Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej » Edycja postu

Ogród w budowie - nieustającej

Gabriela 21:46, 29 wrz 2015

No właśnie, że nie zostawia odcisków na palcach. Pokrętła są duże i dobrze się układają w palcach, są masywne i grube, najwygodniejsza jest żaba. Żabę mam podwójną, na kranach z obu stron domu.
Urządzenie do węża bardzo dobrze się sprawdzało, trzeba było dużo podlewać w tym roku.
07_Rene 21:57, 29 wrz 2015

Ciekawe rzeczy można u Ciebie zobaczyć: piękne dalie i camelie... boskie kraniki. Pomysł z tulipanami w donicach do podmiany też warty zanotowania
mira 22:49, 29 wrz 2015

To sobie poogądałam i zawory mi wpadły w oko, świetne może odgapię
jestem od wrażeniem cebulowych - zawsze byłaś dla mnie w tym zakresie wzorem jako konsekwentna w tulipanach czyli ograniczenie do minimum a tu masz hurtownia będzie tulipanowo no i się zastanowię czy to mnie nie upoważnia do dokupienia

ja w ub roku zastosowałam taki zamysł - wsadziłam w koszyczki tulipany do ziemi a potem wczesną wiosną te koszyki wykopałam i wsadziłam do donic rozstawionych w ogrodzie - bo mi się chciało takie mieć w całym ogrodzie widoczne wyżej niż z ziemi - i coś nie zadziałało - może za mało podlewałam bo były trochę marne

pozdrawiam
Gabriela 23:12, 29 wrz 2015

Ja mam wypróbowane zimowanie donic z cebulami w szklarni, tej zimnej od pomidorów. Zakopuję je do ziemi w całości i wynoszę dopiero wtedy, kiedy widać już pąki kwiatowe. Wszystko, tzn. tulipany i narcyzy rosną wtedy bardzo dobrze. A ciepło szklarni na wiosnę, powoduje że dzieje się to szybciej niż w ogrodzie.
W zeszłym roku wsadziłam tak narcyzy przed Bożym Narodzeniem.
Z tulipnami ten zamysł przenoszenia, czyli dodatkowej roboty, wziął się stąd, że zostawiając w ziemi tulipany, zabraknie mi miejsca na dalie.
Prawda, że tulipany miałam w małych ilościach i tylko blisko domu, bo były niestety zjadane. Dlatego mam masę narcyzów i czonsków, bo tego nic nie zjada.
A dzięki Małej Mi odkryłam iryski reticulata - są wczesne i zjawiskowe.
Tak że, Mira, dokup sobie te iryski.
sylwia_slomc... 00:09, 30 wrz 2015

Super zaworki kupiłaś zaśniedzieją bardzo szybko tak jak moja kołatka
mira 10:33, 30 wrz 2015

Iryski mam sprawdzone, dokupiłam, bardzo je lubię bo są jeszcze przed krokusami a potem ich długie liście mi nie przeszkadzają.
Dumam jak posadzić coby z okna widać było w tych szarościach aury.

pozdr
laurowisnia 10:46, 30 wrz 2015

Zestawienie astrów bardzo fajne, ale ważny jest też termin kwitnienia,od dawna miałam odmianę która kwitnie bardzo późno, mam ją nadal i jeszcze nie kwitnie.
Zakupione w tamtym roku za to cieszą już od początku września. Człowiek ciągle coś odkrywa.
monteverde 20:41, 30 wrz 2015

Gabriela napisał(a)
To jeszcze o biżuterii. Jak byłam jakiś czas temu na wyspie Ischia, w ogrodzie La Mortella, to tam były takie urocze mosiężne krany. Poszukiwania w internecie przyniosły sukces, mam dokłądnie takie same, tylko trzeba dać im zaśniedzieć. Wybrałam kaczkę, żabę i delfina (bez zdjęcia na razie).

Ponadto donoszę że - jak wszyscy - nakupiłam wory żonkili, czosnków i już mniej irysów reticulata.
Skusiłam się też na 3 kilo gorąco czerwonych tulipanów, które pójdą na ognistą, bo ona wiosną jest tylko zółta. Posadzę w doniczkach, zadołuję w szklarence, wyjmę wiosną i wsadzę, a potem w dziury po tych donicach i końcu tulipanów, posadzę dalie. O!

Gabrysiiu witam krany superaśne, róże przepiękne a pomysł z cebulowymi i daliami wart zapamiętania pozdrawiam serdecznie
Jana 20:27, 02 paź 2015

Gabriela napisał(a)
To jeszcze o biżuterii. Jak byłam jakiś czas temu na wyspie Ischia, w ogrodzie La Mortella, to tam były takie urocze mosiężne krany. Poszukiwania w internecie przyniosły sukces, mam dokłądnie takie same, tylko trzeba dać im zaśniedzieć. Wybrałam kaczkę, żabę i delfina (bez zdjęcia na razie).

Ponadto donoszę że - jak wszyscy - nakupiłam wory żonkili, czosnków i już mniej irysów reticulata.
Skusiłam się też na 3 kilo gorąco czerwonych tulipanów, które pójdą na ognistą, bo ona wiosną jest tylko zółta. Posadzę w doniczkach, zadołuję w szklarence, wyjmę wiosną i wsadzę, a potem w dziury po tych donicach i końcu tulipanów, posadzę dalie. O!
kaczka the best
margaretka3 20:34, 02 paź 2015

Bo to Złota Kaczka Wreszcie z warszawskich lochów pod Kraków przybyła