:31, 14 kwi 2014

Sebek napisał(a)
Niesamowite miejsce - i wcześniej w ogóle mi nie znane

A ja tam wracam. Zawsze jeździłam tylko w listopadzie, a chciałam zobaczyć jak jest wiosną, bo jesienią z tych wilczomleczy i innych zostają szare suchelce. Jednak termin listopadowy lepszy, bo teraz ocean temperaturowo przypomina nieco cieplejszy Bałtyk.
alinak 23:57, 14 kwi 2014

Gabrysia ..ty leniuchu ....a jakże popieram ...ale wilczomlecza mam nadzieje przywiozłaś ????.
Gabriela 00:10, 15 kwi 2014

alinak napisał(a)
Gabrysia ..ty leniuchu ....a jakże popieram ...ale wilczomlecza mam nadzieje przywiozłaś ????.

Nie przywiozłam żadnego, bo one nie zimują, bez wyjątku u nas. A były te kolczate i łagodne, przeróżne. Uszczknęłam tylko rozetki z aeonium, bo jak przywiozłam taką kilkanaście lat temu po raz pierwszy, to urosła niemal jak małe drzewko, zakwitła spektakularnie i to był jej koniec. Oczywiście też nie nadaje się na pole.
alinak 00:35, 15 kwi 2014

no tak - co piękniejsze odmiany wilczomleczy nie zimują u nas .....a wiesz że ja jestem ich wielką fanką .
mam 3 odmiany .mirtowaty , migdałolistny i złocisty . Miałam tez wilczomlecz sosnka , ale wyrzuciłam , bo zarósł całą rabatę .
Gabi piszę się na nasionka ośmiału ....przegapiłam a miałam wpaść po sadzonkę .....
Gabriela 00:38, 15 kwi 2014

Nie ma sprawy Alina, nie ma sprawy. Zaczynałam od dwóch nasionek podarowanych dwa lata temu przez Elfika i już w tym samym roku obdarowywałam nimi, bo z dwóch roślin było ich mnóstwo.
barbara_kraj... 00:51, 15 kwi 2014

To może masz jeszcze kilka w zapasie? Bardzo podoba mi się ośmiał
Gabriela 01:03, 15 kwi 2014

Akurat dla Was dwóch będę miała jeszcze nasiona, można je wsiać podobno prosto do gruntu i też świetnie urosną, miałam zamiar zaeksperymentować w tym roku, a tak to Wy będziecie.