Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej » Edycja postu

Ogród w budowie - nieustającej

Pszczelarnia 08:35, 12 sty 2016

Ogród Agapantów jest dla mnie cienistym ogrodem.
Róż nie zamawiam ale ciekawego agapanta, czemuż nie? Dobrze mi zimuja w domu.
Kasya 19:29, 13 sty 2016

Czy mogę panią przewodniczącą prosic o opinie na temat rabatki z lilakami ?
Jana 19:43, 13 sty 2016

Gabriela napisał(a)

Róży henryi też nie znalazłam u nas, ale starych odmian jest coraz więcej, może się doczekamy i "heńki"
Pastellę też polecam, ładna, delikatna, nieduża niemka.
Ładna pnąca i kwitnąca niemal bez przerw jest New Dawn. I Lawinia - Viva ma piękną przy tarasie, zdjęcie zrobiłam w jej ogrodzie:

Co do żywopłotu - róża pomarszczona, czyli rosa rugosa nie rośnie pod linijkę i będzie tworzyć żywopłot swobodny, nieformalny. No i dość szeroki, bo rozrasta się przez rozłogi. Tak jak już pisałam, odmiany z grupy Pavement są sporo niższe od innych rugos i nie rozłażą się tak bardzo rozłogami, ale i więcej ich potrzeba na żywopłot.
Roża galijska z kolei wysokość ma podobną do róży pomarszczonej, ale ja chyba bym ich nie mieszała w żywopłocie.
Ja róże na swój żywopłot kupowałam na 2 razy, nie widziałam kwiatów, bo to były wiązki kolczastych gałązek, sprzedawane jesienią. No i mam te trzy odmiany, ale one różnią się tylko nieco pokrojem kwiatów, więc można powiedzieć, że miałam trochę szczęścia.
Gabrysiu a ile takich róż potrzebowałabym na dajmy 1m (oczywiście mam więcej)
Gabriela 22:28, 14 sty 2016

Wpadam tylko na chwilę, żeby Wam pokazać kwitnący oczar w moim ogrodzie. Z daleka świecą te żółte kwiatki. Wiosna niedługo.
Obiecuję że odpowiem na pytania, jak się odrobie i obrazki też będą.

Kasya 22:31, 14 sty 2016

Gabriela napisał(a)
Wpadam tylko na chwilę, żeby Wam pokazać kwitnący oczar w moim ogrodzie. Z daleka świecą te żółte kwiatki. Wiosna niedługo.

a mowilas mu ze mroz idzie ?
Gabriela 22:40, 14 sty 2016

Mówiłam, ale powiedział że się schowa i będzie ok.
Jana 19:29, 15 sty 2016

Gabriela napisał(a)

piękny
Gruszka_na_w... 22:00, 16 sty 2016

mira napisał(a)

Ja zdecydowałam się na reżim że koniec z kupowaniem róż, ma urosnąć to co jest i się zobaczy,
więc jesienią jak się wydaje kupiłam niby ostatni raz i też załozyłam że jak będę kupować to jesienią a te w doniczkach to jak gdzieś pojadę i zemdleję to na ocucenie
zamówiłam 2 co widziałam i pragbęłam no ale głupio zamówić dwie to zamówiłam jeszcze 3 co nie widziałm tylko opisem się sugerowałam
ciekawa jestem co Ty masz w planie

chyba że jest dalej

Mira, uwielbiam czytać o Twoich dylematach vel dumaniach nad tym i owym, a ze przy okazji wciąż muszę obcierać monitor z parsknięć, to Ci wybaczam- lektura warta tego dyskomfortu.
Gabrysiu, Ciebie takoż uwielbiam za całokształt- i te przepiękne opisy podróży, i to skrzyżowanie racjonalności z ułańską fantazją (mam na myśli romantyczną naturę). Za opowieść o różach bardzo dziękuję.
PS. Udaję się do sklepu z różami )
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Pszczelarnia 21:09, 17 sty 2016

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Mira, uwielbiam czytać o Twoich dylematach vel dumaniach nad tym i owym, a ze przy okazji wciąż muszę obcierać monitor z parsknięć, to Ci wybaczam- lektura warta tego dyskomfortu.
Gabrysiu, Ciebie takoż uwielbiam za całokształt- i te przepiękne opisy podróży, i to skrzyżowanie racjonalności z ułańską fantazją (mam na myśli romantyczną naturę). Za opowieść o różach bardzo dziękuję.
PS. Udaję się do sklepu z różami )

Mówię to samo.
Gruszka_na_w... 19:34, 18 sty 2016

Pszczelarnia napisał(a)

Mówię to samo.

Udajesz się Ewo do sklepu z różami?
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies